Despre plite vitroceramice şi inducţie

duminică, 4 ianuarie, 2015 la 8:01 pm

Am vrut de mai multă vreme să scriu despre subiectul ăsta, dar cred că pur şi simplu mi-am luat mai mult timp de experienţă în jurul plitelor cu care lucrez de vreo nouă luni. În plus, am participat de curând la o discuţie pe Facebook despre exact decizia între gaz şi curent electric în bucătăria de casă, aşa că profit de faptul că mi-am format o părere cât de cât avizată pe tema asta şi vă ofer punctul meu de vedere.

Folosesc o plită încastrată, cu inducţie, cu patru ochiuri. Mai am o plită vitroceramică mare, cu un singur platan, mobilă, pe care o folosesc mai mult în timpul atelierelor Taste Learners şi în deplasări, demo-uri sau alte evenimente care nu se desfăşoară în atelierul meu. Cuptorul este tot electric, cu abur, temperatură maximă până la 250 de grade Celsius, display cu temporizare şi alarmă sonoră. Trebuie să recunosc că sunt un susţinător al utilizării curentului electric în bucătărie în detrimentul gazului şi iată motivele mele, de la cele mai simple şi practice până la cele mai tehnice, de natură profesională.

plita incastrabila inductie

  • Nu inhalez gaze arse. Mi se pare primul şi cel mai important avantaj pentru o casă în care se găteşte des şi în care bucătăria nu presupune doar preparate rapide, în cazul cărora aragazul stă aprins doar douăzeci-treizeci de minute. Ciorbele, sosurile, friptura la cuptor sau preparatele tradiţionale care cer mult timp şi temperaturi scăzute înseamnă ore lungi de gaze arse în spaţii relativ reastrânse. Curentul electric rezolvă treaba asta şi zău că nu mi se pare un moft, dat fiind că unii dintre noi am apucat vremurile în care aragazul era inclusiv sursa principală de căldură în apartamentele comunismului.
  • Nu ard vasele în care gătesc. Flacăra aragazului obişnuit distruge în timp fundul oalelor, tigăilor şi cratiţelor cu care lucrez în mod frecvent. Fumul şi flacăra lasă urme uneori imposibil de „scos” cu detergent şi bureţi de vase.
  • Surafeţele vitrate sunt mult mai uşor de curăţat şi de întreţinut decât metalul aragazurilor obişnuite. Desigur, nici nu e indicat să coaceţi vinete şi ardei (pe inducţie e chiar imposibil) direct pe plită, dar sunt mai mult decât fericit că nu sunt obligat să folosesc praf de curăţat şi diverse suprafeţe abrazive ca să-mi curăţ spaţiul de lucru. Avantajul suplimentar la treaba asta e că pot să-mi şterg plita în timp ce lucrez, că pot s-o menţin curată pe parcursul procesului, nu doar la final.
  • Curentul electric este cu siguranţă mult mai stabil decât gazul. Asta înseamnă temperaturi precise şi constante. Aveţi idee cât e de reconfortant să pui o oală cu oase/legume/carne etc. pe plită, s-o aduci la temperatura de fierbere, să scazi temperatura până la limita minimă de clocot, să pui capacul şi…să pleci de-acasă? :) Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să se oprească din cauza vreunei pene de curent.

cuptor

  • Precizia la modificarea temperaturilor. Plita principală cu care lucrez are zece trepte de temperatură, modificarea fiind făcută pe o platformă digitală cu display electronic. În general îmi încălzesc vasele pe trepte superioare, coborând temperatura pe măsură ce încep să adaug ingrediente. Trecerea de la o temperatură la alta este foarte rapidă şi fidelă cifrelor de pe display.
  • Forţă. În general, e un avantaj pe care-l caut destul de rar în bucătărie, însă o plită cu inducţie ajunge la temperatura de fierbere simţitor mai repede decât gazul o oală cu apă pentru paste, orez etc. Mai exact, la aproximativ un sfert din timpul necesitat de flacăra pe gaz.
  • Cuptorul electric corect, bine construit, cu termostat şi display este, cu siguranţă, un avantaj de nepreţuit pentru aceia dintre noi care înţelegem matematica de dincolo de nuanţele de „rumen” ale patiseriei şi cofetăriei. Trebuie să lucraţi cu un astfel de aparat şi să vă bucuraţi de rezultate ca să înţelegeţi de ce sufle-urile de ciocolată trebuie coapte fix „17 minute la 119 grade celsius” :)
  • Dezavantajele „avantajosului” aluminiu. Plitele cu inducţie nu funcţionează decât cu oale, cratiţe şi tigăi de inox sau materiale feroase cu densitate superioară. Pentru aceia care nu au avut până acum această experienţă, plitele cu inducţie încep să încălzească doar în momentul contactului dintre suprafaţa vitrată şi fundul vasului utilizat. Logic vorbind, nu ai cum să te arzi la o plită cu inducţie. Doar cele cu inducţie au acest avantaj, nu toate plitele cu suprafaţă vitroceramică. Aluminiul este complet cotraindicat în bucătărie (normele de sănătate îi exclud complet utilizarea din alimentaţia publică), e un metal reactiv care produce modificări chimice la nivelul preparatelor, în prezenţa temperaturii înalte. Tigăile de aluminiu, spoite cu teflon, devin un pericol major din momentul în care stratul antiaderent nu mai este intact şi începe să se cojească. Bucăţi din acel strat în proces de distrugere ajung în organismul nostru. Nu încerc decât să vă spun că ar fi mai bine să învăţaţi să lucraţi cu tigăi ceva mai pretenţioase, dar cu siguranţă mai avantajoase pentru calitatea preparatelor şi a vieţii voastre în general. Şi plitele cu inducţie vă sugerează acelaşi lucru.

tigaie

Nu spun că aragazurile şi plitele cu gaz sunt demodate sau că ar trebui evitate. Nu spun că trebuie aruncate la gunoi şi că ar trebui să folosim toţi doar curent electric, nu spun că vor fi întotdeauna o mulţime de preparate care se simt mult mai bine în cuptorul cu lemne sau pe gaz. Dar faptul că mulţi dintre voi îşi pun întrebări în momentul în care îşi (re)tehnologizează bucătăria are nevoie de răspunsuri cât mai multe, care să-i ajute în luarea unei decizii. Ăsta e motivul principal pentru care am pus unul sub altul toate avantajele de care am ajuns eu să mă bucur. E bine să ţineţi cont şi de următoarele aspecte:

  • e recomandat să cuplaţi plitele cu inducţie şi cuptoarele electrice serioase la circuite electrice dedicate;
  • e bine să luaţi în calcul tipul de vase pe care urmează să le utilizaţi ca urmare a achiziţionării unei plite cu inducţie;
  • e bine să verificaţi mai multe branduri, mai mulţi dealeri, mai multe variante înainte de a lua decizia achiziţiei.

Eu folosesc Teka şi sunt mai mult decât bucuros să descopăr şi să împărtăşesc avantajele despre care v-am spus lucrând cu produsele de foarte bună calitate ale unui brand onest, construit în România de oameni de-a dreptul fermecători.