TRENUL GALBEN, FARA CAI

vineri, 8 februarie, 2008 la 10:40 pm

Cu ce m-am ales astazi din citeva lungi incursiuni cu metroul prin Bucuresti? Am aprofundat castile in urechi si, odata cu ele, discografia completa Bob Marley. Asta asa, ca un fel de pia mater in care am hotarit sa incerc a ma izola inca de aseara, cind cugetam adinc la ziua de azi, „facindu-mi” ghetele cu crema. De ghete. Altfel:

  • da, metroul ramine un baiat de gasca in ceea ce priveste eficienta sau ajutorul intru punctualitate;
  • da, in metroul bucurestean pute in continuare a un amestec (scuze celor care stau prost cu stomacul) de patiserie aburinda, jeg istoric de haine imbicsite si masele netratate; (foarte corect, Radu Paraschivescu, „Ghidul Nesimtitului”)
  • IKEA mi-a adus aminte cu un panou la Politehnica de apropiatele Sarbatori, „Se apropie Craciunul!”. Probabil ca sint pe mina cu Prima TV, care o arde si acum pe „gingal belz” in virgulele de publicitate;
  • da, compatriotii mei sint in continuare incapabili sa priceapa ca, inainte de a se imbrinci ca niste zombies catre scaunele goale, ochite probabil inca inainte de a ajunge trenul in statie, trebuie sa astepte sa coboare ceilalti bivoli. Care bivoli uneori nu prea stiu de gluma si le rad cite un umar vinjos, proiectindu-i citiva metri in spate (hihihihi!);
  • vinerea, tineretul bovin estudiant devine tineret bovin de povara, indreptindu-se, in genere, catre orasele natale, unde isi va reumple borcanele cu ciorba si pecie incremenita in osinza topita, sau catre statiunile de la munte, pentru un nou carnagiu ecologic, mic, de mina. Ei bine, tineretul meu bovin refuza sa priceapa ca, in aglomeratie, desaga din spate se poarta fie tinuta intre copitele superioare, fie sprijinita intre copitele inferioare. Astfel incit bivolii maturi sa poata circula catre o bara de care sa se poata tine intr-o pozitie cit de cit potrivita pentru a-si putea supraveghea, concomitent, buzunarele;
  • am aflat cu surprindere ca: „Oana 11B = grasa futacioasa”, ca „sfcrjt”, ca „raiders” si ca „ciuly margoi buze teddy 2007”. Avem probabil cei mai lipsiti de talent si mai incompetenti urban graffiti artists din lume. Si-aici stam prost.
  • daca pui o intrebare unui calator despre o anumita destinatie, intotdeauna iti va raspunde un altul sau mai multi. Popor amabil… Cel pe care l-ai intrebat iti va raspunde fie dupa citeva statii, fie dupa ce ai coborit deja. Daca ai ghinionul sa mai fii in tren, te va ucide cu zeci de amanunte inutile si-ti va explica de minimum trei ori ce ai de facut. „Multumesc, am aflat!”

Si Bob ingina in continuare, acoperind ritmul macazurilor. „…stolen from Africa, brought to America, fightin’ on arriva’, fightin’ to surviva’…”