Dimineți cu BEANZ: Bliss

sâmbătă, 22 iulie, 2017 la 12:59 am

Înainte de a vă povesti despre un mic dejun englezesc absolut bazic, dar mai mult decât atrăgător în compania unei cești de cafea cu un amestec de-a dreptul cosmopolit și contradictoriu, dați-mi voie să vă aduc aminte că și însemnarea asta are un scop precis. În sensul că vă invit să vă bucurați și voi de savorile BeanZ procurându-vă, înainte de toate, aparatul care face aproape instantaneu legătura dintre munca deloc ușoară a unor oameni care cultivă cafea la mii de kilometri depărtare de voi și picăturile de savoare ce vă rotunjesc diminețile. Folosind codul BEANZCOPOLOVICI la comanda online, beneficiați de 100 de lei reducere la oricare dintre aparate.

Acum haideți să vă spun despre Bliss. Este al treilea tip de cafea din pachetul recurent pe care-l comand lunar pentru studioul culinar și sala de cursuri în care partenera mea și cu mine ne desfășurăm activitatea fiindu-ne foarte greu să-i spunem „birou”. L-am ales pentru că m-a intrigat amestecul din care e compus: sută la sută Arabica, din India, Guatemala, Papua Noua Guinee și Brazilia. Adică boabe de cafea venite din patru direcții distincte ale lumii ajung în cana cu care îmi primesc uneori cursanții sau aștept să se coacă ceva în cuptor? Păi doar gândul ăsta ar fi fost suficient cât să mă convingă s-o beau singur, fără să mai dau nimănui din ea. Lăsând gluma, Bliss îmi pargumează ușor bolta palatină cu arome de cacao și nuci coapte, iar propunerea culinară de azi nu mi se pare deloc în contradicție cu ce știe să/mi spună cafeaua asta.

beanz mic dejun englezesc

Mic dejun englezesc (bazic)

Ingrediente (pentru două porții de sâmbătă dimineața)

  • Ouă – 4 buc.
  • Cârnați proaspeți, subțiri – 6 buc.
  • Fasole albă boabe, gătită în sos de roșii – 4 linguri
  • Bacon – 4 felii subțiri, fără șorici
  • Roșii coapte – 2 buc.
  • Ciuperci mari – 2 buc.
  • Pâine bună – 3 felii subțiri

Metodă:

  • Sunt absolut sigur că nu te vei apuca de preparat fasolea încă din seara precedentă, așa cum ar trebui, deci mă fac că nu văd că vei alege exact acea conservă care-ți place și pe care tu o consideri bună. Pune-o la încălzit într-o cratiță mică și verifică dacă-i mai trebuie ceva. O poți aduce la viață cu puțin cimbru proaspăt și pulpa unei roșii bune, tăiată cubulețe și adăugată în cratiță. Ține-o aproape.
  • Cârnați proaspeți subțiri găsești cam peste tot, dar sunt destul de lungi, parcă prea lungi pentru misiunea de astăzi. Poți să-i „sugrumi” la mijloc, să-i răsucești și să obții dimensiunea dorită. Rumenește-i încet, într-un strop de ulei vegetal, pe toate părțile. Ca să nu pocnească și să stropească în procesul ăsta, înțeapă-i ușor, din loc în loc, cu o furculiță. Când sunt gata, ține-i calzi.
  • În aceeași tigaie în care ai pregătit cârnații, pune feliile de bacon într-un singur strat și, pe foc mic, prăjește-le până devin ușor crocante. Pune-le lângă cârnați.
  • Tot aici ar fi bine să prăjești și ouăle. Desigur, dacă ți se pare că sun prea multe ingrediente prăjite în povestea asta, poți să le poșezi. Aaaa, nu! Nu-ți spun aici care sunt regulile unui ou poșat corect. Sunt enervant? Păi cine-a-nceput? Dacă le prăjești, ai grijă să se întrâmple într-o tigaie nonaderentă, în maximum două lingurișe de ulei, la foc mic, lent, domol. Astfel încât albuul să se gătească integral și gălbenușul să rămână frumos și moale. Îl preferi tare? Cred că știi mai bine decât mine ce ai de făcut pentru asta. Și hai să-ți mai dau un pont amical: nu mai pune sare pe gălbenușuri. Darea gătește, coagulează, de-aia apar acele pete neplăcute pe frumuseșe de gălbenușuri moi.
  • Cât timp de prăjesc toate cele, încinge un grătar și frige aprig roiile și ciupercile tăiate pe jumătate. Cât să rămână frumos marcate de barele grătarului, c doar nu vrei să le gătești și pe-astea până-n suflet. Tot aici poți să prăjești rapid și feliile de pâine. Ar fi minunat să alegi o pâine bună, cu maia, de secară sau măcar din făină spelta, ceva bun. Dacă mai văd feliile acelea de toast gata tăiat, din pungi de plastic, cu consistență și aspect de spumă poliuretanică, mă întristez pe termen nelimitat.

Cam așa. Pune-le pe toate frumos pe câte o farfurie pentru fiecare, Nu devasta jardiniera de pe balcon ca să înlocuiești panseluțele mele din poză, că astea chiar sunt comestibile, crescute special pentru scopul ăsta. Sau, mai bine, știi ce? Beți-vă cafeaua în pat și căutați un mic dejun perfect, în oraș. Poftim? E aproape imposibil să găsești un mic dejun englezesc în București? Ahm… Uite, la asta chiar nu mă gândisem…