Rulouri cu ficat de pasăre

miercuri, 23 iulie, 2014 la 11:27 am

Nu-i cine ştie ce reţetă complicată, nu am decât două poze şi trei mişcări să vă povestesc, dar aseară şi-au făcut treaba cu prisosinţă, la masă cu prieteni dragi, vinuri roşii şi „Alias”, joc de stimulat putirinţa lexicală.

rulou ficatei de pasare

Treaba-i simplă:

– Felie subţire de şuncă afumată – tăiată gata de la prăvălie, la circular, cât să nu vă chinuiţi şi să nu vă iasă destul de subţire. Puteţi să-i luaţi urma de şorici, dar eu am lăsat-i întru rumeneală şi crocănţeală.

– Fâşie subţire de dovlecel fără seminţe, tăiată cu peeler-ul. Peste felia de şuncă, lipită de la sine.

– Ficat de pasăre înfăşurat în cele două fâşi suprapuse. Nu prea mult, nu unul întreg, dar nici chiar jumătate. E important să-l potriviţi în rulou cât să stea bine şi nu foarte strâns. Ca tehnică, puteţi susţine ruloul cu mâna stângă, aranjând ficatul înăuntru cu drapta.

– Ou fiert de prepeliţă. Fiert trei minute şi un pic de când locoteşte apa, cât să nu fie chiar glonţ, dar nici să nu curgă. Răcit în apă curgătoare şi decojit cu grijă. Vârât în inima ficatului (sic!) şi prins repede cu o scobitoare, dintr-un exterior până la celălalt, trecând prin toate straturile ruloului.

– Strop de ulei deasupra, sare, piper proaspăt măcinat, ploaie de oregano şi zdup cu tava (nu prea adâncă, de aragaz, fără capac) la cuptorul încins deja la 180-200 de grade. E gata cam pe când marginea şuncii e rumenă, oul e gălbui la exterior, ficatul e schimbat bine la culoare. Să tot fi stat vreo 30 de minute.

rulou ficatei cu bacon

Treaba cea mai interesantă la joaca asta e cum rămâne ficatul în mijlocul ruloului şi cum se înfrăţesc aromele fericit în toată creaţia. Ficatul e moale, dar pătruns complet, ţinut umed de foaia de dovlecel şi aromat şăgalnic de şunca afumată. Oul duce ideea de „cremos” la un paroxism vecin cu vinovăţia originară, atâta doar că pe gură :) O ploaie de pătrunjel proaspăt după ce a ieşit din cuptor, o lingură zdravănă de tzatziki făcut în casă, cu iaurt grecesc din cel fain şi frunze crocante de salată un pic acrişoară. Păi ce să vă mai zic?