SALATĂ CU TON

salata de ton

A treia săptămînă a prînzului din caserolă începe într-o mare criză de timp. Hai să zicem că ai ajuns acasă, ca şi mine, pe la ora zece şi ceva noaptea. PE drum spre casă ai analizat în minte conţinutul frigiderului şi ai realizat că sorţii nu-ţi sînt chiar favorabili. Salatele te scot întotdeauna din belea. Dacă îţi place tonul, sigur ai o cutie prin cămară. Ai mari şanse să o găseşti la chiar şi la magazinele micuţe, din jurul blocului. Problema e pe jumătate rezolvată.

salata icebergINGREDIENTE. O jumătate de salată Iceberg sau de varză chinezească.* O conservă sau două de ton în suc propriu, preferabil „chunks”, în defavoarea celor cu „flakes”. Două ouă fierte tari, ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămîie.** Îm lipsa oricărui fel de salată verde, tonul merge de minune şi cu ardei gras roşu, castraveţi sau andive crude.

PREPARARE. Tai salata sau varza chinezească în bucăţi pe care le vei putea prinde în furculiţă („one bite”). O speli şi o scurgi bine. Desfaci cutia de ton aproape de tot, apoi scurgi cît mai bine lichidul din ea, apăsînd capacul peste conţinutul din cutie. Fierbi două ouă tari, le răceşti bine şi apoi le cureţi. Le tai rondele sau cuburi, după cum pofteşti. Pui salata într-un castron suficient de mare încît să poţi amesteca. Apoi tonul, împrăştiat în toată cantitatea de salată. Puţină sare, apoi ulei de măsline (vreo două-trei linguriţe) şi zeama de lămîie. Amesteci bine.Pui deasupra bucăţile de ou fiert şi asta-i salata.

SOCOTELI. Bani: ton – 4, salată – 1.5, ouă – 1, alte ingrediente – 0.5. Total: 6 RON. Timp: aproximativ 20 de minute. (vezi timeline mai jos)

timeline salata cu ton

______________________________________________

 *Iar o să ziceţi că am prea multe pretenţii, dar salata obişnuită n-are nici o legătură cu „salata” ca fel principal de sine stătător. E moale, e tristă, se înmoaie şi mai tare în timpul preparării sau în caserolă, pînă ajungi s-o mănînci. Găsiţi cei doi înlocuitori în toate magazinele mari şi nu numai. Sînt „crunchy” şi rămîna aşa mult mai mult timp decît surata lor „comună”

**Zemoasă.