SALATA DE AVOCADO CU SURIMI

 

Sau „The green revenge”, cum mi-ar placea sa numesc salata asta daca m-as fi nascut cu o limba de circulatie internationala in codul genetic. Un fast-food mai mult decit nimerit pentru o pauza intre partidele de Canasta, cind ai rontai ceva si esti sigur ca nu vrei chips, alune sau cine stie ce covrigei mai sarati decit Marea Chinei de Sud (care e forate sarata, va zic eu, ca stiu). Se pregateste rapid si intrece prin prospetime o multime de alte salate. Cam asa, pentru patru oameni seriosi:

Trei fructe de avocado, cit mai coapte. Trebuie sa fie destul de moi la apasarea cu degetul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le si gauresti cind le testezi. Patru rosii potrivite si proaspete. Vreo 20 de bete de surimi (se gasesc congelate, in pachete de zece sau douazeci, in raioanele de peste si fructe de mare). O lingura de mustar, ulei de masline, sare.

Fructele de avocado se taie longitudinal, in jurul simburelui, care este destul de mare si dur. Dupa taiere, fructul nu se desface singur, asa ca va trebui sa-l fortati putin, astfel incit sa desprindeti fiecare jumatate de pe simbure. Cu o lingurita metalica, scobiti in cavitatea lasata de simbure, scotind miezul untos intr-un castron. Chiar daca spre coaja e mai verde si mai tare, scobiti tot si, eventual, taiati bucatile mai tari cu un cutit. Apoi taiati rosiile in cuburi potrivite si adaugati-le in castron.

Dezghetati bucatile de surimi, apoi indepartati folia protectoare in care, de obicei, este invelit fiecare betisor. Taiati-le in bucati groase de un deget sau mai mari daca asa va pofteste inima. Puneti rondelele de surimi in castron, peste avocado si rosii. Intr-un alt castron puneti o lingura de mustar si sare, apoi adaugati traptat uleiul, amestecind ca pentru orice alta maioneza. Rezultatul final n-ar trebui sa fie mai mult de patru-cinci linguri de maioneza nu foarte legata, dar nici taiata sau foarte uleioasa. Adaugati zeama de lamiie si omogenizati.

Toate astea se amesteca intr-un castron si revolutia lui El Avocado e gata. Merge cu piine neagra, cu piine prajita, cu rondele de Kornspitz sau straight up daca nu sinteti mincatori de piine. Merge si intinsa si rulata in lipie. E pur si simplu FRESH!