WORDS ZOO

sâmbătă, 5 mai, 2007 la 5:35 pm

Ce nasol e sa incerci de mai bine de doua luni de zile sa gasesti un nume. Si nu singur, ci avind alaturi o echipa babana, cu oameni inteligenti, care cunosc extrem de bine produsul care sta cu buricul netaiat si cu spatii albe in certificatul de nastere. Cu oameni care la viata lor au nasit zeci, poate chiar sute de produse. Numai ca de data asta produsul e cu dichis, e „in premiera pe tara”, e cu pirt si cu fason si, cel mai important, se adreseaza unor tipi care oricum refuza orice si lesne iti fac jugulara zdrente daca nu le-ai servit ceva unanim categorisit drept BETON. Liste, short liste, chemata si cavaleria si nimic.

Un motiv pentru care mi-as fi dorit sa ma nasc in alta limba: oare in toate limbile pamintului exista atitea cuvinte demonetizate / demonizate ca in romaneste? Este impresionanta cantitatea de cuvinte care, in virtutea unor reguli arbitrare ce formeaza fondul lexical principal de lemn, suna realmente prost, fad. Sint pur si simplu golite de sens ca un morman de cutii de conserve in spatele unui restaurant pentru pisici. Unele urla, altele fisiie puturos, altele miorlaie, clefaie, rag. O adevarata menajerie.

Am preluat MISTO pentru ca era singurul in stare sa descrie ceea ce astazi este cool, beton, pizda, belea etc. Pentru ca bun, frumos, elegant sau bine au fost pastrate in limbajul academic, uneori studiat, in limbajul corect (as in „imbracat corect”). Si pentru ca niciunul nu reusea sa surprinda perfect ceea ce putea MISTO. Pescuiesc la intimplare (am vrut sa zic „aleg la intimplare”, dar limba asta uscata si perfida in care m-am nascut imi spune ca daca „aleg” se cheama ca n-o fac la intimplare, iar daca as fi spus „culeg” / „pick” ar fi sunat fortat) din maldarul de propuneri: „ambitie”.

Pai nu, ca ambitia intre timp a ajuns sa tirasca dupa el tinicheaua unor sensuri deloc nobile. Citi dintre noi mai citesc in „ambitie” doar tenacitate, eforturi in sprijinul unui rezultat, capacitatea de a-ti pune in functiune toate resursele in scopul atingerii unui tel? Si citi dintre noi nu vad in „ambitie” mai degraba arivism, fixatii, atingerea unui scop prin orice mijloace, inclusiv cele care nu au treaba cu demnitatea sau onestitatea?

Toate astea pentru ca in jur auzim mai des „ambitii politice”, „ambitii marunte” sau „ambitii fixiste” decit referiri la ambitie ca trasatura definitorie pentru un caracter puternic? In copilarie, daca despre mine se spunea ca sint ambitios, consideram asta ca pe o forma de lauda. Mai apoi, pe drumul pervertirii mele, un tip ambitios a devenit cel nu prea inzestrat cu haruri, dar muncitor si decis sa-si acopere lipsurile native cu efort si constiinciozitate. Da, usor peiorativ J.