SALATĂ DE SPANAC CU BERBEC ÎN CASEROLA DE LUNI

duminică, 8 martie, 2009 la 3:17 pm

Bine. Hai să-ncepem săptămîna din caserolă cu spanacul în forma lui proaspătă, ajutat puţin de ingrediente simple, la îndemînă, care împreună vor reuşi să-l pună în valoare. Spanacul „de salată” trebuie să fie cît mai crud, cît mai proaspăt, cît mai verde şi cît mai cărnos. Sigur, aşa ar trebui să fie orice spanac pe care vrem să-l pregătim în propria bucătărie, dar în cazul salatei trebuie să ţinem cont că frunzele care nu respectă toate regulile-astea nu prea au ce căuta în castron. Apropo: în Piaţa Obor, vineri dimineaţă spanacul era cinci lei kilogramul.

INGREDIENTE. Pentru o porţie: spanac – 20 de frunze, ceafă de berbec – 200 g, ceapă verde – o legătură, ulei de măsline, zeamă de lămîie, oţet balsamic, sare, piper.

SPANACUL. Desigur, am luat mai mult, aproape trei kilograme, parte din el îl veţi regăsi mai tărziu, sub altă formă, săotămîna aceasta. Am rupt cozile şi l-am spălat îndelung, cu apă rece, într-o oală mare. Am ales pentru salată doar frunze întregi, foarte sănătoase, foarte verzi. Am spălat fiecare frunză în parte, după care le-am rupt cu mîna, în castron.

CEAFĂ DE BERBEC. Am ales o bucată slabă, pe care am crestat-o pe ambele părţi cu un cuţit, după care am tăvălit-o cu sare, ulei de măsline, cimbru şi doi căţei de usturoi tocaţi foarte mărunt. Am fript bucata de ceafă pe grătar, la foc puternic. Pentru că, în timpul frigerii, s-a curbat, am presat-o pe grătar cu mojarul greu, de piatră, astfel încît să stea lipită de grătar. Pe ambele părţi. Am oprit focul cînd s-a pătruns carnea.

SALATA. Am lăsat carnea să se răcorească puţin. Între timp, am tocat ceapa mărunt şi am pus-o peste spanac. Am pus sare şi piper, am amestecat. Apoi am tăiat carnea în cuburi pe care le-am adăugat în salată. Am pus ulei de măsline (vreo trei linguri, oţet balsamic şi zeamă de lămîie. Da, ambele sînt acre, dar au gusturi diferite. Am descoperit cu ocazia asta un amestec de acrituri care dau naştere unui nou gust. Nu fac povestea mai acră, ci mai parfumată. Puteţi să încercaţi cu încredere. Am amestecat totul cu o spatulă, cu grijă să nu rup mai tare spanacul. Apoi am scos totul într-un alt castron, păstrînd doar o parte din zeama rămasă pe fundul celui în care am făcut salata. La final, am tocat mărunt ardei iute. Am avut un singur calificativ: senzaţională!

SOCOTELI. Bani: aproximativ 5 RON / porţie. Timp: aproximativ 40 de minute.