Nelămurire cu cannoli
Mulți știți despre cannoli, fie că le-ați mâncat în Sicilia sau prin alte părți ale Italiei (tărâmul lor de origine), fie prin alte țări străine, fie chiar aici, pe malul Dâmboviței. Nu sunt neapărat un fan al lor din punctul de vedere al desertului în sine, însă varianta artizanală, tradițională a procesului lor de producție mi s-a părut mai mult decât interesantă. Mă refer în special la coji, la tuburile din aluat prăjit care se umplu cu crema de ricotta. Și, pentru că le-am făcut de câteva ori, apoi le-am gustat pe acelea create în București de un reputat chef cofetar, am o nedumerire.
Să vă explic pe scurt care e procesul tehnologic al unor cannoli artizanale. Vorbim despre un aluat destul de uscat, care seamănă mai de departe cu un pate brisee (aluatul sfărâmicios – shortcrust), făcut din făină, destul de puțin unt sau untură, o cantitate foarte mică de Marsala (sau alt vin alb, sec, aromat), zahăr, sare, gălbenuș, pudră de scorțișoară. În mare. Există, desigur, mai multe variante, dar cam astea ar fi ingredientele de bază. După formare, aluatul ăsta stă în frigider, apoi e adus pe suprafața de lucru, divizat, frământat puțin, aplatizat și…aici începe distracția.
Un tub de cannoli făcut corect are la suprafață niște broboane de aluat, „bășici” vizibile instantaneu în timpul prăjirii. Astea sunt, de fapt, aer împachetat în aluat în timpul procesului de laminare. Cum e ăsta? Dacă lucrezi cu un sucitor, (adică dacă ești bunică mafioată siciliană sau vreun tobar de thrash cu peste treizeci de ani de activitate concertistică) aluatul este întins și împăturit și iar întins și iar împăturit de vreo șapte-opt ori, pentru ca la final să insiști cu sucitorul până ce foaia este întinsă uniform și în niciun caz nu mai groasă de doi-trei milimetri. Dacă nu ești, lucrezi cu o mașină de întins aluatul pentru paste. Bucata de aluat aplatizată cât să intre în mașină la cea mai relaxată treaptă (7 sau 8), trecută prin mașină, împăturită de trei-patru ori, trecută din nou prin aceeași treaptă, reîmpăturită și tot așa de vreo șase-șapte ori.
În felul ăsta „împachetezi” bule de aer în foaia de aluat. După laminare, aluatul trece câte o singură dată prin mașină de paste, micșorând treptat distanța dintre tamburi până la treapta 3. Eu acolo mă opresc. Aveți dreptate, nu e chiar plimbare pe faleză. Cu aluatul întins egal și corect, mă apuc de tăiat cercuri sau pătrate egale, cu un cutter special. Apoi ud cu puțin albuș fiecare petec de aluat subțire pe una dintre laturi. Apoi fiecare bucată de aluat este rulată pe tuburi speciale, potrivite cu dimensiunea tăiată și lipită bine la capătul uns cu albuș. Apoi fiecare tub e coborât brusc în baia de ulei încins (pe măsuratelea) la 190-200 de grade Celsius. Dacă nu ai temperatura corectă, aluatul se prăjește lent, se îmbibă de ulei etc.
Ei bine, aici afli dacă ai laminat corect aluatul. Broboanele respective trebuie să apară instantaneu. Altfel spus, bulele de aer dau buzna printre straturile micronice de aluat și umflă din loc în loc suprafața cojii. Unde apare nedumerirea despre care vorbeam la început? Am făcut cannoli de vreo patru ori. De curiozitate, desigur. Și am făcut-o singur, de la cap la coadă, trecând prin întregul proces pe care tocmai vi l-am descris. Din momentul în care am scos aluatul din frigider și până am scos ultimele tuburi din uleiul încins, n-am reușit să produc mai mult de 15 tuburi pe oră. E drept, am făcut-o singur, așa cum ziceam. Mai punem la socoteală și faptul că eram ageamiu, nu mai făcusem niciodată. Mai adăugăm și posibilitatea să am două mâini stângi sau poate una singură, stânga, și atât.
Ținând cont de toate aceste neajunsuri, pot să ajung la concluzia că un profesionist cu mult mai multă experiență, lucrând într-o echipă, cam câte tuburi ar putea produce fără o mașină industrială de făcut cannoli și fără o hală în care, pe sute de metri pătrați, zeci de oameni întind, rulează și prăjesc? Poate 50 de bucăți pe oră? Poate… Deși suprafața necesară și numărul oamenilor nu știu în ce măsură mai susțin prețul corect de producție pentru un profit atractiv, fie el și mic pe unitate, dar de volum mare. Numai că eu am și gustat din producția acelora care par să-și dorească să dețină exclusivitatea asupra cannoli-lor în București.
Trec peste cremă, despre care mi s-a spus răspicat, de câteva ori în treizeci de secunde, că e din BAZĂ de ricotta, ceea ce mie-mi vine lesne să traduc prin „are ȘI niște ricotta prin ea”. Asta în timp ce, în varianta originală, ricotta este ținută peste noapte în sită fină și muselină pentru a o face mai densă și mai bogată prin eliminarea excesului de zer. Tuburile „domnului” cannoli au broboanele la locul lor, dar sunt destul de groase, mie mi s-au părut ceva mai mult decât crocante. Simțiți, sunt sigur, o diferență clară între „crocant” și „casant”, nu-i așa? Dincolo de consistență, aroma mi s-a părut plată, parcă prea puțin atinsă de miracolul inconfundabil al untului. Să fie, oare, cannoli ARTIZANALI de București făcuți cu tuburi de aluat produse industrial? Mașini pentru așa ceva și companii care le vând în România chiar sunt, una dintre ele m-a contactat când am pus pe Facebook poza cu cele făcute de mine. Companii de distribuție care vând coji de cannoli gata făcute (industrial) sunt și ele.
Vorbim despre vânzări de volum mare, despre mii de unități în două-trei zile de eveniment muzical în aer liber, de exemplu. Vorbim despre necesitatea unui spațiu generos, a unei echipe consistente și a unor ingrediente care, aduse în planul producției cu numere mari, nu prea mai țin în frâu un preț accesibil. Pe de altă parte, dincolo de diferențele de calitate de multe ori majore între produsul artizanal și cel industrial mecanizat, cel din urmă scade mult din autenticitatea rezultatului, îl văduvește de energiile și povestea implicate de procesul manual, iar lipsa lor ar trebui să se regăsească în prețul simțitor mai mic.
Cum ziceam, e o nedumerire. Am încercat să găsesc un răspuns chiar la apreciatul cofetar atât de concentrat în ultima vreme pe producția și vânzarea de cannoli în București, i-am adresat întrebările de ordin tehnic în mod direct, pe pagina sa Facebook, însă probabil nu a considerat că trebuie să-mi ofere un răspuns. Mai aștept. Dar voi ce credeți?
Noi credem ca ai oarece chestii de reglat cu domnul in cauza si te-ai decis sa le faci semi-publice aici, pe teren propriu :))
Sau cel putin asa transpare mai mult decat evident din text.
Altfel, eu una n-am mancat cannoli decit in Italia, nu si de la domnul incriminat in articol. Am dat 3.5 Euro/buc si am indoieli ca erau facuti artizanal de vreo bunica mafioata siciliana.
Hai să fim serioși, Sorina… Ce-aș putea avea „de reglat” cu un cofetar pe care-l apreciez și care se bucură de mult respect din partea întregii bresle? Eu nu sunt cofetar, cofetăria e o știință complet diferită de bucătărie, nu e ca și cum am concura în fața vreunui public comun. Dar am voie la nedumeriri sau nu?
tu esti sanatos la cap? cum sa fie astia de la mrcanoli facuti altfel decat industrial? tuburile au gust de carton, crema n-are nici o legatura cu ce am gustat in alte parti.
Dacă sant cumparate gata, nu-si merita pretul. Dai un ban in plus daca stii ca sunt facute de mana, ca alea din Italia. foarte scumpe pentru niste prajituri prefabricate.
Eu am gustat din alea de care zici si mi s-au părut ok. Adica nimic special sau iesit din comun, intr-adevar crema e cam gretoasa dar nici nu am gustat altele. Poate ca ei tocmai pe asta se bazeaza. Si sunt scumpe, adica gustul nu justifica pretul parerea mea.
Fratele Viorel Copolovici… nu stiu cum se intampla dar multe din nelamuririle si ofurile tale, sunt si ale mele… ce coincidenta, nu?
Am gustat si eu de mai multe ori cannoli la festivalurie din Bucuresti cu mancare si am fost profund dezamagit de gust si textura cremei si a tuburilor de aluat… nu am gasit nici o legatura intre ele si cele din Italia. Mai ales ca ultima data am ales 3 variante diferite si tin sa cred ca, crema de ciocolata era un premix la fel ca si cea de vanilie… nu bag mana in foc 100% dar asta e ce cred in proportie de 95%… sa nu mai zic de tuburile de cannoli cumparate de a gata… probabil de la furnizorul ala care stii!
Partea proasta este ca cine gusta prima data in Romania are multe sanse sa zica asa: ia uite bah ce am dat eu ca prostu’ 15 lei pe prajitura asta mica si naspa… mai bine mancam cu 5 lei o bucata siropoasa de savarina sau ora 12!
Eu am fost prostu care am dat 45 lei pe 3 bucati de cannoli mici si oarecum fara nimic special… invatare de minte ca atunci cand vreau sa experimentez sa nu o fac in masa ci bucata cu bucata ca sa fiu prostul care da 15 lei pe ceva mic si nimic deosebit!
P.S. Oricum pe fb zic ei ca vin cojile din Italia, nu?
Nu știu ce zic ei pe Facebook, eu încerc să mă rezum la ce se întâmplă la tarabă. „Aș dori varianta clasică, cu ricotta.” „Toate au bază din ricotta…” Cam ciudat…
Am avut ocazia să gust în această vară așa-zisii cannoli ,de la respectivul cofetar . Impresia ? Mult prea departe de așteptări , în condițiile în care ,acum doi ani ,am degustat preparatul de la ,,mama” lui. Tubul atât de tare încât, aproape că mi-a lăsat brazde pe mucoasa bucală , iar cremă, fadă, fără vreo aromă , deși se specificau cel puțin cinci. În opinia mea,un mare NU.