MIAIELA REGISOAREA

joi, 3 iulie, 2008 la 10:31 am

N-as fi crezut in ruptul capului ca unul dintre cei mai gomosi, mai pretentiosi si mai dificili muzicieni mioritici, l-am numit aici pe Dan Teodorescu (Taxi), va imbratisa vreodata compromisul cu atita ardoare si devotament. Din punct de vedere muzical, „The Wizdiz Song” e o glumita pe care sint in stare s-o inteleg. O jucarie de vara in care cei care stiu ce cinta Taxi in mod obisnuit ar putea sa identifice si bascalie la adresa aprozarului muzical dance international, si kitch in doze controlate, dar si usurinta unor baieti cititi intr-ale muzicii de a aborda un gen de care sint cu totul straini. De admirat umorul de limbaj si accentul absolut inspirat, treburi pe care Teodorescu le-a mai jonglat si cu alte ocazii (SUA-UE sau Americanofonia).

Piesa pare inspirata din ultimele editii Eurovision, in care tari pe care le stiai cu precadere triste si evlavioase intr-ale muzicii au reusit sa socheze cu aparitii futuristo-penibile. Linie melodica de zici ca-i generata de cel mai ieftin Casio cu dois’pe clape, cuvinte stupide „sa le retina usor” si multe bizarerii la cadru. Dan Teodorescu si Taxi se vor prin topurile internationale si nimic nu e rau in asta. Daca piesa asta ii va duce acolo, nici in basca nu ne doare. Daca au putut Kitchy Girls ei au patrunjel intre dinti?

Dar pentru ca n-am pronuntat cuvintul „compromis” de florile marului, ii alatur un altul, spre deslusirea dezgustului meu: videoclip. Si aici Teodorescu & Co. ori n-au avut simtul penibilului, ori sint disperati dupa expunere si PR. Videoclipul „The Wizdiz Song” pare proiectia fidela a ceea ce „regizorul” Mihaela Radulescu zice ca e umorul, o hlizeala obosita, lipsita de miez si de sens. Incursiunea in penibil a divei nu numai ca nu indeplineste minimele conditii ale unei naratiuni in imagini, nu numai ca include pasiuni eterne ale pseudocineastei, gen barbati grasi in chiloti, cohorte de modeline anoste sau barbati care se pupa in gura. Dincolo de toate astea, imaginea si montajul intregesc senzatia de manea televizata, de lucru ieftin, facut pe genunchii unei secretare cu veleitati de piarista. Inca mai sper ca ultimele cadre sa existe acolo doar dintr-un tardiv puseu de autoironie.

[youtube:http://youtube.com/watch?v=p-Yp2PMuX8Q]