FARFALLE CU VIŢEL

duminică, 22 martie, 2009 la 5:40 pm

Începem uşor seria caserolelor de săptămîna viitoare, cu farfalle şi una dintre cele mai mari invenţii ale naturii dintr-un punct foarte gurmand de vedere: mişchiul de viţel de lapte. Altfel spus, unul dintre puţinele feluri în care „vaca” n-are cum să te dezamăgească. De unde mai extragem o concluzie filosofică de bucătărie: ingredientele bune îţi scurtează mult din timpul petrecut în jurul cratiţei şi din şansele de eşec.

INGREDIENTE. Pentru două porţii. Farfalle – 300 de grame paste uscate. Muşchiuleţ de viţel – 200 g, o legătură de usturoi verde, cîteva fîşii subţiri de ardei gras verde, roşu şi galben, un pahar mic de vin alb, jumătate de linguriţă de zahăr brun, măghiran, busuioc, sare, piper, ulei de măsline.

PASTELE. Farfalle-le sînt paste în formă de fundă, cu marginile franjurate. Am fiert o cratiţă cu apă, am adăugat sare, am amestecat, am pus pastele, am amestecat din nou, ca să nu se lipească între ele. Au fiert în aproximativ zece minute. Am amestecat din cînd în cînd cu o spatulă de lemn. Le-am scurs în strecurătoare, le-am lăsat să se răcească.

SOSUL. Am tăiat muşchiul de viţel în cubuleţe de aproximativ un deget grosime. Am curăţat cu un cuţit pieliţele albe. Muşchiul de viţel de lapte este roz şi nu foarte gros, aproximativ trei degete.  Are fibra foarte măruntă şi se taie foarte uşor. Într-o tigaie cu fund plat, am încins trei linguri de ulei de măsline. Am călit în el usturoiul verde, tăiat cum a vrut cuţitul. Cu puţină sare.

Am adăugat bucăţelele de carne şi le-am prăjit aproximativ trei minute. Nu mi-a venit să cred cît de fragede au rămas, de îndată ce şi-au schimbat culoarea. Am pus apoi ardeiul şi am mai călit două minute. Am adăugat vinul, am lăsat să se evapore jumătate din cantitate, la foc mediu, amestecînd permanent. Apoi am adăugat jumătate de linguriţă de zahăr brun, astfel încît sosul de vin să se îngroaşe puţin. Apoi busuiocul şi măghiranul, încă un minut pe aragaz şi a fost gata.

FINAL. Am pus pastele în tigaia cu sos, le-am amestecat bine, după care le-am scos într-un vas încăpător. Pot fi încălzite foarte bine în caserolă, în cuptorul cu micrunde.

SOCOTELI. Bani: aproximativ 8 RON / porţie. Timp: aproximativ 40 de minute. Vezi timeline mai jos.