PIPE RIGATE CU SOS DE ŞUNCĂ ŞI BERE

pipe rigate sos de sunca si bere

Surprinzător pentru mulţi dintre noi, formele diverse ale pastelor nu sînt doar rezultatul fanteziei şi inventivităţii italienilor. Întrebuinţarea lor, sosurile care li se potrivesc cel mai bine sau ingredientele alături de care se pregătesc dictează tipul de paste care va pune perfect în valoare combinaţia de arome, culori şi consistenţe. Despre o astfel de interacţiune valoroasă vorbim şi exeplificăm în imagini cu ocazia propunerii de joi din cea de-a treia săptămînă a prînzului din caserolă.

pipe rigate sos de sunca si bereINGREDIENTE. Pipe rigate (paste de ~ 2 cm, cilindrice, curbate, striate la exterior) – 100 -150 g paste uscate / porţie, un căţel de usturoi tăiat în felii cît mai subţiri, o lingură de ceapă albă tocată mărunt, un sfert de ardei gras roşu tocat mărunt, o felie subţire de şuncă tăiată pe lat, în fîşii de jumătate de centimetru, jumătate de pahar de lapte, telemea de vacă, rasă – 50 g, un sfert de pahar de bere, o lingură de făină, jumătate de linguriţă de boia dulce, 50 g de unt, un ardei iute cayenne sau 1/4 ardei iute (opţional), sare, piper, 1/2 linguriţă de cimbru.

pipe rigate sos de sunca si bere

CÎTEVA SUGESTII. Poate părea pedanterie inutilă, dar mai ales atunci cînd încercaţi un preparat nou, indiferent din ce „clasă” provine el, e bine să vă adunaţi toate ingredientele pe masă înainte de a vă apuca de treabă. Mai ales atunci cînd spaţiul v-o permite. Majoritatea ingredientelor ajung în cratiţă sau în tigaieăn timpul preparării, pentru a le căuta în cămară sau pentru a le toca repede e nevoie să vă întrerupeţi din supravegherea unui sos, spre exemplu. Din grabă e posibil să nu tocaţi sau să nu pregătiţi suficient respectivul ingredient.

pipe rigate sos de sunca si bere

PREPARAREA SOSULUI. E bine să aveţi o cratiţă dedicată sosurilor. Fie doar şi pentru a nu împrumuta, în timp, izul altor preparate pregătite în ea. Cratiţele pentru sosuri sînt, in general, mai mici dimensiuni, au fundul mai gros decît restul pereţilor şi au coadă. Pentru sosul cu şuncă şi bere pe care l-am pregătit la pipele rigate am început cu untul şi bucăţelele de şuncă puse în cratiţa neîncălzită. Untul trebuie să se topească lent şi nu trebuie să fiarbă. Am prăjit şunca pe foc mediu spre mic pînă s-a topit o mare parte din grăsime, fără ca şunca să devină maronie. 6 min.

pipe rigate sos de sunca si bere

Am adăugat usturoiul, ceapa, ardeiul gras şi ardeiul cayenne (ultimul din prima recoltă de trei, din ardeiul primit astă-vară de la Şerban). Am călit aprox. 5 minute, la foc mediu spre mic. Pentru a nu se prăji prea repede sau prea tare, puteţi micşora focul. Apoi am adăugat boiaua, cimbrul, sare şi piper. Am amestecat ingredientele aproape un minut, pe flacără.

 

pipe rigate sos de sunca si bereAm presărat făina treptat, amestecînd mereu. Compoziţia nutrebuie să selipească de fundul cratiţei şi făina nu trebuie să se ardă. După ce am încorporat toată făina, amestecul a căpătat consistenţa unei paste. Am adăugat berea, toată odată, amestecînd încă un minut. Apoi laptele, adăugat în cantităţi mici, amestecînd. Nu trebuie să se formeze cocoloaşe. Cînd am terminat de încorporat laptele, am lăsat să fiarbă, amestecînd din cînd în cînd, pe foc mic, aproximativ zece minute. Între timp, m-am ocupat de paste.

pipe rigate sos de sunca si bere

PASTELE. Am pus apa la fiert într-o cratiţă, la foc mediu, înainte de a mă apuca de pregătit sosul. Cînd apa a fiert, am adăugat o jumătate de linguriţă de sare de mare şi am amestecat. Am pus pastele şi am amestecat cu spatula de lemn, pentru a nu se lipi între ele. Am mai amestecat de două ori, din acelaţi motiv, pînă au început să fiarbă. Au fost gata în opt minute, aşa cum scria şi pe pachet. Le-am scurs în strecurătoare, le-am lăsat să se răcească după ce am picurat o linguriţă de ulei de măsline peste ele şi le-am scuturat, pentru a nu se lipi.

pipe rigate sos de sunca si bereTERMINAREA SOSULUI. Cînd sosul a fiert suficient, ajungînd la consistenţa smîntînii, am adăugat brînza rasă, în cantităţi mici, amestecînd permanent în cratiţă. Brînza trebuie să se topească încet în sos, atfel încît consistenţa să nu devină elastică. În orice moment, dacă sosul vi se pare prea gros, îl puteţi dilua cu o cantitate mică de lapte, pînă ajunge la consistenţa dorită. FINAL. Am pus pastele scurse în caserolă, am turnat sosul deasupra şi am amestecat pentru ca toate pastele să fie cuprinse în compoziţie.

De ce vorbeam la început despre pastele potrivite cu sosul potrivit? Sosul de şuncă şi bere este, în final, unul cremos. Pipele rigate se umplu cu sos după amestecare, fiecare dintre ele îi adună şi îi echilibrează savoarea. Pastele concave sau îndoite menţin restul ingredientelor în interior, nelăsînd sosul în farfurie.

SOCOTELI. Bani: paste – 1.5, usturoi, ceapă, ardei iute – 0.5, şuncă – 1, brînză – 1, unt – 0.6, lapte – 0.5, bere – 0.5, alte ingrediente – 1. Total: aproximativ 7 RON. Timp: aproximativ 45 min. (vezi timeline mai jos).

timeline pipe rigate