BURGERI DE PUI. PROPUNEREA PENTRU JOI.

miercuri, 4 martie, 2009 la 2:21 pm

Nu e prima propunere de „chiftele americane” pe care o veţi găsi aici, dar pentru caserola de joi am recurs la domnul pui. Burgeri de pui, dreşi cu miresme iscusite şi deloc generatori de tevatura presupusă de unii atunci cînd vine vorba de grătarul de pe aragaz. O mai spun o dată: nu e musai să-ţi explodeze bucătăria atunci cînd decizi să pui la treabă tigaia-grătar. Dacă mai are şi teflon, deja totul de vine joacă de copii. Hai să vedem un burger de pui, cu explicaţii şi imagini concludente.

INGREDIENTE. Pentru două porţii: carne tocată de pui – 300 g, usturoi – doi căţei, cimbru, pătrunjel tocat, sos de soia  (opţional), sos Worchestershire, sare, piper, două linguri de ketchup şi două de muştar, felii de castravete, de roşie şi, eventual, de ceapă. Chifle sau lipie bine crescută.

PREPARARE CARNE. Am cumpărat pulpe de pui tocate. Carnea de pui este destul de uscată, mai uscată decît porcul sau vaca, aşa că pulpele de pui cu puţină grăsime sînt mai potrivite pentru burgeri. Pe fundul de lemn, am tocat din nou, cu un satîr ascuţit, carnea cumpărată. Am adăugat în ea usturoiul şi pătrunjelul, tocate mărunt. Apoi cimbrul, sarea şi piperul. Am amestecat bine compoziţia. Am adăugat sosul de soia (două linguri) şi cel Worchestershire (patru linguri). Sosurile trebuie amestecate rapid în carne pentru ca toată compoziţia să nu rămînă foarte zemoasă. Am modelat burgerii, apoi i-am aşezat pe două coli de hîrtie de copt şi i-am lăsat în frigider aproape 30 de minute.

PE GRĂTAR. Am scos burgerii din frigider cînd au fost suficient de tari cît să poată fi puţi pe grătarul încins. Ceea ce am şi făcut. I-am fript la foc puternic mai întîi, cîte cinci minute pe fiecare parte, apoi la foc mediu spre mic încă creo trei minute. N-am vrut să-i usuc, dar carnea de pui mi-a luat-o puţin înainte. E bine să aveţi grijă de grătar pentru a fi siguri că frigeţi burgerii exact cît vă plac.

FINAL. Eu am folosit o lipie crescută. Nu-mi plac chiflele pe car ele-aş putea găsi în jurul casei, aşa că lipia mi s-a părut mai potrivită. Am tăiat-o pe jumătate. DIn fiecare jumătate am scos miezul, cu grijă să nu rup coaja rămasă. Am amestecat într-un castron muştarul şi ketchup-ul. Am uns cu sosul ăsta pe interior fiecare jumătate de lipie. Am tăiat rondele subţiri de roşie, castravete şi ceapă. Am pus cîteva rondele de castravete pe pereţii lipiei. Apoi am pus burgerul. Pe lîngă el, am mai adăugat rondele de roşie şi de ceapă, apoi încă puţin sos. Pentru a menţine pîinea pufoasă, ar fi bine să înfăşuraţi burgerii separat, în folie de plastic, pînă la ora mesei.

SOCOTELI. Bani: aproximativ 4 RON/porţie. Timp: aproximativ 70 de minute, din care 30 de minute burgerii stau în frigider.