Despre plite vitroceramice şi inducţie
Am vrut de mai multă vreme să scriu despre subiectul ăsta, dar cred că pur şi simplu mi-am luat mai mult timp de experienţă în jurul plitelor cu care lucrez de vreo nouă luni. În plus, am participat de curând la o discuţie pe Facebook despre exact decizia între gaz şi curent electric în bucătăria de casă, aşa că profit de faptul că mi-am format o părere cât de cât avizată pe tema asta şi vă ofer punctul meu de vedere.
Folosesc o plită încastrată, cu inducţie, cu patru ochiuri. Mai am o plită vitroceramică mare, cu un singur platan, mobilă, pe care o folosesc mai mult în timpul atelierelor Taste Learners şi în deplasări, demo-uri sau alte evenimente care nu se desfăşoară în atelierul meu. Cuptorul este tot electric, cu abur, temperatură maximă până la 250 de grade Celsius, display cu temporizare şi alarmă sonoră. Trebuie să recunosc că sunt un susţinător al utilizării curentului electric în bucătărie în detrimentul gazului şi iată motivele mele, de la cele mai simple şi practice până la cele mai tehnice, de natură profesională.
- Nu inhalez gaze arse. Mi se pare primul şi cel mai important avantaj pentru o casă în care se găteşte des şi în care bucătăria nu presupune doar preparate rapide, în cazul cărora aragazul stă aprins doar douăzeci-treizeci de minute. Ciorbele, sosurile, friptura la cuptor sau preparatele tradiţionale care cer mult timp şi temperaturi scăzute înseamnă ore lungi de gaze arse în spaţii relativ reastrânse. Curentul electric rezolvă treaba asta şi zău că nu mi se pare un moft, dat fiind că unii dintre noi am apucat vremurile în care aragazul era inclusiv sursa principală de căldură în apartamentele comunismului.
- Nu ard vasele în care gătesc. Flacăra aragazului obişnuit distruge în timp fundul oalelor, tigăilor şi cratiţelor cu care lucrez în mod frecvent. Fumul şi flacăra lasă urme uneori imposibil de „scos” cu detergent şi bureţi de vase.
- Surafeţele vitrate sunt mult mai uşor de curăţat şi de întreţinut decât metalul aragazurilor obişnuite. Desigur, nici nu e indicat să coaceţi vinete şi ardei (pe inducţie e chiar imposibil) direct pe plită, dar sunt mai mult decât fericit că nu sunt obligat să folosesc praf de curăţat şi diverse suprafeţe abrazive ca să-mi curăţ spaţiul de lucru. Avantajul suplimentar la treaba asta e că pot să-mi şterg plita în timp ce lucrez, că pot s-o menţin curată pe parcursul procesului, nu doar la final.
- Curentul electric este cu siguranţă mult mai stabil decât gazul. Asta înseamnă temperaturi precise şi constante. Aveţi idee cât e de reconfortant să pui o oală cu oase/legume/carne etc. pe plită, s-o aduci la temperatura de fierbere, să scazi temperatura până la limita minimă de clocot, să pui capacul şi…să pleci de-acasă? :) Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să se oprească din cauza vreunei pene de curent.
- Precizia la modificarea temperaturilor. Plita principală cu care lucrez are zece trepte de temperatură, modificarea fiind făcută pe o platformă digitală cu display electronic. În general îmi încălzesc vasele pe trepte superioare, coborând temperatura pe măsură ce încep să adaug ingrediente. Trecerea de la o temperatură la alta este foarte rapidă şi fidelă cifrelor de pe display.
- Forţă. În general, e un avantaj pe care-l caut destul de rar în bucătărie, însă o plită cu inducţie ajunge la temperatura de fierbere simţitor mai repede decât gazul o oală cu apă pentru paste, orez etc. Mai exact, la aproximativ un sfert din timpul necesitat de flacăra pe gaz.
- Cuptorul electric corect, bine construit, cu termostat şi display este, cu siguranţă, un avantaj de nepreţuit pentru aceia dintre noi care înţelegem matematica de dincolo de nuanţele de „rumen” ale patiseriei şi cofetăriei. Trebuie să lucraţi cu un astfel de aparat şi să vă bucuraţi de rezultate ca să înţelegeţi de ce sufle-urile de ciocolată trebuie coapte fix „17 minute la 119 grade celsius” :)
- Dezavantajele „avantajosului” aluminiu. Plitele cu inducţie nu funcţionează decât cu oale, cratiţe şi tigăi de inox sau materiale feroase cu densitate superioară. Pentru aceia care nu au avut până acum această experienţă, plitele cu inducţie încep să încălzească doar în momentul contactului dintre suprafaţa vitrată şi fundul vasului utilizat. Logic vorbind, nu ai cum să te arzi la o plită cu inducţie. Doar cele cu inducţie au acest avantaj, nu toate plitele cu suprafaţă vitroceramică. Aluminiul este complet cotraindicat în bucătărie (normele de sănătate îi exclud complet utilizarea din alimentaţia publică), e un metal reactiv care produce modificări chimice la nivelul preparatelor, în prezenţa temperaturii înalte. Tigăile de aluminiu, spoite cu teflon, devin un pericol major din momentul în care stratul antiaderent nu mai este intact şi începe să se cojească. Bucăţi din acel strat în proces de distrugere ajung în organismul nostru. Nu încerc decât să vă spun că ar fi mai bine să învăţaţi să lucraţi cu tigăi ceva mai pretenţioase, dar cu siguranţă mai avantajoase pentru calitatea preparatelor şi a vieţii voastre în general. Şi plitele cu inducţie vă sugerează acelaşi lucru.
Nu spun că aragazurile şi plitele cu gaz sunt demodate sau că ar trebui evitate. Nu spun că trebuie aruncate la gunoi şi că ar trebui să folosim toţi doar curent electric, nu spun că vor fi întotdeauna o mulţime de preparate care se simt mult mai bine în cuptorul cu lemne sau pe gaz. Dar faptul că mulţi dintre voi îşi pun întrebări în momentul în care îşi (re)tehnologizează bucătăria are nevoie de răspunsuri cât mai multe, care să-i ajute în luarea unei decizii. Ăsta e motivul principal pentru care am pus unul sub altul toate avantajele de care am ajuns eu să mă bucur. E bine să ţineţi cont şi de următoarele aspecte:
- e recomandat să cuplaţi plitele cu inducţie şi cuptoarele electrice serioase la circuite electrice dedicate;
- e bine să luaţi în calcul tipul de vase pe care urmează să le utilizaţi ca urmare a achiziţionării unei plite cu inducţie;
- e bine să verificaţi mai multe branduri, mai mulţi dealeri, mai multe variante înainte de a lua decizia achiziţiei.
Eu folosesc Teka şi sunt mai mult decât bucuros să descopăr şi să împărtăşesc avantajele despre care v-am spus lucrând cu produsele de foarte bună calitate ale unui brand onest, construit în România de oameni de-a dreptul fermecători.
bun, si ce faci cand tagaia sau oala e prea mare? De exemplu vreau sa fac o tortilla, mi-am luat tigaie special pt asta de 32cm diametru iar plita acopera doar 60% din tigaie. si pentru ca la plita caldura nu se imprastie pe toata tigaia ca la aragaz, mie nu-mi iasa omleta cum trebuie.
iar asta e doar un caz, la fel patesc si cand pun ceapa si morcovul la calit intr-o oala mai mare, pe mijloc se face iar pe margine abia se face, trebuie sa mestec in ea ca besmeticul.
deci?
Păi…tot ce pot să-ţi zic e că ori ţi-ai luat plită prea mică, ori oale şi tigăi prea mari… Ceva nu se pupă :)
Exista plite moderne cu inductie pe toata suprafata
Nu toata lumea face Tortilla pe tigai de 32 cm !! Iar daca esti pe gaz mare treaba nu faci la asa diametru ! Doar daca ai aragaz profesional de restaurant ! Dar atunci poti avea si plita cu inductie cu suprafata de 32 cm !
Bun … si curentul, curentul cati iti vine de plata la o astfel de plita si la un astfel de cuptor???
Eu cred ca astea sunt pentru aia care NU prea gatesc acasa decat ocazional!
Mi se pare o decizie de cumpărare pe care o iei după ce afli de la alţi utilizatori ce consumuri implică astfel de aparatură. E ca şi cum ţi-ai lua maşină de teren şi n-ai avea bani de benzină. Mi se pare absurd să-ţi cumperi aparatură sofisticată dacă nu intenţionezi s-o foloseşti, iar insinuarea că oamenii care câştigă mai mult nu gătesc frecvent la ei acasă mi se pare deplasată.
ma atrage tema , deoarece eu am trecut prin toate etapele , – aragaz ,- plita vitroceramica , – plita pe inductie . concluzia mea este ;
– aragazul ; arde oalele , tigai , etc. , la gatit se stopeste cu ulei , mancare , etc. pana este gata mancarea mai trebuie sa dedici 25 min sa cureti de pe el , o supa se face 1 ora .
– plita vitroceramica ; cu mancarea ce mai sare din vase se arde plita si oala implicit trebuie sa stai sa cureti plita cu soluti speciale ca sa nu se zgarie plita 15 min .o supa 1 ora .
– plita cu inductie ; NU arde nici plita nici vasele oricat ar fi de murdara plita , se curata cu un prosopel umed sau ud se sterge si gata , sa nu uitam o plita pe inductie incalzeste mai repede decat un aparat de microunde . o supa in 35 min .(deci consumul nu este mai mare ca si plita vitro )
eu am plita pe inductie si nu am consum mai mare la curent , iar pt persoane care nu au timp sa stea la oale sunt foarte indicate , eu pun oala expres pa ochiul de la plita si o progamez sa se opreasca singura la timpul necesar 15 min supa , 35 min ciolan cu fasole uscata , 16 min linte ,7 min orez , 20 min tocanita , etc ., asa reusiti sa faceti si economie la curent , ca si mine . eu am o plita cu inductie BALAY , extraordinara . o zi buna
Dacă tu faci supă, indiferent de supă şi indiferent de plită, în 35 de minute sau o oră, dă-mi voie să-ţi spun că aia e orice altceva decât supă. Nu te supăra, dar nicio plită nu poate înlocui metodele corecte de preparare.
Bun dar gustul mancarii?mai are gust mancarea gatita pe o asemenea plita?
Cu siguranță, utilizarea inducției nu impietează cu nimic asupra gustului preparatelor. Ba dimpotrivă, aș spune, dacă luăm în calcul faptul că pe inducție poți controla mult mai bine și mai exact temperaturile de preparare.
sfatul tau sa inteleg ca este sa scadem temperatura, ptr ca procesul de fierbere sa dureze la fel? eu cu dilema asta ma confrunt. mi s-a zis ca nu are acelasi gust mancarea.
Cam așa. Fierberea cu clocot diminuează cantitatea de lichid în timp relativ scurt, nedând ingredientelor ocazia să lase suficiente arome în preparatul în lucru. Și mai sunt și alte motive pentru care eu recomand fierberea lentă, fără clocot.
Merci mult pentru sfat Copolovici, chiar daca e vechi articolul inca o sa ajute lumea, cu o ora inainte am facut o comanda in care era si o plita vitroceramica. Dupa ce am citit articolul tau am anulat comanda si am adaugat o plita cu inductie. Multumesc si Dianei, m-a ajutat si comentariul ei :)
Pentru cei care doresc un raspuns legat de costuri, sunt absolut decente. Folosesc de 7 ani un sistem de plita si cuptor electric, iar factura la curent nu depaseste 130 – 150 de lei, in conditii in care stam la casa (mai multe camere) si in plus, gatim absolut normal, in fiecare zi, iar in weekend mai mult :)
Nu va faceti griji de consum…
eu am acasa o plita pe inductie de la electrolux din 2011 si pot sa spun ca este fantastica! curentul il platesc la 2 luni intre 200 si 230 roni, pe doua luni, avand in vedere ca am 2 ledtv-uri mari de peste 1m, tv in baie, tv in bucatarie, sistem home cinema 3d, aer conditionat,imprimanta,telefoane,centrala pe gaz conectata la curent, desigur, masina spalat, frigider side by side, cuptor electric, 2 laptopuri, si tot felul de aparatura performanta. asta este suma pe care o platesc in prezent: maxim 230 roni.si cu toate astea gatesc mereu, spal o data pe saptamana sau de 2 ori, aerul conditionat in folosesc zilnic vara, si majoritatea le folosesc zilnic.
Concuzia: Plita pe inductie este cea mai buna investitie! (Cat despre aparatura de uz casnic, alegeti-le cu clasa de energie cat se poate de mica, in functie de buget. Se merita!)
Interesant subiect…si eu ma gandesc sa trec pe plita cu inductie,dar nu stiu ce plita sa aleg….imi da cineva niste idei….mersi
Ai de unde alege, sunt multe variante pe piaţă. E bine să mergi prin magazine, să vezi ce opţiuni ai, să-ţi stabileşti un buget şi să cumperi în funcţie de avantaje, propriile nevoi şi preţ.
Eu am acasă o plită cu inducție, de mulți ani și mi se pare cel mai bun fel de a găti, deși nu sunt nici pe departe expert. E foarte, foarte comodă. Cât despre costuri, nu prea pot comenta pentru că nu am cum separa costurile plitei de restul, dar nu cred că e mare lucru. Plita cu inducție generează căldură doar în corpul vasului folosit, așa că se pierde foarte, foarte puțin, de aceea e și așa de rapidă. Ca atare are probabil cel mai bun randament în utilizare, ceea ce compensează măcar în parte diferența de cost. L-aș corecta pe Viorel cu observația că NU funcționează cu vase de inox ci cu vase feromagnetice (inoxul nu e). Ca atare vasele pentru plite cu inducție sunt fie feromagnetice (fontă) fie au un fund feromagnetic atașat, caz în care restul vasului poate fi din orice, inclusiv aluminium.
Folosesc pe inducţie oale şi tigăi din oţel, care nu au fund de fontă.
Eu folosesc Miele si crede-ma ca e facut de nemti de-a dreptul fermecatori.. :)
nu de mult am achizitionat o plita pe inductie si folosec atat oale mai vechi cat si speciale pt plita cu inductie. la oalele speciale de multe ori se aude un zgomot ciudat si chiar a inceput sa ma doara ganglionii submandibulari cand stau langa ea. care este explicatia? la vasele clasice se incalzeste doar fundul vasului iar la cele speciale tot vasul. cum ar trebui sa se incalzeasca vasele?
Sunt de acord ca plita cu inductie e net superioara, din toate punctele de vedere: rapiditate, precizie a temperaturii, design, intretinere, etc. Am o astfel de plită, însă marea problema e ca mâncărurile mai dense, gen piure sau sosuri se afuma groaznic daca nu amesteci continuu, si asta patim si când fierbem laptele. Plita e electrolux iar oalele sunt hoffmayer cu fund din vreo 5 sau 7 straturi de inox si alte aliaje, scrie pe ele ca sunt ideale pt inductie. Aveti vreun sfat? Multumesc
Mi se pare aproape imposibil să ți se întâmple asta la trepte joase și controlate de temperatură… Poate lucrezi cu ea prea sus?
Pai vad aici numa pareri care se contrazic – s-a stabilit ca plita pe inductie are putere mai mare dar daca folosesti puterea aia arzi mancarea? pai daca folosesti o putere mai mica nu tot asa gatesti 3 ceasuri? se arunge mai repede la fierbere si dupa aia dai mai incet sa nu zboare contoru din perete dar oare la gaz nu poti sa faci accelasi lucru? am plita pe inductie si cuptor electric da nu se vede la factura de curent- helloo de ce crezi ca ai nevoie de circuit electric dedicat iar de gospodina aia care face in 35 min fasole cu ciolan ce sa mai zici probabil atat ii ia sa comande telefonic o fi mai blondutza. Plitei cu inductie ii plac oalele mici si scumpe tare tare
:))) super
Buna! Am o plita pe inductie, cu 4 arzatoare si 9 trepte de viteza + Power Booster (Beko). Problema este ca in treptele inferioare (1-7) plita nu incalzeste constant ci prin pulsatii, plita pornindu-se si oprindu-se incontinuu. Este foarte incomod sa gatesc asa. Intrebarea mea este, toate plitele pe inductie functioneaza la fel? Exista plite care functioneaza constant fara pulsatii indiferent de treapta de caldura? Daca da, imi puteti recomanda un model?
„Pulsațiile” respective îți asigură temperatura constantă la trapta aleasă de tine. La vitroceramice se aude și un păcănit în momentul în care plita se oprește sau se repornește. Asta pentru că ele nu trec de temperatura impusț de treapta în care lucrezi, dar nici nu pot arde constant la acea temperatură. Ele ajung la temperatură și se opresc pentru că, altfel, ar depăși treapta aleasă. E ca la cuptoare. Cuptoarele electrice obișnuite au o variație de +- 20 de grade celsius față de temperatura de lucru selectată, dar există și clase cu variație de numai zece grade. Cred că în timp te poți obișnui cu fluctuațiile respective, pe măsură ce capeți experiență în lucrul cu plita.
imi doresc de mult o plita cu inductie si cea care m-am hotarat sa o cumpar are:
Zonă inducție 1x1800W.
Zonă inducţie 1x1200W.
1 zonă de gătit de 2100W cu arzător; 2300W.
1 zonă de gătit de 1800W cu arzător; 2100W.
nu inteleg cum e zona de gatit cu arzator,puteti va rog sa imi explicati? multumesc
Oalele concepute pt plita cu inductie pot fi folosite si la gaz?
Desigur. Însă n-ar fi păcat de ele? :)
Salut, sunt Mihai din Timisoara. Am cumparat recent o plita cu inductie Gorenje, neincorporabila, cu 1 ochi. Am dat pe ea 330 lei, adusa de curier acasa. Are diam 18 cm, 10 trepte de putere, de la 200 la 2000 W, si mai multe trepte de temperatura, din 20 in 20 grade, de la 60 la 220 grade. Avea si un manual de instructiuni cu o sectiune in romana, pe care l-am studiat. Am cumparat o oala inox, diam 16 cm, cu fund dublu, special pt inductie – credeam basmul ca functioneaza doar cu asa ceva. E o prostie. Am facut incercari cu toate oalele din dotare. Functioneaza cel mai bine cu oale cu diametru cat mai aproape de 18 cm, cu fundul relativ gros. Gatesc perfect intr-o oala de 18 cm, capacitate 1,5 litri, emailata. La mine mancarea fierbe si cand afisajul arata 200 w si 60 grade – mamaliga de ex, dar daca vreau sa fierb ceva gen linte, ridic temp la 80 grade. Nu se prinde mancarea de fundul cratitei. Daca eu gatesc repede si incomparabil mai curat decat cu gaz la 200 W si 60 – 80 grade, ma intreb ce poate plita asta la 600 – 800 WW si sa zicem 140 grade. Se pare ca Gorenje e facuta pt gatit cantitati mari. Sper sa ma tina, vreau sa imi mai cumpar una, tot neincorporabila, ma gandesc la Victronic. O fi buna ????
Fratilor,
Vreu sa fac si eu o cafea la ibric, pe plita de inductie si … nu pot ! Nu gasesc ibric.
Unde gasesc si eu un ibric care sa fucntioneze pe plita cu inductie ?
Am luat unul Zokura (de 500ml) dar nu a fucntionat. L-am trimis inapoi.
Daca stiti locuri sau branduri care au asa ceva, va rog sa imi spuneti. Altfel … sa dus dracu cafeaua la ibric.
ia un magnet cu tine si vezi daca acel ibric atrage magnetul, daca nu atrage nu cumpara ibricul. Sunt vase de inox care nu atrag magnetul.
…sant comentarii si comentarii dar nimeni nu a pomenit de poluare fonica .Mi-ar placea sa stiu ca doar la mine face asa zgomot acel ventilator de racire sau ce o fi. Când pornesc trebuie sa dau volumul mai tare la radio de exemplu sa pot intelege , ori cum e deranjant si mai un minus – când fac clatite dupa un timp nu mai merge doar p ultima treapta de incalzire (240 grde C)si nu ies clatitele asa faine si nu e asa ca ai setat sa se opreasca la 30 de minute si ai plecat la plimbare trebuie sa stai langa el sa reduci din putere iar când reduci se opreste din fiert c ai pe el si mai ridici temp. si scazi si tot asa . Totusi la gaz daca ai pus flacara la minim se pastreaza temperatura foarte constant,nu sant acele oscilatii . Am o plita cu ind. cu un singur ochi,marca silvercrest pot regla temp intre 60 – 240 grade si puterea intre 200W si 2000W . Poate nu stiu sa-l folosesc corect, are cineva vreo sugestie in directia asta ??
buna ! spune-mi te rog , ce inseamna inductie pe toata suprafata? adica pot sa pun oala in orice punct al plitei?
multumesc!
Daca vei compara pretul energiei electrice cu cel de la gaz pt aceeasi activitate in bucatarie vei constata(2018) ca te costa mai putin pe inductie ! En electrica este mai scumpa per KW mai mare dar randamentul pe inductie este aproape de 100 % pe cand la gaz cred ca nu trece de 25-30 % ! E indeajuns sa bata putin vantul in bucatarie si hop ca s-au mai pierdut alte 5 % din randament ! Pe gaz il incalzesti pe Dumnezeu la picioare si intreaga bucatarie cand pe inductie se incalzeste strict fundul vasului de incalzit ! Folosesc plita cu inductie din 2012 cand nu era la fel de rentabil caci gazul era mult mai ieftin dar acum(2018) este alta discutie !Energia electrica are acelasi pret ca-n 2012 in 2018…