Dimineți cu BEANZ: Eduardo

sâmbătă, 15 iulie, 2017 la 8:41 am

Săptămâna trecută vă povesteam despre “ouăle divorțate” inspirate de Suyapa și cafeaua ei venită tocmai din Honduras în cănile cursanților și vizitatorilor de la Learners’ Hub. Un alt soi de cafea pe care îl comand în fiecare lună de la Beanzcafe e produs de familia lui Eduardo de vreo șase generații, de pe la 1840.

Mi se pare extraordinar să știu că, așa cum prietenii mei, Gabriel și Mihai Corbu, de la ferma de unde primesc toate legumele cu care gătesc, se apleacă în fiecare zi către plantele și rândurile de pe care provin toate acele bunătăți ale pământului, undeva, în Nicaragua, cafeaua care ajunge la mine este culează bob cu bob și uscată la soare, chiar în curtea unor oameni a căror poveste vă invit să o vedeți aici.

beanz gallo pinto

Gallo Pinto (“cocoșul pătat”) este un preparat nelipsit din micul dejun în Nicaragua. Fasolea cu orez, adusă în America Latină de sclavii africani folosiți de coloniști la muncile câmpului și gospodăriei, este o combinație omniprezentă pe aproape tot continentul. Există, de exemplu, mulți brazilieni cărora nu le trece nici măcar o zi din viață fără să aibă așa ceva pe masă. Revenind la cafeaua lui Eduardo, notele puternice de fructe uscate și ciocolată mi s-au părut pur și simplu asocierea perfectă cu un mic dejun cu atâta personalitate.

Rețeta e simplă dar, înainte de a vorbi despre ingrediente și metodă, îți aduc aminte că am un cadou pentru tine. Primul pas pentru intrarea ta în “națiunea BEANZ” este achiziționarea unui aparat care-ți prepară o ceașcă de bucurie în doar câteva secunde. Utilizează codul BEANZCOPOLOVICI pentru a beneficia de reducere în valoare de 100 de lei la cumpăratrea aparatului.

Gallo pinto și rulouri de bacon.

Ingrediente (pentru 4 porții).

  • Fasole roșie sau neagră, fiartă – 500g.
  • Usturoi – 3 căței
  • Orez alb cu bob lung – o cană
  • Ulei vegetal – două linguri
  • Ceapă – ½
  • Apă sau supă de pasăre/legume – două căni
  • Ardei gras verde – o jumătate
  • Felii subțiri de bacon – 8-12 buc.
  • Sare
  • Piper

Metodă:

  • Scurge bine fasolea din lichidul în care a fiert / conservă. Toacă mărunt usturoiul și prăjește-l pe foc mic, fără să-și schimbe culoarea, timp de câteva minute. Adaugă fasolea, amestecă bine, mărește flacăra spre mediu și gătește până ce mare parte din lichidul lăsat de fasole se evaporă. Asezonează cu sare și piper.
  • Într-un alt vas, o cratiță cu pereți mai ănalți, încălzește o lingură de ulei, toacă mărunt ceapa și gătește-o în ulei, pe foc mic, 5-7 minute.
  • Adaugă orezul uscat și amestecă bine, având grijă ca toate boabele să fie îmbrăcate într-o peliculă strălucitoare de ulei. Ține focul mic, nu vrei să prăjești orezul crud.
  • Daugă apa sau supa având grijă ca lichidul să acopere integral orezul. Pune bucata de ardei gras verde deasupra orezului, mărește focul și adu la clocot. Dă apoi focul mic, pune capac pe cratiță și lasă orezul să absoarbă integral lichidul din vas. La final, amestecă orezul ușor, cu o furculiță, și lasă-l la răcit.
  • Cât se răcește orezul, pune fâșiile egale de bacon pe fundul a două tigăi reci. Pune-le pe foc mic și lasă-le să se rumenească încet, pierzând considerabil din cantitatea de grăsime. După ce se rumenesc pe o parte, repetă procedeul și pe partea cealaltă. Rulează-le cât sunt încă fierbinți și lasă-le să se răcească puțin și să devină ușor crocante.
  • Când orezul este complet răcit, răstoarnă-l într-o altă cratiță, adaugă fasolea și amestecă bine dar încet, pe foc, până ce tot orezul este colorat uniform de nuanțele boabelor de fasole. Reglează gustul de sare și piper.
  • Poți servi gallo pinto și rulourile de șuncă pe farfurii întinse sau adânci, lângă ouă prăjite sau poșate, cu legume, brânză, pâine prăjită și, neapărat, cafea bună, din Nicaragua!