GĂTITUL ACASĂ E COOL!

duminică, 4 ianuarie, 2009 la 2:50 am

Ştiaţi că în viaţa fiecărui bucătar, profesionist sau amator, există zile în care nu iese absolut nimic? De-asta n-am scris nimic despre ce-am făcut încercat să fac pe 31. Am stricat o compoziţie pentru fursecuri cu ciocolată şi am decis s-o arunc abia după ce am produs o tavă de…nici nu vreţi să ştiţi. Apoi am belit şi o cremă pentru tort, noroc că a salvat-o Doamna. Apoi am tăiat două maioneze de muştar. Apoi a cedat becul din bucătărie. Ducă-se!

Sau ce, credeaţi că talentoşii de noi pocnim din degete şi iese totul perfect de fiecare dată? Ştiu o grămadă de oameni care se ţin departe de bucătărie pentru că primele încercări mai complicate decît cartofii prăjiţi au eşuat cu strigăte. Pe de altă parte, există oameni care gătesc la televizor şi din mîna cărora n-aş mînca nici măcar o chiflă. Una e talentul, alta e pasiunea şi cu totul altceva perseverenţa. Gătitul după „standarde” şi figurile de mari chefi mi se par aberante în condiţiile în care avem din ce în ce mai puţin timp, iar audienţa ar putea învăţa cîte ceva de la toate emisiunile-astea de căcat.

Sau producem la TV doar pentru ca audienţa să saliveze abundent şi să înghită în sec? Gătitul acasă e cool, mai ales cînd te-ai plictisit de mîncat prin oraş, de ţepe, de plătit cît nu face, de ospătari idioţi şi de şefi de sală care mănîncă doar în restaurentale în care lucrează. Prînzul la birou, din caserolă, poate deveni un adevărat regal dacă preferi să te respecţi şi să te bucuri de propria creativitate şi de propriul talent. Şi, mai ales, să-ţi cîştigi confortul mental generat de faptul că ştii exact ce mănînci.

Şi mai ştiu cîteva sporturi pe care le-am putea practica anul ăsta. Gătitul în gaşcă, gătitul în weekend, pentru prieteni şi familie, prînzul de la birou, gătit prin rotaţie de fiecare conţopist din echipă. E posibil ca în 2009 unii dintre voi să se gîndească de două ori înainte să intre într-un restaurant şi mi se pare absolut firesc. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne întoarcem la sanvişuri şi la cutii de pateu. Uite o rezoluţie potrivită pentru anul ăsta: cum dăm mai puţini bani pe mîncare şi cum mîncăm mai sănătos în 2009? S-ar putea să vă propun cîteva soluţii, dar asta nu înseamnă că declar război cîrciumilor.