E totul în RT!

marți, 15 iulie, 2014 la 12:07 am

Hai că e simplu. În condiţiile unui Twitter din ce în ce mai valoros şi mai puternic peste tot în lume, din ce în ce mai prezent în filmele momentului mulţumită chiar forţei lui în multe alte teritorii, în România e mort. Şi zău dacă mă interesează de ce a murit şi jur să nu aud niciuna dintre teorii, niciunul dintre procesele de intenţie despre cum X sau Y au distrus sau au încercat să confişte Twitter în România.

twitter

Dar serios, e simplu! E totul în RT. Mi se pare jenant ca un articol bun, aruncat pe Twitter de un user cu peste 10,000 de followeri, să primească doar cel mult câteva (puţine) zeci de retwit-uri pe parcursul unei zile. Şi asta ştiţi de ce se întâmplă? Pentru că unii, câţiva, ne-au băgat în cap că, prin RT, slugărim, pupăm în fund, cerşim atenţie etc. Şi ne-au mai băgat ceva în cap, la fel de dăunător: impresia că, dacă trei-patru conturi cu un număr mare de followeri au dat deja RT la respectivul subiect, conturile mai mici sunt irelevante în matematica traficului.

E banal. E ca la vot. E ca atunci când decidem că votul e un punctuleţ într-un întreg Univers şi nu o declaraţie personală. Ştiţi de ce Twitter funcţionează mult mai bine în alte lumi? Pentru că acei utilizatori se bucură să fie parte din forţa locală a maşinăriei. Imaginaţi-vă următorul scenariu: CNN Breaking News (17.5 milioane de followeri) anunţă ceva de importanţă globală şi 95% din acei followeri zic ca în România „a, păi dacă a dat-o CNN ştie deja toată lumea, de ce aş dau eu RT pentru cei 150 de followeri ai mei?”

E jenant de uşor de priceput. Ei „dau RT” pentru că vor să fie parte din angrenajul de răspândire a informaţiei şi pur şi simplu nu-şi pun problema că poate cineva se va îmbogăţi de pe urma celor zece clicuri în plus pe care le vor genera prin urmăritorii lor. Ştiu mulţi români care sunt pe Twitter de mai bine de cinci ani. Ba chiar ştiu câţiva care foloseau Twitter şi mai devreme, pe post de bulletin board pentru grupul cu care puneau la cale întâlniri, fotbal sau business-uri. Dar mai ştiu mulţi alţi români care au fugit de pe Twitter pentru că „e prea mult zgomot”. Desigur, ei îşi aruncă în continuare link-urile automate în el, fără urmă de interes pentru link-urile altora. În mare, Twitter RO a ajuns un fel de cutie cu maculatură în care foarte mulţi nu fac decât să mai arunce câte un self promo şi asta doar de la distanţă, prin plug-in-uri.

Dacă ai cont şi l-ai folosit la un moment dat zilnic, aş putea crede că încă mai intri în fiecare zi, măcar pentru câteva minute. Ce-ar fi să le foloseşti pentru minimum trei RT-uri la content .ro, date pur şi simplu de dragul îmbunătăţirii capacităţii Twitter RO de a viraliza conţinut? Nu endorsezi pe nimeni, pur şi simplu recomanzi conţinut şi faci lucrurile să se mişte. Şi poate, în timp, dacă o să încetăm să credem că Twitter chiar e mort în România, am putea începe din nou să ne întâlnim la o bere, la o supă în scop caritabil, la o cursă de biciclete şi aşa mai departe… Hai că e simplu…