SĂPTĂMÎNA VIITOARE, ÎN CASEROLĂ

vineri, 20 martie, 2009 la 3:35 pm

Continuăm interacţiunile gastronomice mai „uşoare”, potrivite primăverii ăsteia care prin pieţe parcă a luat-o razna. Chiar, mă întreb cîţi dintre voi n-au mai văzut o piaţă la culoare de vreme îndelungată. Zău ca în marile magazine găseşti o mulţime de lucruri bune, dar parcă tot piaţa clasică, tarabele pline şi verziturile cu urme de pămînt mă dau gata mai degrabă şi mai durabil. E a treia săptămînă la rînd cînd umplu caserola după o vizită foarte matinală prin piaţa Obor şi nu-mi pare rău deloc.

CRAP ÎNTREG CU LEGUME, LA CUPTOR

  • Pentru patru porţii. Un crap proaspăt, de 1,5 kg, curăţat de solzi şi pe dinlăuntru. PAtru ciuperci mari, cîte o jumătate de ardei gras roşu, verde şi galben. Două legături de usturoi verde şi una de ceapă. Doi morcovi. Sare, piper, vin alb, pătrunjel, zeamă de lămîie, ulei de măsline.

FARFALLE CU VIŢEL

  • Pentru trei porţii. Farfalle – 300 de grame paste uscate. Muşchiuleţ de viţel – 200 g, o legătură de usturoi verde, cîteva fîşii subţiri de ardei gras verde, roşu şi galben, un pahar mic de vin alb, măghiran, busuioc, sare, piper, ulei de măsline.

CHINEZĂRIE CU BURTĂ

  • Pentru patru porţii. Burtă de vită (fagure) – 300 g, 1/2 ardei gras roşu, la fel şi verde, o legătură de ceapă verde şi una de usturoi, un morcov tăiat fîşii, o ţelină mică tăiată mărunt, sos de soia, ulei de susan, oţet de orez, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel verde. Opţional: o cutie mică de fasole roşie, urechi de lemn.

SALATĂ „AGA” CU BATOG DE CRAP

  • Da, „adunarea generală a acţionarilor”. Pentru că am adunat multe frunze în salata asta: spanac, leurdă, untişor şi lobodă roşie. Un strop de ceapă verde, batog de crap afumat, ulei de măsline, sare, zeamă de lămîie. Vorbim pe larg, săptămîna viitoare.