SCĂRICICĂ SLIM, PE CARTOFI ŢĂRĂNEŞTI. PENTRU MARŢI.

luni, 30 martie, 2009 la 8:38 pm

Poate părea o exagerare ăn prag de primăvară şi pe temperaturi galopante în sus, dar luăm în calcul că, prin unele părţi, alţii tocmai au scăpat de ultima zăpadă. Unde mai pui că scăricica în cauză a trecut printr-un riguros proces al degresării, aşa cum veţi vedea mai departe. Uneori chiar şi temutul purcel se poate bucura de binefacerile primăverii, lăfăindu-se în ierburi şi masaje aromate. Mai mult, la cuptor am auzit că se transpiră mult, deci zicem şi noi că am trecut fiara prin saună, unde a mai pierdut din grăsimi şi obiceiuri nutritive proaste.

INGREDIENTE. Pentru patru porţii: scăricică de porc – aprox. 6-700 de grame, o legătură de ceapă verde, trei cartofi mari, 100 de grame de piept de porc afumat, un sfert de ardei iute, măghiran proaspăt, sare, ulei de măsline.

PIEPTUL DE PORC / SCĂRICICA. Am spălat cu apă rece bucata de carne şi coaste, apoi am tăiat cu un cuţit ascuţit stratul de grăsime şi şorici de deasupra. Am făcut o crestătură adîncă, pe lungimea coastelor, în care am băgat cu grijă trei fire de ceapă verde. Într-un mojar de piatră, am pisat o legătură de pătrunjel, cu sare de mare, ardei iute, zeamă de lămîie şi ulei de măsline. Am frecat apoi bucata de piept cu tot conţinutul moşarului, pe toate părţile. Am pus carnea într-o tavă, cu două căni de apă, apoi am trimis-o la cuptor, la foc puternic, aproape 40 de minute.

CARTOFII ŢĂRĂNEŞTI. Am curăţat cartofii şi i-am fiert pe jumătate, în apă. Am tăiat pieptul de poirc afumat în cubuleţe mici, l-am pus la prăjit într-o tigaie cu teflon. Cînd în tigaie am avut suficientă grăsime lăsată de bucăţelele de piept, am pus o legătură de ceapă verde, tocată mărunt. Am amestecat, la foc puternic. Am adăugat şi ardeiul iute tocat, am mai călit un minut, după care am adăugat cartofii fierţi, tăiaţi cuburi. De-aici am amestecat numai din coada tigăii, ca să nu se sfărîme cartofii. Au fost gata în aproximativ un sfert de oră de pripeală la foc mare.

FINAL. Am scos scăricica din cuptor şi am tăiat-o în bucăţi de lăţimea coastelor. Pe farfurie, am pus cîteva coaste şi cîte o porţie din garnitura de cartofi.

SOCOTELI. Preţ / porţie: ~ 7 RON. Timp: ~70 de minute. Vezi timeline mai jos.