Artistul săptămânii: Cæcilie Norby – Schenerazade

miercuri, 2 octombrie, 2013 la 9:45 am

Am început luni o serie de însemnări despre descoperiri muzicale (şi nu numai) pe care mă bucur să vi le împărtăşesc chiar dacă unele vor fi descoperiri doar pentru mine. Şi primul artist ales a fost Cæcilie Norby pentru că ascultând piesa propusă luni mi-a venit şi ideea acestor însemnări recurente.

Cæcilie Norby

Am ales piesa de astăzi pentru că „Schenerazade” mi se pare cu adevărat o demonstraţie de măiestrie a Cæciliei Norby. Să vă exlic. Piesa este o adaptare după o lucrare clasică, scrisă în 1888 de compozitorul rus Nikolai Rimsky – Korsakov. Ceea ce daneza reuşeşte să facă din ea, e cel puţin interesant. Dar vă propun mai întâi originalul.

[youtube http://youtu.be/2mV3VWW3THc]

Ce aţi auzit? După părerea mea, pur romantism rus într-o incursiune spre tematica atât de plăcută întregii epoci creative care o conţine. Vezi deşert, vezi nisip purtat de vânt, beduini, o oază, un palat strălucitor, vezi chiar şi bieţii persani înfricoşaţi şi îndureraţi de moartea atât de crudă a sute şi sute de fecioare… Apoi iatacul în care o femeie trupeşă, cu trăsături nobile, îşi însoţeşte poveştile cu gesturi şi sprâncene, aproape că îi auzi vocea şi cadenţa ce par să-l ţină pe temutul rege într-o transă permanentă, mereu în aşteptarea finalului. Am auzit glasul Sheherezadei în curgerea repetitivă, cu sugestie de cutie muzicală, a temei principale. L-am văzut pe însuşi regele Shahryar urmărind cu privirea fixă toate istorioarele picurate în urechi de abila povestitoare…

Ce se întâmplă în varianta interpretată de Norby? Absolut tot ce v-am împărtăşit mai sus, se îmbracă într-un swing cu inflexiuni puternic nordice. Parcă pe undele Mării Baltice (Cæcilie Norby este daneză), piesa filtrează aceleaşi simboluri arabe prin sensibilitatea compozitorului, dar le înfăşoară în voalurile cu conotaţii magice ale mitoligiei popoarelor germanice de nord. E o întreagă cheie profund personală şi în mod plăcut contemporanizată, o îmbinare cel puţin fermecătoare între simboluri atât de puternice din două lumi care aparent n-ar putea avea nicio legătură: poveştile pline de pilde ale Persiei şi măreţia de tunet generator de aspiraţii, a zeităţilor scandinave. Plus…nemuritorul romantism. Ascultaţi-o. Sigur o să vă placă.

[youtube http://youtu.be/04yoclwV5-k]