FRUCTE DE MARE CU OREZ BICOLOR

 fructe de mare orez bicolor

Unii s-ar putea uita foarte chiorîş văzînd propunerea asta pentru prînzul din caserolă. În ceea ce priveşte fructele de mare, românii cred că se împart în trei mari categorii. Cei cărora nu le plac, cei care le-ar mînca mai des dar le consideră prea scumpe şi cei care şi-ar dori să mănînce doar aşa ceva toată viaţa, ştiu deja că nu sînt o avere şi nu le refuză niciodată. Am detaliat a treia categorie din motive evidente. Fructe de mare la prînz, la birou? Vă spun de pe-acum că, după calculele mele, o porţie a ieşit la aproximativ 16 RON. O şaorma ok e vreo 12 lei. Oare nu merită diferenţa? Şi dacă ar fi doar asta…

creveti si calamariINGREDIENTE. Pentru patru porţii. Doi calamari întregi (500 g), creveţi decorticaţi (500 g), orez alb (o cană), orez negru (o cană), ceapă verde (patru fire subţiri, cu tot cu frunzele sănătoase), usturoi (o căpăţînă), ghimbir (o bucată, 50 g), morcov (doi), ţelină rădăcină (aproximativ 100 g), păstărnac şi pătrunjel rădăcină (căte două bucăţi), ardei gras (roşu sau verde, o bucată), sare, piper, ulei de măsline, unt (50 g). Opţional: sos de soia, ulei de susan, un ardei iute proaspăt, urechi de lemn.

CREVEŢI. De data asta i-am găsit decorticaţi, curăţaţi, spălaţi boboc, deci mai scumpi. Cam micuţi pentru gustul meu, dar erau singura variantă la Metro, sămbătă, pe la nouă seara. Dacă îi cumpăraţi întregi, găsiţi căteva sugestii pentru curăţare în articolul despre fructe de mare scris prin martie anul trecut. I-am mai spălat şi eu o tură, într-o sită de metal.

calamari intregiCALAMARI. Curăţarea calamarului întreg e o treabă un minut mai complicată dar foarte interesantă. Întîi l-am apucat cu mîna stîngă de cap (cel cu tentacule) şi cu mîna dreaptă de mijloc (cilindrul conic). Am tras cu grijă de cap, încercînd să trag odată cu el şi intestinele. Odată goliţi calamarii de aproape tot conţinutul (uneori mai rămîn resturi după prima operaţie, eu astăzi am găsit chiar un peştişor în străfundurile unuia dintre amici), am extras „osul” pe care îl veţi găsi ca calamari curatatipe tijă transparentă, de consistenţa „balenelor” de la gulerele unei cămăşi. Dacă puteţi, scoateţi-l întreg. Dacă nu, scoateţi toate bucăţile în care se rupe. E casant. (foto calamari curăţaţi)

Apoi i-am spălat sub jetul de apă rece. Din capete am păstrat doar zona cu tentacule, fără ochi (cine se îngrozeşte, să citească altceva). Am tăiat trunchiurile în inele de aproximativ jumătate de centimetru, după care le-am spălat bine, din nou, cu apă rece. Pe interior trebuie să rămînă gol, calamari taiatidoar învelişul ferm al lighioanei. Prefer să-i cumpăr întregi pentru că pot fi mai sigur că sînt proaspeţi. Desigur, există şi variantele congelate sau gata curăţate, dar acolo mai există riscuri.

LEGUME. Am tocat mărunt usturoiul, ceapa verde şi ghimbirul curăţate şi spălate. Am tocat cubuleţe morcovii, ardeiul, ţelina şi celelalte rădăcini curăţate şi spălate. Urechile de lemn (ciuperci negre, chinezeşti) pe care le-am trecut la opţionale se găsesc destul de greu în Bucureşti, eu le-am urechi de lemnluat din magazinul chinezesc despre care am scris ieri. Sînt deshidratate, se hidratează în apă călduţă, aproximativ 20 de minute. Îşi măresc dimensiunea de vreo cinci-şase ori, aşa că nu puneţi foarte multe (cum am făcut eu, a trebuit să pun mai bine de jumătate din cantitate la păstru, în frigider, în pungă sigilată, dar nu garantez că rezistă prea mult). Sănt foarte interesante prin textură şi foarte sănătoase.

PREPARARE. Într-o tigaie mare am încins la foc mic cinci linguri de ulei de măsline şi untul. Am wok fructe de mare legumecălit ceapa, usturoiul şi ghimbirul aproape zece minute, cu puţină sare, la foc puternic, amestecînd cu spatula de lemn. Am adăugat urechile de lemn şi am mai călit cinci minute, amestecînd. Apoi calamarii şi creveţii, căliţi încă cinci minute. Apoi legumele, alergate cinci minute prin restul compoziţiei. Două linguri de sos de soia, două linguriţe de ulei de susan şi încă cinci minute de amestecat. Apoi două căni de vin alb (eu Fetească Regală, voi ce vreţi / beţi) şi capacul pe tigaie vreme de 15 de minute. N-ar fi bine să le secaţi prea tare, sosul e minunat peste orez, în farfurie.

OREZ BICOLOR.  Alb şi negru. Amîndouă de la mama China, din acelaşi magazin amintit mai devreme. Fiert pe rînd, pentru că orezul negru colorează tot ce-i stă în cale, apa în care fierbe devenind indigo. Incomparabile cu orezul din comerţ, au un miros specific, de mîncare chinezească. Cel alb: la o cană de orez, o cană şi jumătate de apă dacă vreţi să nu devină lipicios. Cel negru: la o cană de orez, două căni de apă, fierbe mai greu, aveţi răbdare cu el.  Foarte bogat în fier. Am lăsat ambele tranşe să se răcească, apoi le-am combinat cu puţin ulei de măsline şi foarte puţină sare, vreo cinci minute, în wok, la foc puternic. În farfurie am mai tocat ardei iute proaspăt.

SOCOTELI. Bani. Cantităţile menţionate la început sînt pentru patru porţii, aşa că voi calcula aici pentru una singură. Calamar – 5.5, creveţi – 7, orez alb chinezesc – 0.5, orez negru chinezesc – 0.5, ceapă verde – 0.5, ghimbir – 0.2, legume – 1, unt – 0.3, alte ingrediente – 1, urechi de lemn – 1.5. Total: 18 RON. Cum spuneam, lipsa opţionalelor reduce preţul per porţie la aproximativ 16 RON. Timp: ~ 90 de minute. (vezi timeline mai jos)

timeline fructe de mare