CĂRŢI DE CĂPĂTÎI DE LA JURNALUL NAŢIONAL.

marți, 3 martie, 2009 la 11:00 pm

„Trăim într-o lume cu o mie de posibilităţi sau niciuna. O lume în care am ajuns să uităm cine suntem. Trebuie să începem cu noi, să redescoperim ce-i al nostru. Valorile, tradiţia, cărţile cu care am crescut. Care trebuie să fie în fiecare casă. Pe care să le dăm mai departe. Nu uita niciodată asta. Redescoperă. Citeşte!”

Dragă Marius Tucă, uneia dintre „rîmele care au ieşit la suprafaţă fără să aibă ceva de spus”, uneia dintre „victimele incompetenţei proprii„, unuia dintre „onaniştii ca toţi onaniştii care se ascund la adăpostul anonimatului” i-a plăcut să audă în seara asta că, de pe 18 martie, o să găsească în fiecare miercuri o carte aproape obligatorie, împachetată în Jurnalul Naţional.

I-a plăcut şi ce ai scris dumneata mai sus, dar şi că toate cărţile-astea pe care vă propuneţi voi să le vindeţi vreme de doi ani nu sînt îmbrăcate în muşama. Copertă din hîrtie texturată, folio auriu, supracopertă… Adică un alt fel de a spune decent că, pe vremuri de criză, poţi să faci lucruri faine cu o părticică din vagoanele de bani garate în anii precedenţi. E bine că Marin Preda, că Eliade, că Serghi, că Mateiu Caragiale, că Sorescu, că Fănuş Neagu, că Nicolae Filimon.

Ei bine, dragă Marius Tucă, „ca să nu mi se vadă sufletul mic şi egoul mare„, aş putea spune, la sfîrşitul acestui gest dezinteresat pe care-l fac faţă de un prieten, că e doar o întîmplare că toate astea se vor petrece acolo unde dumneata eşti „în capul trebii” (eu nu sînt oltean, dar se-ntîmplă să-mi placă prazul şi Marin Sorescu). Aş face-o cu siguranţă, dacă „aş pluti în deriva propriei conştiinţe„. Şi poate că ţi-ar conveni, că te bănuiesc modest. Sau poate doar neştiutor a te purta în situaţii de laudă. Uite, aici semeni puţin cu onanistul ce mă aflu.