VARZĂ CU CARNE DE PUI, PENTRU CASEROLA DE VINERI

joi, 5 martie, 2009 la 1:28 pm

Varza proaspătă şi dulce, de primăvară, face casă bună cu ea însăşi. Dar dacă imboldurile carnivore nu ne dau pace (şi ar cam trebui să ne dea, că postul are şi el rostul lui fiziologic dincolo de implicaţiile religioase), o tocătură de pui echilibrată cu meşteşug din toate principiile gustative, ar putea înlocui cu mare succes eternul şi deloc fascinantul porc naţional. Ceea ce urmează mai la vale, cu poze şi experienţe proprii, pentru caserola de vineri.

INGREDIENTE. Pentru patru porţii: o varză medie (aprox. 1 kg); carne de pui – 400 g, o ceapă medie, usturoi – doi căţei, orez – jumătate de ceaşcă (100-150 g), smîntînă – trei linguri pentru tocătură + o lingură / porţie, boia dulce de ardei, mărar tocat, sare, piper, cimbru.

CARNEA. Am cumpărat carne de pui tocată, pe care am retocat-o pe fundul de lemn, cu satîrul bine ascuţit. Am adăugat în ea usturoiul bine mărunţit, cimbru, sare şi piper. Am pus apoi orezul spălat şi am amestecat din nou, pentru ca toate ingredientele să fie bine repartizate în toată tocătura. La final am pus cele trei linguri de smîntînă şi am amestecat din nou, cît mai bine.

VARZA. Am tăiat-o cît mai fin cu putinţă, ajutat de un cuţit lung, foarte bine ascuţit. Am călit-o apoi împreună cu ceapa tocată mărunt şi trei linguri de luei de măsline. N-am călit-o mai mult de un sfert de oră, am lăsat-o pe jumătate crudă. Am pus şi aici boia dulce de ardei, sare, piper şi mărar tocat mărunt, cu un minut înainte de a stinge focul.

LA CUPTOR. Într-o cratiţă potrivită pentru cantităţile de carne şi varză, am pus pe fun do lingură de ulei de măsline, apoi un strat de varză, unul de carne şi tot aşa pînă am terminat cele două compoziţii. Ultimul strat, cel de deasupra, ar trebui să fie de varză. Am pus o ceaşcă de apă (varza n-a lăsat zeamă la călit) şi am decorat suprafaţa cu felii de ceapă şi de roşie. A stat la cuptor aproximativ o jumătate de oră, la foc puternic, pînă ce varza şi carnea s-au fiert şi au scăzut bine. Am verificat pe parcurs, cu o furculiţă.

ÎN CASEROLĂ. Cu o lingură de smîntînă rece şi o ploaie de mărar. Ca în imaginea de mai jos. Merge bine şi-un ardei iute, după alegerea fiecăruia.

SOCOTELI. Bani: aproximativ 4.5 RON / porţie. Timp: aproximativ Aproximativ 80 de minute, din care 30 de minute – coacere. Vezi timeline mai jos.