RULADĂ HUNYAD

vineri, 24 aprilie, 2009 la 5:25 pm

Sînt din ce în ce mai convins că românii urăsc pieptul de pui, altfel decît şniţel. Aud la tot pasul: e uscat, n-are nici un gust, e prea slab, n-are şi el acolo, măcar un pic de grăsime, e fad, alunecă greu pe gît. Mă bate gîndul să scriu minimum o sută de variante în care poţi pregăti un piept de pui. Pentru că e sănătos şi pentru că ăsta e marele lui avantaj: poţi să-l pregăteşti în sute de variante. Mai ales atunci cînd, dintr-un motiv mai mult sau mai puţin plăcut, ai hotărît să te desparţi de ceafa de porc pentru tot restul vieţii :) Despre asta e vorba mai jos, în Rulada Hunyad, inspirată de Iosif Balays, Executive-ul de la „Floare de Soare”.

INGREDIENTE. Pentru patru porţii: un piept de pui întreg, 100 g de orez, o jumătate de cutie mică de mazăre, un sfert de cutie de boabe de porumb, o jumătate de ardei gras, cîteva frunze de ştevie, susan, un ou, două clătite mari.

RULADA DE PUI. Am întins bine pieptul de pui pe un fund mare de lemn, l-am presărat cu puţină sare şi piper măcinat, după care l-am bătut cu ciocanul de şniţele. Nu foarte tare, mai mult ca să-l egalez, cu grijă să nu se rupă.

Am fiert orezul cît să rămînă bobul întreg, dar pătruns. Am tocat mărunt ardeiul gras. Am tăiat frunzele de ştevie bine spălate, în fîşii subţiri. Am sotat mazărea în două linguriţe de ulei de măsline, cu puţină sare.  Am întins pieptul de pui pe o coală de folie din aluminiu. Am pus pe pieptul de pui jumătate din cantitatea de mazăre, ardeiul gras, jumătate din cantitatea de orez şi cîteva frunze de ştevie. Am bătut oul şi am uns toată compoziţia de pe pieptul de pui.

Am rulat pieptul de pui încercînd să păstrez cît mai mult din umplutură în interiorul ruloului. Am împăturit apoi bine şi am rulat în folia de aluminiu. Am pus ruloul în cuptorul încălzit în prealabil, la foc puternic, aproximativ 20 de minute. Atenţie! Acesta nu este un procedeu prea sănătos, prepararea alimentelor în folie de aluminiu poate fi nocivă pentru organism. De aceea, recomandarea mea este să folosiţi cît mai rar această modalitate de preparare.

CLĂTITA CU LEGUME. Am făcut o clătită dintr-un ou, o lingură de făină şi cîteva linguri de apă minerală. Cînd a fost gata, am scos-o pe un platou presărat cu seminţe de susan şi am acoperit-o cu un castron, ca să nu se usuce pînă o folosesc.

Am întins clătita pe un fund de lemn şi am umplut-o cu restul de mazăre, orez, ştevie. Am adăugat şi boabele de porumb dulce.

Am împăturit în patru, apoi am prăjit clătita umplută într-o tigaie antiadezivă, cu foarte puţin ulei, cîte două-trei minute pe fiecare parte.

Pe farfurie am aşezat cîteva felii din ruloul din piept de pui şi cîte un sfert de clătită cu legume şi orez. Ce-am aflat cu ocazia asta?  Că amestecul de legume din interiorul ruloului din piept de pui păstreză carnea suculentă şi că aromele se combină foarte gustos între ele. Am mai aflat că ştevia face treabă bună şi în umpluturi sau sote-uri, nu doar în ciorbă. Am mai aflat că o astfel de umplutură cere împăturirea în patru şi mai rar rularea clătitelor.

SOCOTELI. Bani: aproximativ 4 RON / porţie. Timp: aproximativ 50 de minute. Vezi timeline mai jos.