Ghivecele. Sau glăstruţe.

sâmbătă, 5 iulie, 2014 la 10:19 am

Am promis aseară, deci nu pot să mă fofilez. Ieri am găsit în piaţă nişte dovlecei rotunzi, mici, simpatici şi foarte apetisanţi întru creativitate culinară. Habar n-am dacă nu cumva e un lot mai mare prin toate pieţele oraşului, dar „la mine” îi aveau trei precupeţe despre care mi-e greu să cred că au ţinut vreodată o greblă în mână. Nu contează…

Pasul 1. I-am spălat, le-am tăiat capacele şi i-am scobit zdravăn. I-am opărit 10 minute în apă cu sare, coloctită. I-am aşezat în vase de sticlă termorezistentă, tapetate cu ulei şi pesmet.

dovlecei umpluti

Pasul 2. Am scobit câte o roşie potrivită la dimensiunea fiecărui dovlecel şi am plasat-o în cavitatea acestuia. Am păstrat pulpa şi sucul.

dovlecei umpluti

Pasul 3. Am opărit 1 Kg de boabe de mazăre nouă în apă sărată clocotită şi apoi am împărţit toată cantitatea la cei 12 dovlcei.

dovlecei umpluti

Pasul 4. Am adăugat în fiecare „ghiveci” ceapă tocată nu foarte mărunt, o lingură de ulei de măsline, sare, piper, oregano.

Pasul 5. Am adăugat în fiecare „glastră” suc şi pulpă din roşiile scobite, până aproape de margine.

Pasul 6. Î final am înghesuit în fiecare dovlecel vreo trei măslne verzi cu migdală şi două-trei file-uri mari de anchis.

dovlecei umpluti

Pasul 7. Am copt aproximativ 50 de minute la 180 de grade Celsius.

Pasul 8. Am pus în fiecare „ghiveci” două bucăţele de mozzarella şi am presărat pesmet crud de nucă braziliană (puteţi folosi caju, seminţe de pin, migdale). Am mai ţinut în cuptor 10 minute şi asta a fost.

dovlecei umpluti

Cam asta a fost toată treaba. O mâncare uşoară, aromată cu moderaţie, excelentă pentru o cină tihnită, înainte de fotbal aprig :)