ANONIMUL WWWIAN

luni, 7 mai, 2007 la 7:41 am

INCOGNITO

Ne mutam on-line. De la deja banala posta electronica si pina la „Second Life”, dimensiunea cibernetica a existentei umane are proportii comparabile cu aceea din afara spatiului on-line. Daca luam in calcul faptul ca multi traim mai bine de jumatate de zi prin activitatea computerului, putem spune ca deja existenta de tip „clasic” se reduce la somn. In consecinta, nu cred ca anonimatul oferit cu atita succes pina acum de spatiul virtual mai trebuie tolerat din punctul de vedere al conventiei sociale. Prezenta noastra pe web devenind din ce in ce mai complexa, am devenit cetateni planetari ai www-ului. In consecinta, conventiile sociale bazice ar trebui sa intervina si aici, asa cum ele au fost instituite ca norme pentru mentinerea unui climat corect si, de ce nu, mai comod, in societatea umana.

Asa cum a trimite o scrisoare anonima descalifica si arunca anatema neseriozitatii / lipsei de credibilitatea asupra informatiilor si asupra celui care utilizeaza astfel de practici, as prefera ca toti aceia care arunca in www diverse pastilute mai mult sau mai putin documentate sa fie ori nevalidati de catre proprietarul spatiului, ori devoalati automat, caci tehnica ne-o permite. Meteahna veche si, mai rau, intretinuta chiar de presa traditionala (de exemplu, la un moment dat identificasem vreo cinci sau sase semnaturi sub care scria Sorin Rosca Stanescu, dar nu e un caz singular) anonimatul publicistului devine malign prin prisma delatiunii de tip securist, a gainariei gazetaresti si a raspindirii de informatii pe cit de „incendiare”, pe atit de neverificate.

„Dau” anonime farfuridii si brinzovenestii inapti sa-si asume propriile declaratii, aceia care sint destul de viteji sa arunce in ochii cititorilor informatii care califica sau descalifica, dezvaluie sau baga in ceata, completeaza sau ciobesc imaginea completa a unui fapt sau a unui personaj. Ne vaicarim din cauza „spam”-ului, dar toleram un anonimat care nu face decit sa intareasca teoria, atit de convenabila unora, conform careia „E pe net, nu e relevant…”?