Chef Florin Dumitrescu are nevoie de un restart
Vine o vreme în viaţa unui om când toate, dar absolut toate, merg de la prost spre dezastruos. Experienţa personală m-a învăţat că, atunci când intri într-o astfel de zodie şi rişti să dai din bară în bară o săptămână, cel mai bine e să te opreşti, să respiri adânc o zi şi apoi să vezi cum dregi maioneza. Am toate motivele să cred că Florin Dumitrescu are nevoie de o vacanţă.
MasterChef a şters pe jos cu Hell’s Kitchen!
(Reporter Virtual)
A fost întâi nenorocirea de la TV, la care nici măcar publicul Antena 1 n-a vrut să se uite. N-are rost să reiau subiectul, ştiţi de ce nu vă uitaţi la varianta antenistă a „Hell’s Kichen”, ştiţi cum arată cifrele de audienţă şi dacă nu ştiţi, aveţi unde să le găsiţi. Un lucru e clar: „Iadul bucătarilor” merge prost, generează dezgust şi îndepărtează pasionaţii de bucătărie de pe canalul pe care se difuzează.
Sandvişurile lui Chef Florin Dumitrescu – banale spre oribile şi scumpe (Metropotam)
Apoi a lansat nişte sandvicuri. Mult spus „lansat”, ba dimpotrivă, intrarea lor pe piaţă s-a întâmplat oarecum pe şest, ca şi cum nici producătorii şi nici personajul care „le semnează” nu erau convinşi că merită prea mult tam-tam. A urmat testarea Metropotam, din care am văzut şi am aflat că nu e bine, că arată rău, că sunt în offside din punct de vedere calitate-cantitate-preţ.
Dacă aş face un şniţel, ar fi cel mai bun şniţel pe care ai putea să-l mănânci! (Chef Florin Dumitrescu)
În consecinţă, porneşte maşina de spălat imagine, numai că prea rapid şi prea dând în PR ca surdul în darabană. Un megainterviu „de criză”, în care nu am reuşit să remarc decât sârguinţa jurnalismului piaristic. Şi am mai remarcat ceva: multă aroganţă şi slabă înţelegere a relativităţii „individ-mâncare”. Florin Dumitrescu se lansează în teorii despre preferinţe şi opţiuni în condiţiile în care subiectul este un produs de masă, împachetat ca atare şi distribuit în benzinării. Revine pe propria pagină Facebook cu încă o scurtă pledoarie în aceiaşi termeni şi cu aceeaşi atitudine arogantă.
Astăzi am fost în piaţă, în Obor, şi am cerşit, practic, la toţi măcelarii, să-mi dea toate oasele de vită pe care le au, ca să pot să-mi fac preparatul.
Campania de spălare pe sandvici continuă aşa cum numai trustul – gazdă ştie să presteze, mai ales când vine vorba de propriii angajaţi sau, după caz, patroni. Antena Stars face un microreportaj pe care cu siguranţă nu l-ar fi văzut aproape nimeni dacă Chef Florin Dumitrescu nu l-ar fi urcat, cu multă mândrie, pe aceeaşi proprie pagină Facebook. Am decupat câteva fragmente pentru a le putea comenta, dar găsiţi clipul integral la finalul articolului.
OASE DIN OBOR
…aaaaaaoleu….păi ce facem acum, Chef? Ditamai chef de cuisine în ditamai restaurantul de megafiţă (Tapo, nu?) n-avem şi noi un furnizor cât de cât ager, să ne dea nişte oase bune de vită, să lucrăm măcar un demi glace din când în când şi să nu fim sâmbătă dimineaţă la mâna „tuturor măcelarilor” din Obor? Ştiu eu nişte băieţi, te pun în legătură cu ei, mai ales că şi eu sunt mare amator de măduvă de vită, în mai multe situaţii şi instanţe.
N-am nicio problemă cu Oborul, dar jur că sunt trei tarabe mari şi late de unde am curajul să cumpăr carne şi peşte în Obor. Pentru că, printre aceia „toţi” de unde spui dumneata că ai luat oasele, sunt măcar câţiva de la care n-aş cumpăra niciodată nici măcar pungi de plastic. Pe de altă parte, Chef, nu ţi-a fost greu să iei certificat de conformitate de la toţi cei cărora li s-a făcut milă de cerşeala respectivă? Sau poate vrei să-ţi număr pe degete măcelăriile din Obor care deţin faimoasa ştampilă ovală?
Domnule Dumitrescu, dragă Florine şi măi omule, spune-mi că nu ai servit acea măduvă celor 300 de invitaţi de la „pre-opening”-ul punctului de lucru de toamnă-iarnă al Tapo. Spune-mi că nu ai servit măduvă din oase provenind de la animale a căror provenienţă, sacrificare, porţionare şi stocare ar fi imposibil de identificat în cazul unui control. Te rog, spune-mi…
MĂDUVĂ LA TEMPERATURA…MESEI
Come on, dude… Eu ştiu că toţi telespectatorii sunt proşti şi că doar tu eşti deştept, dar totuşi… Tu ai văzut vreodată 50 de kilograme de oase cu măduvă la un loc în viaţa vieţilor tale? Bine, fie, nu doar sită (os cilindric cu măduvă) ci şi capete, epifize. Te-a luat valul, îţi plac numerele mari… Acolo nu e măduvă nici de la 15 kilograme de oase dar, până la urmă, pe cine interesează asta? Spunem poveşti la televizor, e ok.
Şi ştii care e treaba interesantă? Că, dacă o pui în frigider untura deja răcită şi ea se întăreşte, nu cred că s-a plâns cineva că nu mai poţi utiliza untura după aceea, n’est pas? Pe de altă parte, îmi dau voie să cred că ai pus ceva în măduva aceea din castron, că nu ai servit-o aşa cum a ieşit ea din oasele opărite. Ceva mă face să cred că i-ai dat o urmă de gust, că ai înnobilat-o oarecum pentru distinsele capete princiare care au venit la inaugurarea Tapo de iarnă. OK, poate că au fost şi acolo figuranţii (la propriu şi la…figurat) din megasofisticatul Kell’s Kitchen, Tonciu, Geani Kiriţă şi Mitoşeru, dar să ştii că, surprinzător, şi ei sunt oameni.
Pe masă nu e niciodată temperatură controlată. Iar „temperatura camerei” folosită atunci când vorbeşti despre camera numită „bucătărie” zău că-şi pierde simţitor din înţelesul iniţial.
BĂIEŢI TINERI ŞI DOCILI, NU PROFESIONIŞTI
După frazele astea simt aşa, un fel de freamăt, prin bucătăriile de restaurant din toată ţara. Aud gemând oameni care muncesc în industria asta de ani buni, care şi-au câştigat experienţa şi priceperea prin muncă grea, ore lungi de stat în picioare, cu spinarea încovoiată pe cuţit şi deasupra flăcărilor. Bucătari care nu concep să intre în tură cu capul descoperit chiar dacă n-au plete şi care n-ar cuteza să vină la treabă cu ochii injectaţi şi cu privirea tulbure. Nu m-am născut ieri, sunt mulţi aceia care le fac pe toate astea, dar despre aceia măcar putem fi siguri că nu apar la televizor şi nu devin reprezentativi în faţa publicului neavizat sau, Doamne fereşte, idoli şi modele pentru aceia care şi-ar dori să facă o profesie din bucătărie.
Aroganţă în formă pură, venită din partea unui bucătar de 27 de ani care a avut marea şansă ca în anul de graţie 2011 să fie selecţionat la un casting şi să devină mai vizibil decât alţii. Atât. Ce? Nu ştiaţi că s-a făcut casting? :)
„CRESS”-URI DIN ABSOLUT ORICE :D
Say whaaaat? Poate n-aţi auzit foarte clar şi vă înţeleg, căci e greu să înţelegi bălmăjeli scăldate în incoerenţă. Deci: „Asta ce este?” „Cress…Water cress (n.n. Bond, James Bond) Nişte plante…îs nişte plante…mmmnieatură…crescute…ăsta de exemplu e-n pământ, dar ele de regulă sunt crescute în….apă…în…mediu controlat cu apă. Lichid. Ele mai…ămmm…să spunem aşa, poţi să formezi minicress-uri dinîîî…chives, adică ceapă, din usturoi, din orice, din absolut orice. Nişte germeni practic.”
Să (ne) revenim. „Water cress”, pentru Tonciu, e frunza aia frumoasă şi plăpândă cunoscută în general sub numele de „năsturel”, dar denumită şi „brâncuţă”, „măcriş de baltă” sau „năsturaş”. Îl ştiţi sigur din salatele de primăvară sau din ceaiuri. Şi, ca să vezi fatalitate, nimeni şi nicăieri în lumea asta nu a denumit generic micro-verziturile (micro greens) atât de apreciate şi de utilizate în arta culinară contemporană. Nu, căci sigur nu poţi să faci „năsturel” din „chives, adică ceapă, din orice…”. Sau invers.
Şi pentru că fatalitatea e deplină (eu v-am zis că Dumitrescu chiar trece printr-o perioadă nefastă), în imaginile de mai sus nu avem nici măcar vreo urmă sau vreo rudă îndepărtată a năsturelului. După aparenţe şi umila mea părere de om şi bucătar amator, în glastra aceea par a fi nişte muguri de mazăre, dar sigur că nu bag mâna în foc. Şi nici din alea nu poţi „să formezi minicress-uri”, poate doar „minicreţ-uri”. Şi da, sunt de acord, „minicreţ-uri” poţi face din absolut orice…
Şi incoerenţă…multă incoerenţă şi beţie de cuvinte fără sens, de explicaţii aparent avizate care încearcă să estompeze nesiguranţă, ambiţii ieftine şi oboseală cruntă… Chef Florin, am auzit eu d ela nişte bunicuţe că, dacă sunt crescute în mediu controlat cu acid, frunzele nu sunt prea ok, cam pică greu.
EPILOG
Nu e bine, Chef. Zău că nu e bine. Şi, dacă reuşeşti să identifici urme de luciditate în sarabanda asta arogantă din care pare a-ţi fi foarte greu să te opreşti, ai face bine să-ţi dai seama că tot ce am scris aici e realitate palpabilă, necum semnul vreunei antipatii personale generate acum trei ani. Ştii ce văd dincolo de tot spectacolul ăsta ieftin? Văd un băiat obosit, care îmbătrâneşte galopant cu mult înaintea vârstei lui, care arde prea repede, pe care-l împing fricile şi ambiţiile deşarte din urmă. Văd un om care se chinuie să demonstreze lucruri, complet desprins de ceea ce acum mai bine de zece ani l-a adus în bucătărie şi i-a lipit mâna de cuţit.
Dormi o săptămână. Deschide ochii. Trage aer în piept. Fă-ţi ceva bun şi simplu de mâncare. Stai mai mult cu ai tăi. Bucură-te că eşti. S-ar putea să te-ajute…
Ai pus punctul pe i si ma bucur ca sunt oameni care vin sa faca dreptate bucatarilor adevarati. Nu mai lucrez ca bucatar, dar prima meserie nu se uita, prima dragoste ramane acolo. Nu ma uit la Iadul bucatarilor, asa cum nu ma uitam la Master chef cand erau jurati indivizii astia. E prea multa aroganta in niste capete seci. Ah, da, am fost la Sinaia, la o vila unde a fost chef Scarlatescu, sa-i invete sa gateasca. Stiti cum e meniul? Scarbos, jalnic si ultra-mega patetic. Iar mancarea? Cica le-a spus chef sa nu puna condimente la peste sau friptura, isi pune clientul in farfurie. Bun tare!!!!
gusturi…preferinţe…opţiuni…pe astea e cam greu să le judecăm, Gina… Ai avut şi tu clienţi care poate au spus acelaşi lucru despre farfuriile tale şi asta fără să aibă ceva personal cu tine, ci pur şi simplu pentru că lor le plăcea altceva. Avem datoria să nu uităm asta.
Asa este, nu poti multumi pe toata lumea :) Nu vrei sa stii ce mesaje de ,,dezmierdare” primesc si eu de cand am blogul culinar. Comentariul meu a fost cam prea dur, poate, dar sincer. Nu-i cunosc personal pe acesti chefi, nu am nimic cu ei personal. Efectiv sunt alergica la aroganta si tupeu, in general. Cunosc niste bucatari cu adevarat exceptionali, sau cofetari, dar nu se autointituleaza chefi si chiar sunt grozav de buni in ceea ce fac. Din pacate, nu-s promovati, sunt necunoscuti… Da, si inca ceva: sunt femei majoritatea! In lumea aceasta misogina a bucatariei profesionale, femeile sunt extrem de rar promovate. Pacat. Nu-s feminista inveterata, doar apreciez valoarea fiecarei persoane in parte, pe drept.
Ar putea sa vada si Chef, cu John Favreau, intr-un moment de liniste. Sendvisuri erau si in acea poveste :)
o, daaaaa! :) merci pentru amintire! sau măcar să asculte coloana sonoră, că rulează fin :)
Mda..si eu observasem unele din perlele lui,dar sincer acum.. cati nu ii auzi spunand prostii? Totusi mie mi se pare ca lumea este si un pic invidioasa pe dansul.Referitor la sandwichuri,acum te intreb..oare cati bucatari/chefi din 10 ar fi refuzat contractul ? Dar na,este cine este si trebuie sa ne facem si noi trafic/audienta/vanzari, ca daca era un chef necunoscut nimeni nu il mai critica. Sandwichurile sunt facute pentru o anume categorie de persoane,nu pentru consumatorii de fine-dining.
O seara placuta
Alexandru, nu cred că are a face una cu alta. Nu e vorba de refuzat sau acceptat contractul, ci de nişte creaţii despre care FD spune că sunt rodul unor eforturi, al unui proces creativ etc. Rezultatul este cel despre care s-a tot vorbit. Sandviciurile sunt pentru toată lumea, inclusiv pentru aceia care aleg numai restaurante bine cotate când vine vorba de mâncat în oraş. Îţi mulţumesc.
Il astept pe chef Florin sa-si lanseze propriul sortiment de muraturi si sa ne zica ca sunt cele mai bune muraturi pe care le-am mancat vreodata. Asta ca tot vine sezonul muraturilor :-)
Viorel, am murit de ras! :) Si, da, si eu cred ca e mazare :)
Oameni buni, care va pricepeti la bucatarie, oare frunzulitele acelea se pun direct din pamant pe „opera de arta”? nu se spala nici un pic?
Cu tot respectul pentru munca si retetele tale (mai ales stridiile in sos cu vin alb care imi plac la nebunie si pe care de la tine am invatat sa le gatesc) imi permic o mica observatie: in filmul de prezentare spune „30 de kg de oase” nu 50 de kilograme. Cel putin eu asa am inteles. In rest… numai de bine. Succes!
manca v as senvisu …sa mi explice si mie cineva ca io poate s mai prost cum dracu avocadoul ala nu se oxideaza..ca doar nu l desface pe loc in statia de benzina si ti l intinde proaspat pe paine…atat intreb..in rest….totu i cum ambalezi ca sa vinzi..nu conteaza ce..senvisu chefu ..orice..
#baicopile ce misto articolul ! Si nu am perie pe linga mine
A incercat sa dreagă busuiocul si la razvan si dani, le-a băgat ălora senvisuri pe gat, flaviei mai ales, Vladut ceva mai sceptic doar a admirat plasticul cu moaca chefului. Take a brake, dude!
bine punctat! ma bucur sa vad ca mai sunt si oameni care nu cad automat in extaz cand aud de cate-un Chef, sau Şefuţ de acest gen…avem si chefi excelenti, pacat ca nu-i vedem prea des pe „sticla”…chiar unii ar avea nevoie :)
In postul craciunului,voi lansa reteta mea de cartofi prajiti.caut un fotograf…sa-mi faca o poza in ulei
Am o curiozitate si sper sa nu deranjeze pe nimeni.
Cat timp a fost pe protv, nimeni nu l-a acuzat de nimic. Acum ca e pe antena 1, nu se mai opresc acuzele. Nu e vb despre acelasi bucatar?
Pe cuvant ca nu am vreo afinitate cu el, dar e ciudat ca acum toti ii sar in cap :))
Multumesc! Scuze daca am deranjat, m-as bucura daca mi ati putea raspunde.
mai antipatic om ca asta(Floc D.) n-am putut sa vad in viata mea, pur si simplu imi vine sa borasc cand il vad! ala gras l-am vazut la paprika, acu vreo doi ani, cand a gatit ceva banal si s-a cacat pe el de emotii, dovedind ca e ageamiu in bucatarie. alalalt, care seamana mai mult cu un chelner plictisit de la o pensiune de statiune, parca ar mai sti ceva, dar pun pariu ca ceea ce stie, putin dealtfel, e furat de la altii si trecut in portofoliul lui!
auguri!