OLANDA: ROTTERDAM. FIT FOR FREE DANCE PARADE.

luni, 10 august, 2009 la 5:49 pm

E clar că am o mare problemă cu alegoriile muzicale în mişcare. În sensul că, încă de pe vremea când abia le descopeream, sunt mare amator de procesiuni cu multe mii de vaţi pe roţi, valuri de oameni euforici,mii de mâini ridicate în aer cu mişcări sincronizate natural şi, în fine, cam tot ce mai presupune o astfel de hărmălaie organizată.

Fit For Free Dance Parade s-a-ntâmplat sâmbătă la Rotterdam, de pe la prânz până spre şase seara. Asta dacă vorbim despre paradă în sine. Vreo patruzeci de camioane am numărat prelingându-se pe arterele principale ale oraşului, puse în mişcare parcă de marea de oameni care le înconjura din toate părţile.  Camioane pline de promoteri şi animatoare de toate culorile, multă atmosferă comercială şi sunet puternic, în cascade mult diferite de la un camion la celălalt.

Cu siguranţă că procesiunea a adunat mai mult de zece mii de oameni, în majoritate foarte tineri, cuprinşi de frenezia specifică marilor evenimente house. Spre seară, o mult mai mică parte din public a rămas în zona de destinaţie a paradei, aproape de celebrul Euromast, pe un teren pregătit special pentru closing party.

Pentru că ştiu destul de bine cum arată versiunea românească a genului, aş putea foarte uşor să spun că între Liberty Parade şi ce am văzut aici nu sunt mari diferenţe. Unde mai pui că Ferry Corsten, unul dintre DJs, a  fost cap de afiş în ambele cazuri anul ăsta. Mai mult, până şi provenienţa oarecum fotbalistică a fanilor înrăiţi ai curentului pare a fi un element comun. În trenul cu care am ajuns la Roterdam, furioşii houseri olandezi purtau tricouri cu „010”, prefixul de Rotterdam, şi cîntau din repertoriul galeriei Feyenoord.

Cu siguranţă, marea diferneţă e că la ei lucrurile-astea s-au inventat de mai mult timp şi că ei le trăiesc cu o bucurie foarte sinceră. Probabil că se bucură mai mult, mai autentic şi cu siguranţă sunt mai paşnici decît noi. Corect, posibil ca ăsta să fie şi vreun efect al ceea ce fumnează, dar mai degrabă l-aş pune pe seama gradului de civilizaţie, în general.