ÎN CASEROLĂ: CRAP LA CUPTOR, CU LEGUME

luni, 23 martie, 2009 la 5:15 pm

Pupat cu foc vineri dimineaţa devreme, Gigel era deja „propunerea pentru marţi” pe la ora prînzului. Mare durere şi cu peştele ajuns în gastronomia cotidiană românească. Din lipsă de grătar la bloc şi, mai cu seamă, de groaza respectuoasă faţă de peştele „fiert” la cuptor, în România se mănîncă parcă prea mult peşte năclăit în făină şi scăldat în ulei încins. Pentru marţi l-am blagoslovit pe Gicuţă cu multe legume şi un masaj de relaxare cu ceapă, usturoi verde şi sare de mare, cît să nu uite de unde-a venit.

INGREDIENTE. Pentru patru porţii. Un crap proaspăt, de 1,5 kg, curăţat de solzi şi pe dinlăuntru. Patru ciuperci mari, cîte o jumătate de ardei gras roşu, verde şi galben. Două legături de usturoi verde şi una de ceapă. Doi morcovi. Sare, piper, vin alb, pătrunjel, zeamă de lămîie, ulei de măsline.

PREPARARE. Am curăţat peştele de cei cîţiva solzi. Crapul chinezesc are foarte puţini, cîţiva pe spate şi alţi cîţiva pe burtă. Am cumpărat peştele proaspăt, cînd se zbătea pe taraba din Obor. Consider că e cea mai bună şi mai sigură variantă în care e bine să cumperi peşte. Dacă n-ai răbdare să cureţi solzii, sigur găseşti pe cineva să te ajute cu asta chiar în hala de peşte. Acasă l-am despicat pe burtă, l-am curăţat bine şi l-am spălat. Am scos şi branhiile, cu ajutorul unui cuţit.

Am crestat peştele pe ambele părţi, la distanţă aproximativă de două degete. L-am frecat apoi cu o mînă de sare grunjoasă, de mare. Am tăiat apoi pe lung cîteva fire de usturoi, am frecat peştele pe toate părţile cu ele, apoi le-am „ascuns” înăuntru. Ultimul masaj a fost cu trei linguri de ulei de măsline. L-am lăsat să tragă un pui de…crap căt am pregătit legumele.

Am curăţat şi am tăiat în bucăţi măricele: o legătură de ceapă verde, una de usturoi, ardeiul de trei culori şi ciupercile. Am pus o parte din legume în tavă, apoi peştele şi apoi restul de legume, aranjate pe lîngă animal. Am stors o lămîie întreagă peste tot conţinutul tăvii, am mai pus cinci linguri de ulei, sare şi piper, după care am scăldat totul în jumătate de sticlă de vin alb. Uleiul şi vinul au ajutat peştele să nu se usuce foarte tare la copt. Pe parcursul coacerii, am deschis din cînd în cînd cuptorul şi am pus cu un polonic sos pe partea de deasupra a crapului. A stat la cuptor aproximativ 40 de minute, la foc mediu. Cînd l-am scos pe farfurie, am pus deasupra pătrunjel tocat mărunt şi amestecat cu zeamă de lămîie proaspătă. Merge cu garnitură de orez, cartofi natur sau cu o salată din multe frunze de primăvară.

SOCOTELI. Bani: aproximativ 8 RON / porţie. Timp: curăţare – 15 minute, pregătire legume – 10 minute, pregătire peşte – 10 minute, coacere – 40 de minute, spălat vase – 10 minute.  Timp activ: aproximativ 40 de minute.