Ficat de viţel cu ceapă în sos de coniac

marți, 8 iulie, 2014 la 2:34 pm

Azi mi-am reamintit o „sfântă treime” care funcţionează mirabil când vine vorba de carne sau organe scăzute în sucuri faine, la foc mic: ceapă-sos Worchestershire – coniac. Iar o bucată proaspătă de ficat rozaliu de viţel nu poate decât să gângurească şăgalnic într-o asemenea companie.

ficat de vitel cu ceapa si coniac

Ingrediente (pentru două porţii)

– 600 g ficat proaspăt de viţel

– 250 g ceapă uscată sănătoasă

– 1 ardei iute verde („bulgăresc”? din cel lung, verzui deschis şi zbârcit? mai mult pentru aromă decât pentru iuţeală?)

– 4 linguri sos Worchestershire (Heinz rămâne pe treaba lui)

– 100 ml coniac

– 3 linguri ulei de măsline pentru gătit

– sare, piper

Pasul 1. Curăţă ceapa şi tai-o „peştişori” sau „julien”. Spală ardeiul, taie-l pe lung, aruncă-i seminţele (dacă vrei) şi taie-l oblic, în felii lunguieţe.

Pasul 2. Spală ficatul, curăţă-l de pieliţele alb-cenuşii (dacă are), apoi taiel în felii de maximum un centimetru grosime dacă-ţi place bine făcut şi de doi centimetri dacă plănuieşti să-l faci mediu, să rămână moale la mijloc.

ficat de vitel

Pasul 3. Încinge uleiul în tigaie, căleşte repede adeiul iute şi apoi ceapa, amestecând. Oboseşte ceapa în tigaie până transpiră bine şi devine pe jumătate transparentă.

ceapa calita

Pasul 4. Adu ficatul în tigaie, amestecă-l cu ceapa şi aşteaptă să se încingă totul la temperatura iniţială (de când ai pus ficatul). „Stinge” cu sos Worchestershire şi amestecă. Fă-l să sfârâie şi adaugă coniacul. Poţi să flambezi puţin, dar nu e musai. Amestecă, pune un capac pe tigae şi coboară focul cât să fiarbă totul cu clocot mărunt. Lasă pe foc o jumătate de ceas, amestecând în răstimpuri. Ai grijă să scadă, dar să rămână şi sos gros şi bun în tigaie. E de poveste.

ficat de vitel cu ceapa la tigaie

Pasul 5. Poţi să-i faci între timp un piure de cartofi sau de păstârnac sau un orez dichisit, dar la fel de bine poţi să-i potriveşti o salată. Eu am făcut-o azi din frunze de „kale” adus din Brazilia şi plantat în ghivecele de pe balcon, spanac şi un ardie capia de Matca, unde am redecoperit gustul din copilărie al legumelor.

salata

Funcţionează, vă garantez.