ZAPADA FRUMOASA SI ZAPADA URITA

vineri, 4 ianuarie, 2008 la 1:19 am

Zapada frumoasa, foarte frumoasa. Se spune despre cei nascuti iarna ca sint mai degraba amatori de zapada decit de vreme calduroasa. Imi aduc aminte ca Max, catelul nostru de-acum vreo cin’spe ani, era nascut iarna. La fiecare zapada, il cuprindea o bucurie inimaginabila. Alerga prin nameti, clantanea bulgarii, sapa transee cu botul prin zapada si lumea lui cateleasca nu-l mai incapea. Nu-l mai bagam in casa cu orele, era de nestavilit. Zapada frumoasa de ieri dimineata s-a aratat inca din timpul noptii, cind caderea fulgilor parea sa ne spuna ca e pusa pe treaba serioasa. Cind m-am trezit, zapada estompase orice forma definita, orice urma de gri sau de negru. Vazute de sus, masinile din parcare erau toate niste forme identice, nu mai contau nici marca, nici capacitatea cilindrica. Dincoace, inspre lac, micile gospodarii si maghernitele altfel triste si slinoase pareau igluuri in care ziceai ca nu locuieste nimeni.

Am iesit sa ne recuperam masina de sub nameti, inarmati cu doua maturi inutile. Farasele s-au dovedit mai spornice, iar unica lopata a „asociatiei” le-a dat clasa. Am scormonit cu voiosie vreo doua ore si n-am avut treaba cu frigul sau cu oboseala. Dupa ghiftuielile din zilele trecute, efortul asta a fost mai mult decit necesar. Meticulosul vecin care a dat de curind Dacia istorica pe un Renault (first love never dies…) era inarmat cu un intreg arsenal de cirpisoare, lichide magice si lighenase. A facut-o boboc, dupa care si-a aprins tacticos o tigara, admirindu-si opera.

Zapada urita. E aceea pe care iresponsabilii de la drumuri au inceput s-o degajeze extrem de tirziu, urcind-o pe masinile parcate pe marginea strazii. O alta zapada foarte urita e aceea aruncata pe si in jurul masinii tale de catre ceilalti vecini din parcare. La asta se adauga si minciunile sfruntate, seninatatea cu care ti se raspunde „nu eu, eu am curatat-o de dimineata, cind voi nici nu veniseti…”

Cu toate astea, talerul cu zapada frumoasa atirna mai greu, asa ca sper sa va bucurati cit mai mult de ea, in zilele care v-au mai ramas libere. Cei nascuti iarna, desigur :D.