ALTER BEEF CHOP SUEY

alter beef chop swey

Adica nu e chiar reteta originala chinezeasca de chop suey, pentru simplul motiv ca nu am avut la indemina chiar tot ce zic ei acolo. Daca ati citit reteta anterioara, probabil ati vazut ca n-am vrut sa congelez restul de pulpa de vitel, asa ca i-am decis soarta dupa cum urmeaza.

Bucata de carne fara pielite si grasime, taiata intii felii, apoi fisii destul de inguste, dar acum fiecare stie ce-i poate cutitul :) Trecute citeva minute prin wok, in ulei incins, cu un pic de sare. Am mai pus o dusca de sos Worchestershire si am amestecat tot timpul. Sosul asta e vechi de cind englezii si prieten bun cu carnea de vita. E de gasit cam peste tot, asa ca sa n-avem vorbe „elististe”, da? Am amestecat (cu spatula de lemn, nu specific de fiecare data pentru ca numai asa ceva folosesc, mai am una de la ikea, cu manson de cauciuc, la fel de prietenoasa cu teflonul) pina a scazut aproape de tot si s-a patruns carnea, pe care am scurs-o si am pus-o intr-un castron.

In sosul incins care a ramas in wok plus citeva linguri de ulei proaspat (de masline, dar si asta e un obicei permanent): o ceapa taiata fin, doua tulpini de telina taiate rondele, citeva ciuperci taiate mai mare, un catel de usturoi taiat in citeva bucatele. La foc mare la inceput, amestecind tot timpul. Cind ciupercile au inceput sa lase zeama, am acoperit tigaia si le-am lasat la foc mediu vreme de vreo 20 de minute. Cind s-au patruns telina si ciupercile, am adaugat compozitiei vreo doua linguri de sos de stridii si vreo patru de sos de soia (la fel de usor de gasit si astea prin toate magazinele mari). Am scazut focul si le-am lasat sa scada, fara capac, amestecind de data asta din coada tigaii, fara spatula.

Cind au scazut suficient, am dres din sare si piper. E foarte curios cum sosul de stridii are atitea in comun cu carnea de vita. Farfuria din imagine este, la origine, pentru paste, dar n-a obiectat. In farfurie am adaugat si doi ardei copti din „camaralui Totev”, cei mai buni de pe piata din punctul meu de vedere. Timpul de preparare sa fi fost la vreo 40 de minute, dar am avut vreme sa sparg un castron si sa adun cioburile intre timp :)