PRIMUL WEEKEND CU INVITAŢI ÎN BUCĂTĂRIE
Nu ştiu ce nume să dau deocamdată tipului ăsta de întîmplări, aşa ce e bine să ştiţi de la început că invitaţii sînt activi. Adică nişte musafiri mai speciali, care-şi pun priceprea la muncă, în bucătăria aleasă prin rotaţie. Totul a pornit în primul rînd de la o dorinţă mai veche a mea, de a crea interacţiuni noi sau înnoite, în jurul unei pese pe care întîi muncim şi apoi mîncăm. În al doilea rînd, de la mai multe comentarii din subsolul unei însemnări de săptămîna trecută.
Aşa că sîmbătă a fost experienţa cu numărul unu. Pe Tudosiei nu-l văzusem (iar) de o grămadă de vreme, care pentru el s-a scurs cu întămplări importante, gen copil, casă etc. Bun prilej să ne cunoaştem şi doamnele, între ele. Bun prilej de a afla cu ce ne-am mai ocupat fiecare ăntre timp. Bun prilej pentru schimbat opinii despre „industrie”, oportunităţi de proiecte şi chiar posibile colaborări. Bun prilej pentru amintiri sau, în cazul meu, descoperiri de tip „Tudosiei a făcut la un moment dat o serie de pastile culinare la Prima TV”. Bun prilej de bîrfă, desigur. Bun prilej de împărtăşit experienţe culinare, turistice, profesionale… Jack şi Vinul Cavalerului roze.
Încîntător. Am planificat, am făcut cumpărături (fiecare pe drumul lui, dar pînă la urmă ei au găsit şi somonul pentru tarta mea. Apoi am gătit şi-am socializat, cum s-ar zice. Aţi văzut două dintre rezultate printre însemnările de ieri, mai vine unul astăzi pentru că, între timp, am nevoie de un rewind. Două concluzii:1. gătitul în gaşcă e cool şi 2. anghila e un peşte pentru oameni mai puternici decît noi. Next, please! Să mărim grupul, zic.
m-am tot gandit la anghila si sunt cateva piste:
1. e posibil sa ai dreptate: e pentru oameni mai puternici decat noi.
2. nu am stiut noi cum sa o facem comestibila. poate are un „ceva” despre care nu am stiut. Prin urmare, am de gand sa documentez sa aflu ce si cum.
3. este intr-adevar un peste care nu se poate manca in zona asta a europei. nu avem noi papile pentru asta. ceea ce mi se pare deprimant pentru niste gurmanzi.
4. magazinul din care am luat anghila nu ne-a dat ceva proaspat. mirosul de mal era oricum suspect de puternic (si s-a pastrat, dupa cum ai vazut, si dupa spalat in apa + lamaie multa si dupa baitul cu ulei de masline, usturoi si lamaie).
M-a contrariat, realmente, asa ca sunt determinat sa aprofundez subiectul.
Oarecum off-topic:
duminica (a doua zi dupa experienta comuna in bucatarie) am avut invitati la masa. Am produs o fabuloasa tarta cu ceapa rosie caramelizata si mai multe feluri de branzeturi – dintre care cea de capra s-a dovedit a fi cea mai potrivita.
Cert este ca mi-am plimbat nasul pe deasupra tavii si jur ca am calatorit prin toata lumea…
:) I bet! Mă tentează tare tarta aia cu ceapă. Poate execut diseară. Cu anghila aprofundează tu şi scrie o carte :) O cumpăr, jur!
tarta cu ceapa – daca iei foaie de placinta gata facuta – dureaza putin si este de super-efect. Poate o punem la cale in comun, la noi, saptamana asta… Ar putea fi ceva foarte dragut… E o simfonie, pe cuvant de pionier!
Acum m-am trezit si eu din week-end, oricum nu s-ar fi putut face nimic cu mine pe proiectul asta pe motiv ca sambata am trait o nedreptate totala: am fost la 3 petreceri (de la 2 la pranz pana la 3 noaptea), finalizand apoteotic cu prezentarea unei „emisiuni live” improvizate in fata unui publicului-prieten. Cert e ca am mancat circa 60 de feluri de mancare diferite. Prima petrecere a cuprins cca 15 feluri clasice de casa (printre care mentionez pateul de iepure vanat cu cateva zile inainte de pe campurile de langa Tancabesti, icre de manciuria, oua umplute, pulpe la cuptor, placinta carne, salata vinete, ) a doua a fost si mai clasica (friptane de pui si porc, icre de crap, tort) iar ultima cu vreo 20 de feluri de chinezarii). Nu e drept, tata, sa te duci la petreceri cu burta plina. Nu e drept. Am hotarat ca e maximul de petreceri cu mancare la care mai particip vreodata in aceeasi zi.
like…Jeez! nu e bine, doamnă… De un fotbal după masă nici n-a mai fost cazul, huh? :)
Extraordinara initiativa si, imediat ce se topeste gerul, pun la bataie o curte cu brazi, gratar si masa lunga. Mai vin si cu ideea unor intalniri tematice, iar pentru ca prietenul Zhao si-a deschis la coltul strazii mele din Colentina o bacanie chinezeasca, pot sa sponsorizez o bucatarie chinezeasca cu: bere din Republica Populara Chineza, sos din flori de leurda, ceaiuri din plante cu nume complicat, noodles din cartof/orez/mei/ovaz, ciuperci shiitake marinate sau uscate, maduva de bambus, tulpini de bambus in sos tomat, vin de orez, plus un geamantan de condimente rare la noi (anason, susan negru, piper sichuan si alte seminte care nici eu nu stiu cum se cheama).
@serban… da-ne locatia exacta. pentru cei care au apucaturi ciudate, cum ar fi vizitarea in scop de achizitie a magazinelor cu specific de orice fel… Deci, sa le iau in ordine: pana acum stiu turci, arabi, greci… acum a aparut un chinezesc… ce mai urmeaza? Mai stie cineva ceva?
@Tudosiei: venind cu masina dinspre centru, se tine Calea Mosilor, Bucur Obor, Doamna Ghica, podul Colentina, spre iesirea din Bucuresti. Magazinul este la primul semafor de dupa intersectia mare Colentina/Fundeni/Andronache, adica la intersectia Colentina cu strada Sportului.
Fanii RATB ajung acolo cu tramvaiul 21, troleibuzul 66 sau autobuzul 253. Am facut si o harta, mai jos
http://tinyurl.com/8cqvsv
@tudosiei: pai sa hai sa o spunem pe a dreapta cu totii, si poate copo face un post cu adrese de bacanii cu specific
eu sunt tare interesat de magazinul turcesc pe care il stii, la mine in colentina sunt doar barbieri de natie, dar nu ma incanta, ca mi-am lasat barba :)
Şerbane, surprinzător cum te ştiu. Bine-ai revenit pe-aici, că începusem să mă întreb dacă ai rămas în Austria, de unde te-am auzit ultima oară pe Twitter. Foarte tare descrierea tarabei de care zici, sîmbătă sper să fie deschis, mă duc să mă împrietenesc cu Zhao că e aproape. Fac poze, scriu, dau şi altora.
arius, cred că am apucat să-ţi zic sîmbătă două vorbe despre Şerban, de la el am măghiranul, busuiocul şi ardeiul din care, Şerbane, primele două fructe au aterizat într-o salsa de mare efect. Apropo: Marius, bagă te rog cantităţile şi ingredientele de la salsa pe mail, că mi-e teamă să nu uit ceva la ce aglomeraţie de roade era acolo.
Şerban, mulţumim de invitaţie şi disponibilitate, bun venit în grup.
Bai, nene, mata o sa sfarsesti sectant…Un fel de Manson al haleului :))
Miscarea de Integrare Spirituală în Potol.
pai inseamna ca suntem, cum ar veni, niste oameni „potolitzi” … :))
ceea ce e destul de hranitor.
@Serban: iti multumesc pentru plantele pe care i le-ai livrat lui copolovici. sunt cool! Despre magazinul turcesc… e de fapt o macelarie. insa va dau cuvantul meu ca NU AM VAZUT UN MAGAZIN MAI CURAT IN BUCURESTI. E farmacie! E plin de oaie si vita. A! Si pui. Porc, evident, nu. Insa am luat „FLUTURASI” de pui de acolo…
Concurs: daca stie cineva ce sunt aia (eu nu auzisem in viata mea de asa ceva) – primul raspuns corect castiga next time la „cooking jam session” o felie enorma de tarta cu ceapa rosie si branza (din reteta imbunatatita acum de mine)
„ăia”, adică „fluturaşi de pui”?
da… Fluturasii de pui… :))
Am aflat cum e cu fluturaşii de pui. Vorbim despre o metodă de tăiere a pieptului de pui, utilizată, de exemplu, la chicken parmigiana. Asta dacî vorbim despre piept. Mai poate fi vorba despre „fluturele” făcut dintr-un pui întreg, util mai ales pentru puiul (aproape) întreg, pregătit la cuptor. Tot spatele, de la tîrtiţă la gît, se taie pe ambele părţi, astfel încît, întors cu pieptul în sus şi presat pe tavă, puiul arată ca un fluture. A se exemplifica la proxima ocazie.
nope! la turcii mei (imi permit sa ii consider „ai mei”), fluturasii sunt altceva…
sunt niste chestii mici-mititele, la care nici cu gandul nu gandesti. Cel putin eu nu am considerat ca respectiva bucata (da, este o bucata anume din pui) ar fi vreo delicatesa. insa am constatat ca e posibil sa fie cea mai delicata parte dintr-un pui… O carne extrem de fina si gustoasa. Se topeste in gura…
ca doar nu or fi tartite??
nope! nu vorbim de organe.
e ceva din carcasa. absolut uimitor ca s-au gandit sa extraga tocmai asta, dar au stiut ce sa faca….
new hint: 1 bite!