Cum să nu vizitezi Brazilia
Mă mai întreabă unul-altul cam cum ar fi bine să-şi plănuiască o vacanţă pe-aici, prin Brazilia, şi în general nu ajungem la discuţii serioase ori cât de cât concrete. Poate că, înainte de orice gând, cel mai bine ar fi să căutaţi prin împrejurumile internaute, câteva date de-astea banale, gen suprafaţă, populaţie, să vedeţi o hartă, să identificaţi o listă de „top destinations” recomandate de alţii etc. Treaba asta e valabilă în general pentru orice teritoriu nou pentru voi, unde nu aţi mai fost niciodată şi unde intenţionaţi să petreceţi o vacanţă. Şi pentru că, repet, încă nu am ajuns la nimic concret până acum cu niciunul dintre aceia care mi-au pus întrebări în treacăt, iată o listă scurtă de premise şi motive despre cum nu ar trebui să te gândeşti să vii în Brazilia în concediu.
- Dacă nu vii la Carnaval, la Rio, nu-ţi plănui o vacanţă de zece zile în Brazilia. Patru zile sunt doar drumul. O zi de cazare şi de odihnă după un drum foarte lung, în care de obicei mergi cu minimum două avioane. O zi e aceea „înainte de plecare”, zi din care măcar o parte o pierzi cu chestiuni administrative. Rămâi cu vreo patru zile „full” în care, dacă eşti genul „turist maratonist”, eşti sortit extenuării. Costul biletului de avion reprezintă o parte foarte consistentă a bugetului tău de vacanţă, ar fi absurd să plăteşti atât în condiţiile în care experienţa turistică în sine ar fi lipsită de valoare.
- Nu veni în Brazilia dacă nu ştii dinainte ce vrei să vezi şi ce tip de experienţă vrei să-ţi oferi. Vrei party? Vrei plajă? Vrei natură? Vrei surfing? (serios, ultimele trei nu sunt neapărat congruente din punctul de vedere al timpului şi energiei pe care le presupun) Vrei experienţe culturale? Vrei senzaţii tari? Le poţi avea pe toate, dar nu în două săptămâni. Pentru maximum de experienţă, ai nevoie de mobilitate mare, toate astea sunt întinse pe toată suprafaţa Braziliei şi, dacă nu te-ai uitat încă pe o hartă, ţara asta e cât toată Europa, iar cursele interne cu avionul nu sunt chiar neglijable ca preţ. Drumurile sunt bune, dar lungi.
- Nu veni în Brazilia pentru că ţi s-a spus că e ieftin. E drept, cu puţină chibzuială poţi cheltui în două săptămâni de stat aici cam tot atât cât ai dat pe biletul de avion, dar e bine să nu uiţi că eşti turist şi că eşti în vacanţă. Şi brazilienii ştiu asta. Dacă nu vii „la punct fix”, la cineva care stă aici şi e cu tine de când ai sosit la aeroport şi până pleci, cineva care să vorbească limba, să ştie unde să te ducă şi să-ţi dea informaţii vitale, ai toate şansele să plăteşti de multe ori cel puţin dublu sau triplu faţă de preţul real. O fi euro azi 3,01 reali brazilieni, dar asta înseamnă şi inflaţie, asta înseamnă şi că localnicii în multe cazuri speculează psihologia turistului cu card de euro.
- Nu te gândi la Brazilia ca la o destinaţie de vacanţă în următoarele câteva condiţii de natură personală. Ai o repulsie pentru oamenii de culoare, îmbrăcaţi sumar. Te deranjează discuţiile pe ton ridicat (fără urmă de contradicţie sau ceartă) şi oamenii gălăgioşi. Faptul că moneda ta e de trei ori mai puternică decât cea locală, că poporul tău are o istorie de patru-cinci ori mai lungă decât a brazilienilor sau că porţi haine „de firmă” îţi asigură un sentiment de superioritate. Nu accepţi că fiecare individ are un ritm propriu, că societatea din care provii e diferită şi prezintă, în general, tendinţa uniformizării oamenilor.
- Nu te pregăti, ca bărbat, pentru turism sexual. Adică bine-ar fi să nu-ţi propui ca şi „must” să bifezi o experienţă sexuală în Brazilia. Primejdiile sunt multe şi legile despre asta, cam incomode… Poţi să dai lesne peste o minoră fără să ştii, poţi să pici în vreo ambuscadă „familială” pentru care ai şanse să plăteşti un preţ măricel şi diversificat, poţi să-ţi strici vacanţa. Dacă nu ştii portugheză, în câteva zile e aproape imposibl „să agăţi” ceva care să-ţi îndeplinească în mod pozitiv memorabil curiozitatea. Desigur, poţi să plăteşti pentru astfel de servicii dacă te împlineşte sexul pe bani, „asta devine după facultăţi”. Pentru fete e mult mai simplu, ca de obicei. Dacă mai eşti şi blondă, cu ochi deschişi la culoare, preferabil plinuţă şi amatoare de experienţe ebenine, poţi rezolva problema din prima oră după ce ai ajuns.
Buna ziua/seara. Am ajuns pe aici din link in link.
Am o întrebare de baraj:
Varianta cu „am venit ca să nu mai plec„ e bună? E posibilă? Ce se poate spune despre?
Semnat: un român sătul nu numai de România, ci şi de toată zarva din jurul ei.
Mulţumesc.
Salut, Marian. E o treabă care, de fiecare dată, ţine de propria opţiune, capacitate de adaptare, interes sau segment al existenţei. Deci ceea ce poate fi bun pentru unii, sigur nu e la fel pentru ceilalţi. Posibl este, Brazilia este şi din punctul ăsta de vedere foarte relaxată. Primeşti la intrare o viză turistică valabilă trei luni. Asta dacă nu vii din start sub o altă formă, cu un angajament clar, care să-ţi confere statutul de rezident pe o perioadă determinată. Rezidenţa permanentă poate fi obţinută în trei feluri: 1. poţi investi echivalentul a 120-150,000 de reali într-un business brazilian cu acte în regulă (firmă deja existentă sau nou creată), important este ca aceşti bani să fie transferaţi „la lumină” dintr-un cont din afară Braziliei în contul firmei respective. Cumpărarea unei proprietăţi fără ca tranzacţia să fie făcută prin firma braziliană nu se substituie unei investiţii. 2. poţi să te căsătoreşti cu o persoană cu rezidenţă permanentă sau cetăţenie braziliană şi primeşti rezidenţa permanentă. 3. indiferent de unde ai fi, ca femeie naşti sau ca bărbat eşti căsătorit cu o femeie care naşte un copil pe teritoriul Braziliei. Copilul este automat cetăţean brazilian, iar părinţii primesc rezidenţa permanentă. Ca rezident cu viza de şedere expirată, indiferent de cât timp ai locuit în Brazilia (peste minimum 91 de zile, fără limită superioară), înainte de a ieşi din ţară plăteşti de bună voie o amendă în valoare de aproximativ 800 de reali (mai puţin de 300 EUR) şi te poţi întoarce doar după minimum trei luni. Sau aştepţi momentul (destul de ciclic, la câţiva ani de zile) în care Guvernul acordă din oficiu rezidenţă permanentă tuturor nerezidenţilor aflaţi pe teritoriul Braziliei, adică de fiecare dată măcar câteva sute de mii de persoane, care îşi doresc acest statut. Procesul de obţinere, în oricare dintre cazuri, presupune înaintarea unui dosar şi plata unor taxe şi a avocatului care se ocupă de asta. Din momentul în care ai depus respectivul dosar, durează aproximativ doi ani până primeşti documentul. În tot acest răstimp, ai o hârtie care dovedeşte că ai demarat acţiunea şi că ai depus dosarul. Hârtia îţi permite să călătoreşti în afara Braziliei un maximum de 90 de zile cumulate pe an. Cm asta ar fi, pe scurt.
Pfoaaaa!!! Mulţumesc!
Acum dau buzna prin interneţi, varianta numărul 2 e cea mai bună. :)