PRÎNZUL DE VINERI: INIMĂ LA GRĂTAR, CU SALATĂ DE VARZĂ MURATĂ

joi, 2 aprilie, 2009 la 11:25 pm

E varză proaspătă pe toate drumurile, corect. Dar ce faci cu un rest de varză murată, în stare perfectă, pe care parcă nu l-ai arunca doar pentru că i-a trecut sezonul? Îi găseşti un pretext pe măsura potrivelii şi a unui „adio” scurt, fără lacrimi, adresat iernii care eşti sigur că nu se mai întoarce cîteva luni bune. Inima de porc, văduvită de grăsimea evidentă, nu face nazuri la o frigare foarte simplă şi rapidă. Asta, desigur, pentru cei ce nu strîmbă din năsucurile sensibile cînd aud de mîncare bună, făcută din măruntaie.

INGREDIENTE. Pentru două porţii: o inimă de porc, 400 g varză murată, sare, piper, ulei de măsline, ardei iute.

INIMĂ LA GRĂTAR. Cum spuneam, am înlăturat grăsimea şi valva inimii, am tăiat-o apoi pe lung, în felii subţiri. Le-am spălat bine, le-am frecat cu puţină sare cu piper. Am încins tigaia grătar şi am fript feliile de inimă pe ambele părţi, pînă s-au pătruns cît am vrut. N-a durat mai mult de un sfert de oră.

SALATĂ DE VARZĂ MURATĂ. Am spălat varza cu apă, cît să se dezmorţească de sare şi de zeamă. Am stors bine frunzele e varză murată, încercînd să scap de aproape toată zeama de murătură. Am tăiat-o foarte fin, cu un cuţit bine ascuţit. Am mai stors-o puţin, în ghemotoace, cu palmele. Am răsfirat-o apoi într-un castron, i-am dat cîteva linguri de ulei de măsline, cît să nu devină prea grasă. Am mai pus piper, ardei iute tăiat şi cîteva frunze de măghiran, destul de iute la gust şi el, dar din alt film decît ardeiul.Combinaţia cu inima friptă îţi dă senzaţia unei mîncări uşoare, carnea fiind şi ea suficient de slabă.

SOCOTELI. Preţ / porţie: ~3 RON. Timp: ~20 de minute. Vezi timeline mai jos.