PASTE CU CÎRNAT ŞI SOS DE ROŞII
Pastele, eternele paste. Marele lor avantaj practic este că se pregătesc repede. Marele lor avantaj gastronomic este că se combină perfect cu o mulţime de ingrediente, împrumutînd şi echilibrînd savorile ca într-o partitură clasică bine scrisă. Marele lor avantaj pentru cei care se plictisesc repede este că sînt de atîtea feluri, încît nici măcar un italian sadea nu apucă să le încerce pe toate într-o viaţă întreagă.
PASTELE. De data asta am folosit bavette. La fel de lungi ca spaghetele, dar plate. Pentru o porţie, un sfert de pachet, rupte în două, de la jumătatea snopului. Aproape toate pastele uscate fierb după acelaşi tipic: apă (minerală sau obişnuită) cu puţină sare într-o cratiţă, la fiert. Punem pastele cînd fierbe apa în clocote.*
SOSUL DE ASTĂZI. De astăzi, pentru că sosurile pentru paste nu cred să încapă într-o singură bibliotecă naţională. În tigaia cu teflon încălzită, o lingură de ulei de măsline.**
În uleiul încins moderat, doi căţei de usturoi tăiaţi mărunt (nu zdrobiţi). Pe foc mic, amestecînd în tigaie, uleiul se va parfuma straşnic. Un cîrnat uscat, cît mai uscat, de dimensiuni obişnuite (10-12 cm). Tocat mărunt, cît să nu-l pierzi printre paste.
Adăugat în tigaie şi prăjit în uleiul cu usturoi. Nu trebuie uscat şi mai tare, trebuie mai degrabă să-şi lase aromele în ulei. Apoi puţină salvie sau busuioc. Sau amîndouă, dar nu prea mult. Puţină sare şi un strop de piper, amestecînd mereu în tigaie. După care cinci-şase linguri de suc de roşii, exact din cel pe care-l beţi cu poftă, simplu sau în Bloody Mary. Sosul nu trebuie să fie prea apos, aşa că ţineţi tigaia pe foc, amestecînd, pînă ajunge la densitateape care o consideraţi fericită.
Pastele înapoi în cratiţa curată (sau într-un castron, dar voi spălaţi şi vasele, treaba voastră…), sosul peste ele, amestecaţi bine şi cam asta e tot. Toată povestea intră în caserolă, lăsată să se răcorească fără capac, apoi în frigider, pînă mîine dimineaţă.Sigur că puteţi folosi orice alt mezel, sînt convins că iese perfect cu pancetta, dar asta este varianta pe care am ales-o eu, în funcţie de ce am găsit prin cămară şi prin frigider. Opţiunile vă sînt infinite.
SOCOTELI. Timp: pastele – 12 minute, curăţat şi tocat usturoiul şi cîrnatul -3 minute, sosul – 15 minute, spălat vase – 10 minute. Total: 40 de minute. Bani: 1/4 pachet de paste – 1.5, 1 cîrnat – 2.5, ulei+mirodenii+suc de roşii – 1. Total: ~5 RON.
Update 06 ianuarie, ora 13:15. Tudosiei mi-a refăcut calculul de timp, cu timeline şi tot dichisul. El are dreptate, sînt mai multe întîmplări care se suprapun, dar timpul nu este unul standard, fiecare cu viteza lui. Dar e o idee bună, o voi folosi şi la viitoarele articole. Mulţumesc.
_________________________________________________________________
*[În general, pe toate pachetele scrie cît trebuie să fiarbă, dar le puteţi verifica din cînd în cînd, astfel încît să fie pe placul vostru. Gînd sînt fierte suficient, se strecoară (în strecurătoare sau într-o cratiţă cu găuri) şi se scurg bine. Da, se pot pune întîi sub apă rece, în strecurătoare, dar eu nu fac asta de fiecare dată. Atenţie: după ce le-am pus la fiert, pastele au tendinţa să se lipească între ele. E nevoie să le „scturăm” puţin, cu muchia spatulei de lemn, fără a le rupe.]
**[De ce mereu de măsline? Pentru că e mai sănătos, pentru că e mai gros şi foloseşti mai puţin, pentru că e mai bun la gust decît cel de floarea soarelui.]
Cele mai voi