M-AM ROTWEETMEET 2009
Ca să ştim toţi despre ce vorbim: RotweetMeet a fost aseară, sub Cărtureşti, o adunare zglobie, cu prezentări pe teme de Twitter şi reţele sociale. Adică Dragoş Rouă (@dragosroua) despre un excelent studiu asupra stadiilor de utilizare ale Twitter, Bobby Voicu (@bobbyvoicu) despre unelte şi scule bune la utilizarea lui Twitter ăsta, Alex Şeremet (@alexseremet) despre un caz mai mult decât fericit în comunicarea de brand pe Twitter în interiorul comunităţii de limbă română (o ocazie în plus pentru a-l felicita pentru ce i-a ieşit până acum), Alin Zăinescu (@alinzainescu) despre comunicarea Status Pimp pe Twitter, bloguri, LinkedIN, Facebook etc. (alte felicitări), Călin Fusu (@calinfusu) în general despre Neogen, Dragoş Novac (@drnovac) despre, desigur, Metropotam şi Tudor Galoş ( @tudorg) despre (ce altceva?) Microsoft.
Pentru mine, utilizator frecvent de Twitter, pe trei conturi diferite, cu trei misiuni separate, a fost mai degrabă o ocazie să văd oameni. Mi-a părut sincer rău că am ocupat scaunul cuiva care ar fi avut cu siguranţă mai multă nevoie să vadă prezentările de-aseară şi să participe la discuţiile de după. La Cărtureşti ar fi trebuit să fie doar cei şase oameni care au avut prezentări de o parte a mesei şi cât mai mulţi advertiseri şi publisheri de cealaltă parte. Nu zic că au lipsit cu desăvârşire, dar cu siguranţă ar fi putut fi mult mai mulţi. Eu, repet, le-aş fi cedat locul cu mare bucurie.
Da, @bmwro este un model foarte bun de PR online, cu ajutorul Twitter. Da, va mai dura o vreme până vom identifica rate de conversie şi modalităţi de măsurare în vânzări a efectelor reţelelor sociale. Da, este absurd să te apuci „să faci ceva” doar pe Twitter, firesc e să-l integrezi armonios într-o campanie coerentă. Da, mulţi dintre cei de la care am vrea să producem nişte bani încă nu au descoperit nici măcar Internetul sau mailul. Trist mi se pare să te plângi de asta când eşti agenţie. Şi, da, ştim, unii sunteţi mai citiţi decât alţii.
Îmi pare rău şi că nu am mai apucat să pun o întrebare al cărei posibil răspuns ar fi putut da şi mai mult de gândit celor prezenţi în calitate de viitori utilizatori. „Pe Twitter sunt foarte multe conturi de branduri româneşti, majoritatea degeaba. Poate că ar fi bine să ştim….” şi aici m-a întrerupt cineva. Urma să-l întreb pe Alex Şeremet ce pondere din activitatea lui zilnică de comunicator de brand (BMW) are între timp coridorul online şi, în special, contul de Twitter. Asta comparativ cu timpul alocat PR-ului „clasic”, felicitările cu ocazia zilelor de naştere ale maneliştilor, să zicem. Eu unul estimez că din ce în ce mai mult.
Şi încă una, tot de-acolo, chiar dacă mă bătea gândul s-o scriu separat: sunt realmente descumpănit de oamenii diametral opuşi faţă de personajele online cu acelaşi CNP. Mi se pare aproape înfricoşător că unii oameni pot avea asemenea capacităţi.
Au mai scris despre RtM: Chinezu, Bob, Elena, Idaho, aBogdan, Tara Duveanu şi probabil că vor mai scrie şi alţii.
In momentul de fata twitter-ul inseamna 5-10×5 minute pe zi. Poate si mai mult. Deja am probleme cu prietenea…
O fereastra de twitter e mereu deschisa si un ochi cade pe acolo mereu. E ca un drog sa vezi reactii imediate, directe la ceea ce spui despre brand.
A, nu cred ca poti sa folosesti twitter daca nu iti place, nu te distrezi.
Multumesc de aprecieri, oricum! Conteaza mult!
Asta înseamnă 25-50 de minute pe zi. Deşi, dacă e deschis tot timpul, probabil că durata e mai mare. Pentru unii (conform unor murmure de aseară, din „public”) foarte mult. De la mine se vede aşa: efortul BMW pe Twitter se traduce prin relaţii foarte bune în comunitatea de comunicatori, bloggeri, aspiranţi. What’s next?
Eu nu fac asta ca directiva de job, e din placere. Uneori am impresia ca o fac pentru mine si ma ajut de brandul BMW, ma simt chiar putin vinovat. Daca o faci agentie-ore-pentru-client o sa suga. Cred ca e mai bine un fraier din interior pasionat si cu rabdare.
Cat despre ce e what’s next, sper sa fie multe. Vreau sa avem o prezenta mai serioasa la RoBlogFest cu MINI. Mai am un proiect in lucru pe bloguri, iar dealerii se misca si ei cu talent. Vezi http://blog.tradomotors.ro sau reclama la MotorAG pe http://www.bmwblog.ro.
Corect, nici mie nu mi se pare o variantă trecerea generării de conținut microblogging către agenție. Mi se pare un gen de comunicare mult mai intimă decât ce ar putea face agențiile. Mai degrabă generatori de content cu experiență fină în PR, ceea ce nu suntem prea mulți :) Te întrebam ce urmează dpdv noi declinări în Twitter, comunicare și mai personală, și mai bine adaptată etc.
experienta fina in PR???? ce e aia?
oricum, cu microblogging fara agentii – propun sa facem o liga.