PUBLICITATE: MONDENII ŞI PACTUL CU DUŞMANUL

luni, 20 iulie, 2009 la 1:15 am

Ziceam pe Twitter, acum câteva zile, că recenta campanie Vodafone, cu actorii de la „Mondenii”, e mult sub nivelul ultimelor două. Nu ştiam atunci decât că spoturile mi se păreau de un calibru inferior celor cu Smiley & CRBL & Alex şi departe de isteţimea uşor perversă, jucată firesc, a campaniei cu „combinaţiile”.

În seara asta, revăzând spotul cu Andreea Gămoşteanu versus Ramona Bădescu, m-am prins care mi-e adevărata nemulţumire: pactul cu „duşmanul” şi ascunderea cozii între picioare. „Mondenii” distrează prin imitaţii. Imitaţiile bune ies mai ales după modele suficient de caricaturale, de nesuferite. Mai mult, imitaţiile groteşti ne umplu de satisfacţie că, uite, le arată cineva şi lor, modelelor originale, cât sunt de caraghioase.  

Galeria de la „Mondenii” e plină de personaje ridicole, începând cu Simona Sensual şi terminând cu Traian Băsescu. Şi-atunci, în momentul în care copia dă ochii cu originalul, oare de ce nu mă bucur când prima se fâstâceşte şi adoptă o figură de poznaş benign prins cu mâţa-n sac? Ştim bine şi ni s-a demonstrat cu nenumărate ocazii că Ramona Bădescu e un personaj penibil. Lui Doroftei nu i-a cerut nimeni să conferenţieze decât dacă, probabil, au vrut să facă mişto de el. La fel şi în cazul lui Bănel. Altele sunt, probabil, punctele lor forte.

E un fel de blat. „Mondenii” îşi iau nişte bani ca să recunoscă, indirect, că de fapt au şi ei un serviciu de unde-şi iau lovelele pentru ratele de la bancă, iar pentru personajele pe care le fac de cacao nu au decât respect profund şi admiraţie un pic disimulată. Dacă mai pui la socoteală şi că e „relaş” la televiziune şi prin teatre, e clar că micuţii fac şi ei un ban în vacanţă şi se bucură de o zi de filmare pe litoral.