BUCUREŞTI: STREET DELIVERY, O ALTĂ PROMISIUNE

sâmbătă, 13 iunie, 2009 la 3:20 pm

Ar fi simplu să spunem că Streed Delivery este un proiect de cultură citadină, care se desfăşoară pe 12, 13 şi 14 iunie pe strada Arthur Verona, aflată în Bucureşti, perpendicular pe Bd. Magheru, între Cărtureşti şi Cinema Patria. Ar fi la fel de simplu să spunem că la Streed Delivery se întîmplă artă de stradă, teatru, muzică sau alte ateliere experimentale, că se poate bea o bere sau se pot citi benzi desenate atârnate pe pereţi. Ar fi mult prea simplu.

Strada pietonală, adică închisă tot weekendul traficului auto, plină de oameni care se exprimă public într-un fel sau altul este o poveste spre care românii privesc cu jind încă de pe vremea când oraşele din transilvania şi nu doar ele aveau ceea ce ei numesc Corso. Nu cred să fi existat vreun candidat la vreuna dintre primăriile bucureştilor în ultimii 20 de ani care să nu fi inclus pe lista de promisiuni dure ale campaniei electorale facilitarea acestui spaţiu dedicat artelor şi comunicării de toate felurile. Nu doar un weekend sau două pe an, ci în fiecare săptămână, aşa cum se întâmplă, de fapt, prin alte părţi.

Aseară, la Streed Delivery, m-am bucurat mult că se întâmplă. Chiar şi aşa cum s-a întâmplat. Pentru că doar din pasiune şi cu voluntariat nu prea poţi organiza chiar perfect o joacă de-asta suficient de serioasă încât să aibă nevoie de resurse de toate felurile. Aseară am repirat un aer copilăresc, de boacănă făcută cu mult entuziasm. Am făcut două-tre ture pe stradă, de la un capăt la celălalt, de la intrarea de pe Magheru până la scena pe care cânta un nene la nişte cd-uri. Am văzut un Beagle frumos, nişte hârtie udă, pusă la uscat pe un (desigur!) uscător, oameni cu limonadă, benzi desenate atârnate pe pereţi, graffiti (urâţel, dar e clar că oamenii studiază), bere, o bucată de iarbă cu un semn pe care scris „desculţ în iarbă”, în care nişte oameni stăteau încălţaţi, jonglerie, tobe faine…

Am mai văzut oameni desenând un plan de casă pe asfalt, mărgele şi zorzoane, muzici drăguţe, oameni, populaţie, jandarmi… Street Delivery ar trebui să devină un obicei săptămânal. În felul ăsta, cei care-l organizează ar apuca să înveţe să-l facă mult mai bine. În felul ăsta, unii sau alţii ar putea decide să investească şi ceva lei în toată povestea. În felul ăsta, oamenii ar şti că există varianta asta de petrecut un ces ori două, la fiecare sfârşit de săptămâmnă. Recurenţa e bună pentru că totul are ocazia să se aşeze, să se socotească mai bine şi să creeze lucruri mai bune şi mai durabile. Chiar şi campaniile caritabile găzduite prin evenimentele de-aici ţi-ar putea creşte credibilitatea.

Şi ca să fiu sigur că vă fac poftă de Streed Delivery, vă las mai jos câteva imagini. E deschis şi azi, şi mâine.