CASEROLA PENTRU LUNI: CREMĂ DE CIUPERCI

duminică, 1 martie, 2009 la 11:21 am

Unii vor spune că asta e un pic prea de tot. Să te cari cu supă la serviciu? Am văzut lucruri şi mai şi la viaţa mea, aşa că hai să nu exagerăm. E xistă o grămadă de variante în car epoţi transporta o supă de-acasă pînă la birou, de la clasicul borcan bine închis şi pînă la recipientele speciale, termoizolante, în care firmele de catering livrează aşa ceva. Supa de astăzi e o cremă suficient de groasă cît să se transporte bine chiar şi într-o caserolă de plastic, cu capac. E mai simplă decît, probabil, au crezut unii dintre voi, aşa că nu-mi fac probleme că n-aţi reuşi s-o „executaţi” cel puţin la fel de bine ca în povestea de mai jos.

INGREDIENTE. Pentru două porţii, vorbim despre o jumătate de kilogram de ciuperci de crescătorie, un morcov mare, o ceapă mică, o sută de ml. de smîntînă (preferabil lichidă), un pahar de zeamă de carne de pui (opţional), sare, piper, pătrunjel.

PREPARARE. Am curăţat ciupercile cam aşa: am scos întîi piciorul, fără să-l rup. Am desfăcut „pielea” de pe ciupercă, dinspre marginea din interior, către centru. Am luat puful de pe fiecare picior şi am tăiat capătul de jos. Cu vîrful cozii unei linguriţe, am scobit interiorul fiecărei ciuperci ca să curăţ partea maronie-neagră (lamelele). Asta pentru că, la fiert şi în timpul preparării, ar da o culoare prea închisă cremei.

Am curăţat morcovul şi l-am tăiat în bucăţi mai mici. Am tocat ceapa foarte mărunt. Am pus ciupercile la fiert, în apă cu puţină sare, împreună cu paharul de zeamă de carne. Au fiert în aproximativ o jumătate de oră, acoperite cu capac după ce au clocotit. Cu zece minute înainte de a opri focul, am pus lîngă ele şi morcovul. Le-am scos din oală şi le-am lăsat să se răcoreacă vreo zece minute. După care totul a ajuns în blender.

Am transformat totul într-o pastă groasă, pe care am echilibrat-o ca densitate adăugînd în blender cantităţi mici din zeama în care au fiert ciupercile şi smîntînă, apoi amestecînd din nou, în blender. E treaba fiecăruia cît de groasă ori cît de „smîntînită” îşi doreşte toată treaba, aşa cum e alegerea fiecăruia să pună sau nu puţină ceapă tocată foarte fin, la sfîrşit. Dar o mînă de pătrunjel tocat, în vremă, chiar cînd o pui în farfurie, zic că e treabă nimerită pentru toată lumea. Mîncată cu sau fără crutoane sau pîine prăjită, după propria poftă.

SOCOTELI. Vabi: aproximativ 3.5 RON / porţie. Timp: aproximativ 75 de minute, din care aproximativ 40 de minute – fierbere. (vezi timeline mai jos)

timeline