CRUCILE FOTBALISTICE

miercuri, 3 octombrie, 2007 la 7:13 am

Chiar de n-ar fi fost ciobanul pseudohabotnic si credincios de-asta banuit, crucea e un element extrem de prezent in fotbal. Nu doar in fotbalul romanesc. Plecata, parca sa zic, de pe terenurile credincioasei Americi Latine, crucea fotbalistica a fost imprumutata, adoptata, adaptata si restignita in diverse pozitii pe altarul evlaviei teatrale a mingicarilor.

Crucea cu pamintul , la intrarea in teren, este cea mai prezenta. E atit de prezenta, incit nu m-as mira sa fie adoptata chiar si de catre localnicii din campionatele asiatice. Prin crucea facuta in fuga, la inceputul meciului, la schimbare sau dupa pauza, fotbalistul se protejeaza pe el insusi, isi creste sansele de finalizare la poarta, face mai trainica legatura dintre el si gazon. Un sondaj printre evlaviosii in chiloti ar putea releva, probabil, chiar si calitati anti-adversar ale crucii fotbalistice, putind vorbi, in astfel de cazuri, despre crucea anti-gol.

Aseara, la Steaua-Arsenal (0-1, daca nu cumva ati si uitat), Badea a fost cel mai aproape de dumnezeu, unde cu d mic este dumnezeul ala mic si sfrijit, cu gura strimba, de la tribuna oficiala. Badea m-a surprins cu o cruce protestanta (?) la intrarea in teren. Ma refer la crucea terminata prin pupatul degetului mare de la mina dreapta, o cruce care sigur e crestina, dar nu ortodoxa si nici catolica. Probabil ca patratosu ar putea sa ne lamureasca, ceea ce l-am si ruga pe aceasta cale. Am mai vazut astfel de cruci si la alti cocalari din Romania, in fata unor biserici ortodoxe. Sint aproape convins ca mimetismul este singurul element real in toata aceasta fandoseala.

Tot Badea a introdus aseara inca o cruce: crucea de iesire din teren. Premiera absoluta cel putin pentru mine, dar eu consum foarte putin folbal in general. Tot cu pupat deget. Cum ar veni: cruce la intrare pentru motive lesne de banuit, dar cruce la iesire pentru…ce? Pentru ca a iesit intreg din teren? Pentru ca l-a ferit Bunul de vreun gol frumos, care sa ne unga si pe noi la inimioara? Pentru ca n-a dat vreun autogol? Pentru ca nu si-a luat vreo minge in cap? Ca a scapat, ca prin minune, fara un cutit in spate de la Adebayor?

Sint confuz. Cruce versus dans din buric la gol. Cruce versus coate in gura si crampoane in tibia adversarului. Cruce versus scuipati intre ochi si miini in gitul arbitrului. Cruce versus capete in gura. Cruce versus lozinci porcoase, stadioane incendiate, petarde si oameni plini de singe.

blogvertisment_____________________________________________________

Fa-ti o cruce si devino cumparator online! Uite si manualul de utilizare. Acest link este sponsorizat de Marketonline.ro intr-o campanie experimentala de blogvertising. ______________________________________________________blogvertisment