ÎN CASEROLĂ, PENTRU MIERCURI: PUI LA CUPTOR, CU SPARANGHEL ŞI SOS DE SMÎNTÎNĂ

marți, 3 martie, 2009 la 10:07 am

Am început de ieri pregătirile pentru puiul dospit în ierburi, ca să aibă timp să se parfumeze o zi întreagă, cu o grădină întreagă de verzituri stîlcite cu eleganţă în mojarul de piatră. Astăzi, orătania e numai bună de ascuns în cuptor şi de combinat cu sparanghel opărit în zeamă de carne şi sos de smîntînă subţire, piperat cît să nu pară doar o joacă de copii. Încheiem povestea începută ieri, cu poze şi explicaţii.

INGREDIENTE. Pentru 5-6 porţii: un pui întreg, o legătură de sparanghel, zeamă de carne de pui şi o grădină întreagă: pătrunjel, mărar, busuioc, măghiran, ardei iute proaspăt, zeamă de lămîie, boia de ardei, coajă de lămîie, sare piper. Pentru sos: unt – 50 g, smîntînă – 100 ml, sare, piper.

PUIUL LA CUPTOR. L-am aşezat în tavă cu pieptul în sus, cît mai aplatizat. Am pus peste el tot conţinutul pungii în care a stat peste noapte. Am încins cuptorul cu aproximativ 15 minute înainte şi am copt puiul mai puţin de o jumătate de oră. La foc puternic. S-a rumenit bine încă după primul sfert de oră, aşa că am micşorat focul cuptorului către mediu spre mic. Dacă lichidele din tavă se evaporă prea repede, cu mult înainte ca puiul să fie gata, ar fi bine să turnaţi peste el o jumătate de pahar de zeamă de carne. Am mai spus pe-aici: puiul e gata cînd, înţepat adînc cu furuliţa, lichidul ce se scurge prin găuri este limpede.

SPARANGHEL. Am pus la fiert două căni de zeamă de carne de pui. Am tăiat capetele de jos ale firelor de sparanghel, păstrînd partea cu muguri şi aproximativ trei degete din coadă. Le-am spălat şi le-am pus în zeama de carne cînd a clocotit. Nu le-am ţinut mai mult de zece minute, în clocote mici. Îmi place sparanghelul mai tărişor, dar aici e vorba de preferinţele fiecăruia.

SOS DE SMÎNTÎNĂ. Am topit încet untul, pe cel mai mic ochi al aragazului. Am pus apoi piperul şi smîntîna, am amestecat cu spatula de lemn şi am lăsat totul să fiarbă fără clocote (focul mic de tot!), vreo cinci minute. Pe farfurie am pus o bucată de pui, cîteva fire de sparanghel şi cîteva linguri de sos. Aromele de ierburi proaspete care au intrat bine în puiul copt, combinaţia cu textura şi gustul proaspăt al sparanghelului plus sosul fin, delicat, de smîntînă, m-au convins încă o dată că am un hobby de invidiat.

SOCOTELI. Bani (pentru o porţie): aproximativ 6 RON / porţie. Timp: aproximativ 60 de minute (excluzînd timpul în care puiul a stat în frigider). Vezi timeline mai jos.