LIMBĂ LA TIGAIE, PENTRU MIERCURI

marți, 17 martie, 2009 la 6:04 pm

Fără vorbe multe, că nu e vreun tratat de neurochirurgie. Limba să fie proaspătă şi cărnoasă, că restul e deja un fel de „căţeluş cu părul creţ”.

INGREDIENTE. Pentru două porţii: 200 de grame de limbă de vacă, o ceapă mică, o legătură de ceapă verde, una de usturoi, un sfert de ardei gras roşu, un pahar din zeama în care a fiert limba, un pahar mic de vin alb, o ceaşcă de suc de roşii, măghiran, salvie, mentă, sare şi piper. Opţional, mălai pentru mămăligă.


PREPARARE. Limba a fiert aproape o oră, pe foc mediu, într-o cratiţă cu apă, acoperită cu un capac. Cînd a dat primul clocot, am schimbat apa. La al doilea clocot am adăugat puţină sare şi o ceapă curăţată şi crestată la unul dintre capete. Cînd limba a fost fiartă, am curăţat stratul gri de la suprafaţă (se desprinde foarte uşor cînd limba e fiartă, ce nu se desprinde, tăiaţi cu un cuţit), apoi am tăiat-o în felii subţiri.

Am încălzit patru linguri de ulei de măsline într-un wok. Am adăugat, pe rînd, ceapa şi usturoiul verde, tocate mărunt. Apoi ardeiul, după aproximativ cinci minute de amestecat şi călit la foc mediu, cu sare şi piper. Apoi bucăţile de limbă, zeama de carne şi vinul. Am fiert înăbuşit, cu capac, aproximativ un sfert de oră. Apoi am pus sucul de roşii, am mai fiert la foc mediu, aproximativ zece minute. Cu un minut înainte de a lua tigaia de pe foc, am adăugat salvia, măghiranul şi menta. Am făcut şi o mămăligă mică, de control.

SOCOTELI. Bani: aproximativ 6 RON / porţie. Timp: (fără fierbere) aproximativ 40 de minute.