Dimineți cu BEANZ: Suyapa
Din ce în ce mai multe dintre ingredientele cu care lucrez în studioul meu culinar și acasă provin din surse pe care le cunosc, de la oameni care sădesc ei înșiși semințe, hrănesc animale, storc ulei sau separă brânza de zer. Între timp, și cafeaua pe care o bem la studio vine dintr-o sursă de încredere. Am ales, de câteva luni, să mă mă bucur de aromele și de poveștile BEANZ. Suyapa și Eduardo sunt doi fermieri reali din Honduras și Nicaragua, a căror cafea ajunge în fiecare lună în cănile celor care vin cu treabă în “learners’ hub”, spațiul pe care-l împart cu Alis. Bliss e un amestec de boabe provenite din India, Brazilia, Papua Noua Guinee și Guatemala, care întregește un trio aromat alături de care probabil că vom petrece mai multă vreme de-acum înainte.
Suyapa e cremoasă, cu note de ciocolată neagră și nuci coapte. Un gust serios, cu multă personalitate, dar și cu o anumită blândețe pe care înclin să cred că a împrumutat-o chiar de la acelea care au grijă de ea. Suyapa este rezultatul muncii femeilor din COMUCAP, asociație ce sprijină și militează pentru drepturile lor și pentru independența lor financiară. Pentru ele, cafeaua e și mijloc de existență și de emancipare, și savoare vitală.
Poți s-o vezi pe Suyapa povestind despre cât e de importantă cafeaua în viața comunității din care face parte. Înainte de a trece la rețeta pe care am încercat-o pentru cafeaua ei, dă-mi voie să-ți ofer un cadou. Dacă te decizi să te alături lumii BEANZ, poți face primul pas comandându-ți aparatul pe beanzcafe.ro la un preț redus cu 100 de lei utilizând codul BEANZCOPOLOVICI în formularul de comandă.
Am studiat puțin obiceiurile zonei și am încercat să găsesc un preparat local care să se potrivească, la micul dejun, cafelei despre care tocmai v-am povestit. Așa am ajuns la “huevos divorciados” (ouă divorțate). Două ouă prăjite care, deși stau pe aceeași farfurie unul lângă celălalt, par să fi decis deja că fiecare va merge pe drumul său.
HUEVOS DIVORCIADOS
Ingrediente pentru o porție:
- Două ouă proaspete
- Două foi mici de tortilla
- Două lingurițe de brânză de vaci
Sos roșu:
- Trei roșii coapte, o ceapă potrivită, trei căței de usturoi, o linguriță de praf de cumin, sare fină, piper măcinat, ulei de măsline.
Sos verde:
- Trei roșii necoapte sau gogonele, un ardei iute verde, o jumătate de ceapă, doi căței de usturoi, pătrunjel proaspăt, oregano, sare.
Metodă:
- Pentru sosul roșu, spală și taie roșiile în jumătăți, unge-le cu puțin ulei de măsline și așează-le pe hîrtie de copt într-o tavă pentru cuptor. Pune lângă ele felii de ceapă și usturoiul tăiat în jumătăți, unse și ele cu puțin ulei.
- Pentru sosul verde, pune pe aceeași tavă de cuptor roșiile verzi tăiate și ardeiul iute despicat și curățat de semințe și nervuri. Încălzește cuptorul la 220 – 230 de grade Celsius, pe funcția care încinge bine serpentina din partea de sus (broiler). Pune tava sub setpentină și coace timp de 5 minute.
- Scoate usturoiul și pune-l deoparte, mai coace 3 minute. Scoate roșiile coapte și pune-le lângă usturoi. Mai lasă tava în cutor 3-5 minute, până se coc și roșiile verzi și coaja ardeiului de rumenește bine.
- Pentru sosul roșu, pune în blender roșiile coapte, usturoiul, ceapa, pătrunjelul, cuminul, sarea și piperul și procesează-le pentru câteva secunde. Încălzește o lingură de ulei într-o tigaie, adaugă conținutul blenderului, gătește pentru câteva minute și lasă sosul să scadă cât dorești.
- Pentru sosul verde, toacă ceapa, usturoiul și ardeiul iute copt și curățat de coajă. Gătește-le într-o lingură de ulei, într-o cratiță cu fund gros, pe foc mediu, până când ceapa devine transparentă. Pune conținutul cratiței în blender, adaigă roșiile verzi coapte și celelalte ingrediente. Procesează pentru câteva secunde.
- Coace foile de tortilla între două boluri rotunde sau între două tăvi de cupcakes până se rumenesc și devin crocante.
- Prăjește două ouă ochi, într-o lingură de unt, la foc mic.
- În farfurie, pune cele două coșulețe de tortilla, câte un ou în fiecare, sos verde într-unul și sos roșu în celălalt. Pune, din loc în loc, câte o linguriță de brânză proaspătă de vaci.
Ouăle “divorțate” sunt tipice pentru întreaga zonă geografică și pot fi găsite sub diverse interpretări și în Guatemala, și în Mexic.
Cele mai voi