RASISM? NU, INFRACTIUNE!

luni, 21 mai, 2007 la 7:59 pm

pumn

Sint deja milioane de litere scrise despre toata povestea asta si chiar m-am intrebat daca sa vin atit de tirziu cu un articol pe tema „tigancii imputite”. Scriu doar din convingerea ca inflamatia din ultimele zile e intr-o directie gresita. Comunist imputit, bosorog imputit, stelist dinamovist rapidist imputit, militian imputit, impostor imputit, regalist imputit, peseditst imputit, moldovean bucurestean oltean imputit, profesor, vecin, intelectual, SISTEM IMPUTIT!

Orice nu ne convine, ni se pune pe invers ori ne sta in cale sau ne enerveaza poate fi imputit. Brunetica ziarista i-a stat in cale basescului taman cind isi facea el mai nervos cumparaturile si, automat, a devenit o imputita. Amorsarea in directia etnica a fost intentionata sau, ca in cazul lui Bucurenci, doar un nou prilej de rasflocire a motului in lumina reflectoarelor. Pedala destul de ruginita a stravechiului „conflict interetnic” de presa e prea greu de urnit inca de pe la inceputul anilor ’90, cind la Bicu ardeau case dintr-o omeneasca razbunare, iar gazetele titrau RAZBOI si URA DE RASA.

Mi se pare periculoasa, insa, usurinta cu care „inflamatii” au trecut peste gestul infam, peste golania si seninatatea cu care Presedintele a luat cu forta, in spatiul public, un bun privat aflat in proprietatea unui cetatean al tarii pe care el o conduce. Si asta in chiar ziua referendumului. Si asta exercitindu-si „dexteritatea” si, de ce nu, forta fizica asupra unei femei. Unii au catalogat gestul drept „gafa”. Eu o numesc furt, agresiune, atac.

Observ cu ingrijorare cum din ce in ce mai multi romani se obisnuiesc cu acest tip de comportament, ba chiar aplauda iesirile necontrolate si, de ce nu, antisociale, venite dinspre primul om in Stat. Presedintele se becalizeaza si, prin gesturile sale publice, indeamna si aproba tacit exacerbarea unor acte pedepsite de lege macar in plan teoretic: alcoolismul la volan, insulta publica, raptul, violenta. Mi-e teama ca opozantii interesati ai lui Traian Basescu se complica prea tare atunci cind incearca sa-l zugraveasca in culorile coruptiei sau ale rasismului. Simbata, Presedintele a fost doar un infractor de drept comun.