GASTRONOMIE: PLĂCINTĂ CU PEŞTE (via JAMIE OLIVER’S MINISTRY OF FOOD)

sâmbătă, 13 iunie, 2009 la 4:37 pm

Ieri vă lansam (şi îmi lansam şi mie în acelaşi timp) o provocare: o plăcintă simplă şi tentantă, pe care Jamie Oliver o are la el pe site de prin toamna anului trecut. O propunere care sigur multora nu le prea aduce a plăcintă atâta vreme cât din filmuleţ lipsesc foile, coca şi ceea ce mai ştiu ei că este indispensabil unei plăcinte. „Acoperişul” din cartofi este unul dintre cele mai folosite moduri de a acoperi o plăcintă de prin (toate) părţile Regatului Unit. Foaia de piure închide cu mult succes umpluturi de carne tocată, organe, peşte, legume şi orice le mai trec elor să strecoare în ceea ce ei numesc în mod obişnuit „pie”. Multe imagini mai jos, text puţinel, căci nu m-am abătut prea mult de la varianta lui Jamie. Cheers, chef!

INGREDIENTE. Pentru patru porţii. File de somon – 250 g, file de macrou afumat – 150 g, creveţi cruzi (Tiger) – 100 g, aprox. 10 buc. Morcov – 1, mediu. Tulpini de ţelină – 2, nu prea mari. Roşii – 3. Spanac tânăr – 100 g. Ardei iute – 1/2 buc. Caşcaval moale – 200 g, pătrunjel tocat – 2 linguriţe, ulei de măsline, sare, piper, zeama de la o lămâie. Pentru piure: 4-5 cartofi potriviţi, o linguriţă de unt, sare, piper, opţional nucşoară rasă.

UMPLUTURA. LEGUMELE şi BRĂNZA. Am dat pe răzătoarea mare beţele de şelină, morcovul, caşcavalul. Am dat pe răzătoarea mică ardeiul iute. Dacă nu mâncaţi iute, puteţi să renunţaţi la el. Am tăiat roşiile în patru. Am spălat bine frunzele de spanac şi le-am rupt.

UMPLUTURA. PEŞTELE. Am tăiat fileul de somon în fâşii groase de două degete, apoi în cuburi. Am tăiat fileurile de macrou afumat ceva mai mărunt, dar nu foarte. Am curăţat creveţii complet (inclusiv de coadă şi „vene”) şi i-am lăsat întregi.

UMPLUTURA. FINAL. Am pus toate ingredientele într-un vas termorezistent. Am adăugat aproximativ 4 linguri d eulei de măsline, zeama de la o lămâie, piper şi sare cu moderaţie. Am tocat pătrunjel proaspăt şi am mai pus câteva frunze de măcriş proaspăt.

PIURE. Am fiert cartofii, i-am tăiat în cuburi, am adăugat untul, sarea, piperul, nucşoară rasă. Apoi am pasat totul cu un mixer de mână-

FINAL. Am întins piureul peste compoziţia din vasul termorezistent şi am pus la cuptorul încălzit cu un sfert de oră înainte. A fost gata după aprox. 40 de minute de stat la cuptor, la foc mediu.

Da, pot spune că peştele afumat face o treabă foarte bună în tot amestecul, că e bine să se simtă gustul acrişor de lămâie şi că întîlnirea dintre somonul proaspăt şi alte chestii afumate detronează însuşi somonul afumat de pe soclul său cam snob. Crusta de cartofi e moale la îeşirea din cuptor, dar pe măsură ce se răceşte cu totul, combinaţia e de cinci stele.

SOCOTELI. Timp activ: aprox. 30 min. Coacere: aproximativ 40 min. Total: 70 min. Bani / porţie:  6.5 RON