QUICHE DE BUZĂU

miercuri, 25 februarie, 2009 la 4:04 pm

Zău dacă le-ar fi trecut vreodată franţujilor prin minţile lor…speciale că un quiche poate beneficia de atîta culoare locală fie chiar şi printre prietenii de la ţara-soră a cote de mer noar. Rîrîiţii au avut, însă, dispoziţia creativită şi practică necesară să facă din quiche un fel de platformă gastronomică atît de lesne customizabilă, că doar de ingrediente neaoşe să nu duci lipsă, în rest totul vine de la sine. S-o facem, deci, ca la Buzău, pentru caserola de joi.

INGREDIENTE. Pentru patru porţii: Aluat pentru foietaj – un pachet, piept de pui – o bucată întreagă, cîrnaţi pleşcoi – 200 g, ardei gras roşu – 1/2, ceapă – 1 bucată mică, usturoi – un căţel, ouă – 3, smîntînă – un pahar (200 ml.), salvie, sare, piper, boia dulce de ardei, unt pentru uns tava.

ALUATUL. Înainte de toate, am dezgheţat aluatul bine, am mai întins puţin foaia cu sucitorul pe un fund presărat cu făină, cît să acopere tot vasul de copt şi pereţii lui verticali. Am uns vasul cu puţin unt, de jur împrejur (pe dinăuntru doar, hehe!) şi am aşezat aluatul. Peste aluat, într-o coală de hîrtie de copt, am pus un strat de pietricele de mare, înlocuitoare de greutăţi pentru copt sau boabe de fasole uscată. Am copt 15 minute în cuptorul încălzit înainte. Greutăţile au misiunea de a nu permite aluatului să crească în timpul acestei, să-i zicem, pre-coaceri.

UMPLUTURA. Am tocat mărunt ceapa, ardeiul şi usturoiul. Le-am călit în două linguri de ulei de măsline, în tigaie. Am tăiat pieptul de pui cubuleţe şi cîrnaţii de Pleşcoi în bastonaşe nu prea mari. Am pus cărnurile în tigaie şi le-am alergat cu ce era deja acolo. Le-am dat dare, piper, salvie şi boia, apoi le-am lăsat vreo zece minute să bolborosească împreună, pînă a scăzut totul bine.

Separat, într-un castron, am bătut ouăle şi smîntîna. În vasul termorezistent cu aluatul, am pus întîi compoziţia cu Pleşcoi şi piept de pui, peste care am turnat, ca la orice alt quiche, ouăle bătute cu smîntîna. Şi la cuptor cu toată tevatura, vreme de jumătate de ceas, la foc mediu spre mare. A arătat cam aşa.

SOCOTELI. Bani: aproximativ 5 RON / porţie. Timp: aproximativ 70 de minute. (vezi timeline mai jos)