GĂTITUL ACASĂ E COOL!
Ştiaţi că în viaţa fiecărui bucătar, profesionist sau amator, există zile în care nu iese absolut nimic? De-asta n-am scris nimic despre ce-am făcut încercat să fac pe 31. Am stricat o compoziţie pentru fursecuri cu ciocolată şi am decis s-o arunc abia după ce am produs o tavă de…nici nu vreţi să ştiţi. Apoi am belit şi o cremă pentru tort, noroc că a salvat-o Doamna. Apoi am tăiat două maioneze de muştar. Apoi a cedat becul din bucătărie. Ducă-se!
Sau ce, credeaţi că talentoşii de noi pocnim din degete şi iese totul perfect de fiecare dată? Ştiu o grămadă de oameni care se ţin departe de bucătărie pentru că primele încercări mai complicate decît cartofii prăjiţi au eşuat cu strigăte. Pe de altă parte, există oameni care gătesc la televizor şi din mîna cărora n-aş mînca nici măcar o chiflă. Una e talentul, alta e pasiunea şi cu totul altceva perseverenţa. Gătitul după „standarde” şi figurile de mari chefi mi se par aberante în condiţiile în care avem din ce în ce mai puţin timp, iar audienţa ar putea învăţa cîte ceva de la toate emisiunile-astea de căcat.
Sau producem la TV doar pentru ca audienţa să saliveze abundent şi să înghită în sec? Gătitul acasă e cool, mai ales cînd te-ai plictisit de mîncat prin oraş, de ţepe, de plătit cît nu face, de ospătari idioţi şi de şefi de sală care mănîncă doar în restaurentale în care lucrează. Prînzul la birou, din caserolă, poate deveni un adevărat regal dacă preferi să te respecţi şi să te bucuri de propria creativitate şi de propriul talent. Şi, mai ales, să-ţi cîştigi confortul mental generat de faptul că ştii exact ce mănînci.
Şi mai ştiu cîteva sporturi pe care le-am putea practica anul ăsta. Gătitul în gaşcă, gătitul în weekend, pentru prieteni şi familie, prînzul de la birou, gătit prin rotaţie de fiecare conţopist din echipă. E posibil ca în 2009 unii dintre voi să se gîndească de două ori înainte să intre într-un restaurant şi mi se pare absolut firesc. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne întoarcem la sanvişuri şi la cutii de pateu. Uite o rezoluţie potrivită pentru anul ăsta: cum dăm mai puţini bani pe mîncare şi cum mîncăm mai sănătos în 2009? S-ar putea să vă propun cîteva soluţii, dar asta nu înseamnă că declar război cîrciumilor.
Nici nu stii de unde iti vine ajutorul pentru asta.
eu ma bag la categoriile:
– gatitul acasa (am oarece experienta)
– gatitul in gashca (am facut asta chiar de revelion daca iti vine sa crezi – si a fost bestial).
– gatitul prin rotatie
Plus: intru pe pe ideea „cum sa dam mai putini bani pe mancare si cum mancam sanatos in 2009” la care as adauga si „cum gatim/mancam mai bine/gustos/fabulos”.
Am curaj pentru asta si chiar un pic de talent.
Revenim pentru detalii (ultimele poze facute acasa… waw)…
Bun. Hai să începem ceva în sensul ăsta. Sîmbătă, la mine, ia-o şi pe Doamna, ia şi „produsul” dacă n-ai cu cine să-l laşi sau dacă umblă deja cu chibriturile sau cu prizele. Stabilim ce şi cum pe parcursul săptămînii? Sigur mai adunăm ceva amatori, la mine e loc destul. Next?
Ma bag si eu la categoria „gatit in gasca acasa” (adica pot veni altii la mine sa gateasca). Ba chiar si eu pot gati acasa (daca tot o fac de 9 ani, de ce nu in continuare?)
Imi place mult subiectul „mancat sanatos si ieftin in 2009”. Am cateva ganduri.
In alta ordine de idei, fursecurile „de Rev” ale familiei Copolovici – seria semireusita – au fost chiar mai bune a doua zi, in fata televizorului, facand momentul „daca doriti sa regustati” un real succes!
No way, biscuiţii ăia fac parte din coşmarul nostru de pe 31. N-ai cum să mă convingi că era ceva bun în ei.
Andreea, Marius este un foarte mişto, pe care-l ştiu de vreo zece ani. Face Mk la Jurnalul Naţional, dar la biznis e ţepar, merită cultivat doar omul din el :)))
Marius, Andreea este Zîna Norilor şi dacă nu ştii ce-i aia, mai ai timp să afli. Merită cultivată pentru că stă la casă, are curte, loc mult de grătar şi bucătărie mare, un om foarte mişto în bătătură (rocker, pasionat de maşini, e posibil să aveţi subiecte în comun) şi doi copii atomici.
Sîntem deja trei.
da. sunt(em) deja 3 copii in discutia asta… 2 de la Andreea, unul de la noi (ne cerem scuze, dar nu am avut inca timp pentru un al doilea. dar va veni!).
va anunt ca pe noi ne-a muscat rau de tot asta cu mancarea eco. Luca mananca numai mancare facuta in casa (nimic „de la borcanel” – de care ne e scarba). Inclusiv branza i-o servim „facuta pe loc” (e simplu pentru toti parintii: niste picaturi de zeama de lamaie intr-un lapte cald si o strecuratoare – ce sa zic, mare branza… ).
Asa ca suntem pe „mancat sanatos”! Asta nu include „putin sau prost”… :))
deci eu m-as baga. analizez cu consoarta si poate facem o chestie, totusi.
PS Copolovici: biznisurile pentru care am lucrat eu au fost tepare, nu eu. asa ca eu nu fac decat sa dau mai departe tepele, ce dreq sa fac cu ele? stocuri? :))) hahahahaha!
foaaaaaarte bună asta! o pun bine, pentru reproşuri neprevăzute.
poti sa o folosesti eventual, ai acordul meu! :)