PROPUNERI PENTRU CASEROLA DE SĂPTĂMÎNA VIITOARE

vineri, 27 martie, 2009 la 3:17 pm

Săptămîna gastronomică pe care tocmai o încheiem mi-a adus bucuria cîtorva „testimoniale” cu încercările cîtorva dintre cititori, motiv suficient pentru a mă declara aproape fericit. „Aproape”, întrucît probabil că n-am ajuns la maturitatea de a identifica fericirea în toate bucuriile autentice pe care îi e dat unui individ să le trăiască. Săptămîna asta spunem „adio” iernii, cu două propuneri mai „neruşinate”. Asta nu înseamnă că lipeşte o salată, de data asta una albă, veţi vedea ce conţine şi de ce am numit-o aşa. În fine, din dor de orez, am încropit o paella ca un curcubeu, cu file de peşte alb la grătar, în vecinătate. Să le cercetăm, coane Fănică.

PAELLA ŞI FILE DE PEŞTE ALB

  • Moş Pangasius ăsta e atît de alb, încît aproape că mi-a ars obiectivul. Pentru două porţii: o ceaşcă de orez cu bobul lung, o bucată de file de peşte alb . 400 g, cîte o jumătate de ardei gras roşu, verde şi galben, o legătură de usturoi verde, o legătură de pătrunjel proaspăt, cîteva fire de şofran (opţional), ulei de măsline, sare de mare sau de masă. Preţ / porţie: ~ 6 RON. Timp: ~ 40 de minute.SCĂRICICĂ PE CARTOFI ŢĂRĂNEŞTI

  • Mda, asta e o treabă care sigur îl va umple de reacţii adverse pe amicul Zerocalorii, dar uneori ne mai scapă caii, ce să facem? Am aruncat stratul de grăsime de deasupra, oricum. Pentru patru porţii: scăricică de porc – aprox. 6-700 de grame, o legătură de ceapă verde, trei cartofi mari, 100 de grame de piept de porc afumat, un sfert de ardei iute, măghiran proaspăt, sare, ulei de măsline. Preţ / porţie: ~ 7 RON. Timp: ~60 de minute.


SALATĂ ALBĂ

  • Mai mult ca să contrabalansăm sentimentul de vinovăţie provocat de propunerea de mai sus. Pentru două porţii: două gulii medii, un măr ionatan, un dovlecel mic, o jumătate de conopidă mică (aprox. 200 g), iaurt sau sana, puţină sare. Preţ / porţie: ~5 RON. Timp: ~15 minute.


INIMĂ DE PORC LA GRĂTAR, CU VARZĂ MURATĂ

  • Pentru două porţii: o inimă de porc, 400 g varză murată, sare, piper, ulei de măsline, ardei iute. Preţ / porţie: ~3 RON. Timp: ~20 de minute.