OBLADI OBLADA AU GRATIN

ciuperci au gratinNu m-am putut abţine. Celebra piesă Beatles mi-a sunat în cap de îndată ce am definit „au gratin” în dispoziţia mea culinară de aseară. Ciuperci mari şi sănătoase, puţină costiţă afumată, tăiată subţire, „a l’italien”, cîteva cubuleţe de caşcaval afumat, un sos de smîntănă fină şi, peste toate cele, o mînă de ceapă verde, colorînd turbat toată povestea.

 

ciuperci au gratinINGREDIENTE. Ciuperci – aprox. 400 g, cît mai mari şi mai sănătoase, costiţă afumată – 100 g, fără os, tăiată în felii foarte subţiri, ceapă verde – o legătură, ouă – 3, smîntînă – 200 ml, scaşcaval – 50 g, sare, piper.

ciuperci au gratinPREPARARE. Am curăţat ciupercile, inclusiv pe dinăuntru, înlăturînd lamelele de culoare brună cu coada rotunjită a unei linguriţe. Le-am spălat, le.am tăiat în cîte patru sau şase bucăţi, în funcţie de mărime. N-am folosit picioruşele. Am tăiat feliile de costiţă în pătrate nu prea mari. Am curăţat ceapa verde, aruncînd o parte din frunze. Am spălat fir cu fir şi le-am tocat mărunt. Am tăiat caşcavalul în cubuleţe mici. Am bătut ouăle şi smîntîna cu puţină sare.

 

ciuperci au gratin Am uns vasul din sticlă termorezistentă cu puţin unt. Am aşezat ingredientele astfel: un strat de ciuperci, costiţă, caşcaval, ceapă verde şi încă un strat din fiecare, în aceeaşi ordine. Puţină sare cu piper. Apoi am turnat ouăle şi smîntîna. A stat în cuptor o jumătate de oră, primele zece minute la foc puternic, restul la foc mediu spre mic. În principiu, se coace pînă ce toate sucurile se evaporă. Am ras puţin parmezan imediat după ce am scos din cuptor. Am tăiat la vreo zece minute după ce am scos vasul din cuptor.

ciuperci au gratinSOCOTELI. (am preparat o cantitate suficientă pentru două porţii, calculele sînt pentru una singură) BANI: Ciuperci – 2.5, costiţă – 1.2, caşcaval – 1, ouă – 0.75, ceapă verde – 0.75, smîntînă – 1,  parmezan – 0.5. TOTAL: aproximativ 8 RON. TIMP: aproximativ 45 de minute, din care 30 – coacere. (vezi timeline mai jos).

ciuperci au gratin