PROPUNEREA CULINARĂ DE VINERI: CHINEZĂRIE CU BURTĂ
Spuneţi-i tocăniţă sau spuneţi-i wok de fagure de burtă cu legume, eu tot chinezărie cu burtă o să-i zic. La aşa popor iubitor de ciorbă de burtă sau tuslama, oare mai încape vreo altă întrebuinţare gastronomică a altfel neglijabilei burţi de vacă? O mai găseam, cu ani destul de mulţi în urmă, în meniul celor de la Wu Xing, dar plutea în mult sos cu fasole boabe. Mai întîi au renunţat ei la ea, apoi am renunţat eu la ei, de tot. Hai să vedem ce mai e şi cu treaba asta.
INGREDIENTE. Pentru patru porţii. Burtă de vită (fagure) – 300 g, 1/2 ardei gras roşu, la fel şi verde, o legătură de ceapă verde şi una de usturoi, o ceapă medie, un morcov tăiat fîşii, o ţelină mică tăiată mărunt, sos de soia, ulei de susan, oţet de orez, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel verde. Opţional: o cutie mică de fasole roşie, urechi de lemn.
PREPARARE. Am cumpărat burtă gata curăţată, dar nu prefiartă. Curăţată, ca să mă scutesc de lungi procedee cu sare şi oţet, aşteptări şi spaime olfactive. Nu prefiertă, pentru că mie mi se pare că nu are aproape nici un gust. Crudă şi musai „fagure”, adică aceea pe care parcă toate cîrciumile din Bucureşti o ocolesc cu precizie cînd vine vorba de ciorbă. E doar un considerent estetic, dar mie-mi place mult.
Am mai spălat burta de cîteva ori, apoi am tăiat-o în bucăţi pătrate sau în formă de romb. Aşa am fiert-o, în apă cu puţină sare şi o ceapă, într-o cratiţă cu capac. A fiert în aproximativ o oră. Într-un wok măricel (tigaie cu fundul rotund), am încins două linguri de ulei de măsline. Am călit ceapa şi usturoiul verde vreo trei minute.
Am adăugat bucăţile de burtă fiartă şi am prăşit înăbuşit, cu capac, vreo cinci minute. Am pus apoi ardeiul de trei feluri, tăiat în fîşii subţirele, morcovul şi ţelina. Am amestecat şi am lăsat să se înăbuşe vreo 20 de minute, amestecînd din cînd în cînd. Legumele trebuie să se pătrundă, dar nu să se înmoaie excesiv. Să rămînă pe jumătate crude.
Am adăugat apoi piper, o lingură de ulei de susan, două de sos de soia şi două linguriţe de oşet de orez. Toate aceste ingrediente dau adevărata aromă chinezească alcătuirii din wok. Le puteţi găsi pe toate, la preţuri decente, în magazinul cu mărfuri chinezeşti descoperit acum cîteva luni în Colentina. Nu am pus sare pentru că sosul de soia va rezolva foarte bine partea asta. Am amestecat bine din nou, după care am adăugat fasolea şi urechile de lemn (două linguri – uscate) hidratate în apă călduţă şi scruse. Astea din urmă sînt opţionale. Altfel, după ce s-au amestecat bine ingredientele cu sosurile, treaba e cam gata. Pătrunjel tocat mărunt, peste toată povestea, în farfurie.
SOCOTELI. Bani: aproximativ 6 RON / porţie. Timp: aproximativ două ore, din care 80 de minute fierbere.
Cele mai voi